Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalii boicotează activitatea Consiliului Județean

 Cu ajutorul prefectului Radu Renga

SABOTARE. Marea supărare a liberalilor din CJ a apărut atunci când niciunul dintre aleșii liberali nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a ajunge în comisa de Buget Finanțe. Din acel moment, în Consiliul Județean s-a declanșat o adevăratăcriză, ce poate avea grave consecințe asupra activității instituției.

 

Conducerea Consiliului Județean Vâlcea avertizeazăopinia publică că activitatea instituției poate fi blocatăde grupul de consilieri județeni ai PNL, care refuzăsăparticipe la comisiile de specialitate în care au reprezentanți. Nemulțumirea aleșilor peneliști a apărut în momentul în care această formațiune politică nu a reușit săaibăniciun reprezentant în comisia de Buget Finanțe a CJ. Mai mult decât atât, ulterior, deși consilierii PNL sunt cei care au propus ca desemnarea aleșilor în comisiile de specialitate săse facă prin vot secret, peneliștii au contestat legalitatea alegerii aleșilor în comisii, precum și modalitatea de constituire a acestora. Trebuie menționat că în prima ședințăde Consiliu Județean s-a hotărât cu 29 de voturi favorabile și o singurăabținere, constituirea a opt comisii de specialitate. În consecință, cu ocazia ședinței CJ la care facem referire, mare parte din aleșii județeni PNL și-au dat acordul cu privire la noua formulăde funcționare a instituției, fără a avea obiecții în acest sens.

Așa cum văinformam și în numerele trecute ale bisăptămânalului nostru, marea supărare a liberalilor din CJ a apărut atunci când niciunul dintre aleșii liberali nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a ajunge în comisa de Buget Finanțe. Din acel moment, în Consiliul Județean s-a declanșat o adevăratăcriză, ce poate avea grave consecințe asupra activității instituției.

 

Supărare nefondată

 

Așadar, simplificând lucrurile, legea a fost respectată, dar efectul ei n-a fost în favoarea consilierilor liberali. Acest fapt, i-a supărat teribil pe liberalii din CJ, care i-au cerut prefectului Radu Renga săatace în contencios administrativ decizia de constituire a comisiilor. Partizan intereselor liberale, Renga a acceptat săfacă pe placul aleșilor PNL, neconștientizând că un asemenea demers poate conduce la decredibilizarea sa definitivă. Pornind de la acest principiu, conducerea Consiliului Județean a trimis un comunicat de presă în care dezaprobămanifestarea publică a prefectului. „Demonstrând partizanat politic fără echivoc, prefectul județului, Radu Renga, a împărtășit integral pretențiile nelegitime ale foștilor săi colegi de partid și, în consecință, a atacat Hotărârea Consiliului Județean în contencios administrativ, fără săaibă, însă , argumente care săsusținănelegalitatea actului administrativ atacat. Domnul prefect trebuia săștie ori săfie sfătuit că , în cel mai bun caz, acțiunea contestatarăo puteau face persoanele îndreptățite, adică consilierii județeni din grupul PNL care s-ar fi considerat nedreptățiți de hotărârea adoptată . Gestul său demonstreazăcă , deși, potrivit legii, a ieșit de sub pulpana politico-liberală, Continuă sărăspundăcomenzilor date de Emilian Frâncu, care nu are altăvoințăși alt interes decât acela de a pune bețe în roate și de a sabota activitatea Consiliului Județean, răzbunându-se astfel pentru eșecul său electoral”, se spune în comunicat. Mai grav decât atât conducerea CJ susține că în spatele deciziei prefectului, Radu Renga, de a acționa în judecatăinstituția stădeputatul liberal Emilian Frâncu, un iscusit om politic în jocuri de culise dintre cele mai obscure. De altfel, atât Ion Cîlea, cât și Dumitru Persu sunt de părere că Radu Renga, dar și Emilian Frâncu vor trebui sădea socotealăîn fața legii cu privire la intenția lor de a paraliza activitatea unei instituții de asemenea importanță.

 

Prefectul partizan

 

fără săținăseama de amploarea pe care o poate lua demersul său, Radu Renga a acționat politic, și nu legal așa cum se impunea, arătând opiniei publice că are profunde convingeri liberale. În plus, gravitatea problemei constă în faptul că prefectul inițiază, cu bunăștiință, un demers ce va conduce la paralizarea activității CJ, până la hotărârea definitivăa instanței de judecată. „Prefectul județului și-a asumat o mare răspundere atacând la instanța de contencios administrativ Hotărârea nr. 6 a Consiliului Județean. Domnia sa trebuie săștie că , prin acest demers, perturbăgrav activitatea Consiliului Județean care, potrivit legii, nu poate adopta hotărâri fără avizul comisiilor de specialitate. Inițiativa, cu vădit caracter politic, a Instituției Prefectului nu va face decât săblocheze funcționarea instituțiilor și serviciilor publice de interes județean, precum și a consiliilor locale și primăriilor din județ care nu vor putea săprimească sprijin din partea Consiliului Județean, agravându-se astfel și mai tare situația Financiară și administrativăpe care o cunosc în prezent autoritățile locale. Astfel, prefectul Radu Renga, cât și liderul liberal Emilian Frâncu își asumăo grea răspundere, deoarece amândoi vor trebui sădea socotealăpentru eventuala pierdere a fondurilor din rectificarea bugetului de stat tocmai într-o perioadă extrem de grea ca cea dinaintea iernii 2008 – 2009. Vâlcenii vor judeca pe fiecare După faptele sale!”, se mai spune în comunicat.