Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Les jeux sont faits, rien ne va plus!

Gata cu speculațiile. Marți au fost închise listele de candidați pentru alegerile locale din 1 iunie. Poftitorii de demnități, au fost nominalizați. Drept urmare, în ultimele zile, mai toți aspiranții la Primăria Râmnicului au venit cu alai să-și oficializeze intrarea în cursă. Au îndrăznit săîncerce să-și demonstreze calitățile de manager al comunității noastre 10 candidați: Mircia Gutău (PD-L), Ion Matei (PSD), Bogdan Pistol (PNL), Ion Nuică (PRM), Dumitru Bușe (PC), Maria Popescu (PNÎCD), Ovidiu Popa (PIN), Constantin Lucian Trandafirescu (Partidul Ecologist) și Ioan Răducu (PAS). În afarăde Mircia Gutău și Dumitru Bușe, printre candidați nu existăniciun alt profesionist în administrația publică . În schimb, pe liste găsim politicieni prin excelență- patru lideri de partid, un lider al tinerei generații liberale – deci, tot politician, iluștri necunoscuți aflați sub sigla ursului carpatin a PIN-ului, a ochiului țărănist, a soarelui, a pădurii verde, precum și, ultimul pe listă, cu voie de la doctori, Silviu Popescu – ziaristul încrâncenat pe binefăcă torul său Mircia Gutău.

Una peste alta, avem de-a face cu personalități politice grele, de calibre diferențiate, totuși, și altele nu prea bine așezate în tiparul primarului pe care s-a dovedit că -l preferărâmnicenii (Mircia Gutău – 68% – în ultimul sondaj). Dacă nu ar fi remarcabilămunca administrativăa actualului primar – candidat și pentru actualul mandatul, s-ar profila așadar, din nou, un vot eminamente politic. El schimbăroata, impunând alegerea gospodarului și nu a măcă nitorului public. În general, cei care s-au înscris în campania electoralăsunt personaje mulțumitor mediatizate, susținute de „antrenori profesioniști”, sunt competitori cu vizibilitate publică , care au legături cu politicul sau cu administrația. Aici îi amintim pe Mircia Gutău, Ion Matei, Bogdan Pistol, Ion Nuică și Dumitru Bușe. În același timp, sunt și oameni de care n-au auzit decât rudele și prietenii lor și care sperăsăprindălozul cel mare: Maria Popescu (PNÎCD), Ovidiu Popa (PIN), Constantin Lucian Trandafirescu (Partidul ecologist) și Ioan Răducu (PAS). Ce îi determinăpe acești necunoscuți săintre într-o luptăatât de aprigăpentru Primăria Râmnicului? De ce sunt dispuși săcheltuie un munte de bani într-o campanie electorală, știind, de la început, că nu au șanse săcâștige în fața unor nume sonore precum Gutău, Matei sau Pistol. Oare o candidaturăși un eșec îi poate face celebri? Ce le poate duce în plus expunerea publică ?

Pe de altăparte, care sunt motivele pentru care un partid ar alege un politician necunoscut săcandideze la primărie? Partidul Conservator mizeazăpe fostul președinte al consiliului Județean Vâlcea Dumitru Bușe, un nume cunoscut despre care se știe că nu a făcut nimic în prima funcție administrativăjudețeană și are curaj acum săcandideze la fotoliul de conducă tor administrativ municipal. Ce sperăsăobținăoare? Și de ce un partid mic – Partidul Verde – nu renunțăla orgoliul de a avea înscris în cursa electoralăun ziarist compromis, candidat fără șanse sau de ce nu-și păstreazăbanii ce-i va investi în campanie pentru cauze mai bune?

În competiție cu Mircia Gutău se mai aflăcandidați „primari” precum: Ovidiu Popa, Maria Popescu, Silviu Popescu Cine știe cu ce se ocupăacești iluștri necunoscuți? Sunt ei mari specialiști în producerea acelor de gămălie și a cârligelor de rufe, de cred că lumea nu cunoaște imobilismul trecutului lor? Nici la PNG situația nu e mai roz. Doctorul Eusebiu Popa Nedelcu e candidatul „noii generații” – expirat politic – pentru primăria capitalei de județ. Un nume cunoscut probabil doar vecinilor săi sau printre vechii țărăniști estompați de patina istoriei contemporane. Oricât de potent financiar ar fi liderul județean al acestui partid sau liderul național Gigi Becali și oricâte pomeni electorale ar face PNG, niciun candidat nu are șanse în Rm. Vâlcea, dacă nu este cunoscut publicului.

Din fericire – sau din păcate? – personalizarea politicii în era televiziunii și ziarelor tonomat face ca alegătorii săfie bombardați cu știri și imagini ale candidaților, confecționate în laboratoarele neprofesioniste ale unor agenții așa zis specializate. Notorietatea și charisma candidatului sunt factori care favorizează”vedetele” în fața unor candidați necunoscuți. Și forța Financiară a grupului de interese din spatele candidatului, dar mai ales capacitatea tehnică a staff-ului de a pune în valoare punctele tari ale candidatului și de a distruge imaginea contracandidatului sunt importante în lupta electorală.

Așadar, pe ce mizeazăcandidații necunoscuți din partidele mici? De ce irosesc aceste formațiuni politice bani și timp într-o campanie din care nu se aleg cu nimic, în care sunt doar înghițite și puse în umbrăde marii rechini politici? În politica mare, pot spune că PD-L va câștiga alegerile, iar dacă vreți sădiscutăm despre previziuni, cred că 60% dintre cei care vor vota în acest an, vor alege PD-L. Circoteca de pe scena politică , inițiatăde PNL și susținutăde PSD, nu previzioneazăpierderea alegerilor de că tre PD-L; în schimb, electoratul lui Mircea Gutău și al PD-L, o săscadăratingul și la postul de televiziune liberal și la ziarul calomniator Curierul de Râmnic. De ceva timp, ziarul candidatului Silviu Popescu și-a schimbat tonul, înjurând mai blând Oltchim-ul și pe primarul Gutău, recunoscând tacit depresia profesionalăîn care se află.

Electoratul PD-L nu poate fi manipulat de formatori de opinie ca el sau ca arămiii liberali de sub comanda lui Emilin Frâncu. Electorii portocalii nu-și vor schimba convingerile politice, ci mai degrabăziarul și canalul (TV). După alegeri, o săne amuzăm teribil, ascultând corul Rapsodia al ansamblului PSD-PNL-PC, interpretând doina cea de jale: Dur, dur d’etre bebe!…

Romeo Popescu