Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

La Vâlcea, deciziile lui Boc au rămas în stand-by

Greu de aplicat

PERSONAL PUÎIN . Premierul Emil Boc a decis reducerea cu 20% a personalului bugetar în cabinetele demnitarilor, atât la nivel național, cât și la nivelul prefecților, președinților de consilii județene și primarilor de municipii și orașe. La nivelul județului Vâlcea, decizia premierului nu are aplicabilitate dintr-un motiv foarte simplu: cabinetele președintelui Consiliului Județean Ion Cîlea și primarului Mircia Gutau funcționeazăcu personal redus. Conform declarațiilor premierului, decizia de reducere cu 20% a cabinetelor demnitarilor va intra în vigoare, unde va fi cazul, începând cu data de 1 august 2009.

Ion Cîlea, președintele Consiliului Județean Vâlcea, nu poate urma recomandarea lui Emil Boc: „Înainte de a hotărî domnul prim ministru Boc, conform obiceiului pe care-l am, am mers cu o schemămult mai redusăprivind încadrarea. Conform Legii 215, privind administrația publică locală, cabinetul președintelui CJ are cinci posturi de consilier, acesta e numărul maxim. Eu am lucrat până acum doar cu doi și am de gând, din cauza volumului mare de lucru, sămai angajez un consilier sau doi. Oricum această decizie de reducere cu 20% a posturilor din cabinetele demnitarilor nu măafectează, pentru că am avut mereu mai puțini oameni. Domnul Boc ar trebui săse uite un pic prin ministere, nu aici în teritoriu”, a afirmat președintele Cîlea.

Bulacu vrea salariați mai puțini

Dacă președintele CJ considerădecizia premierului Boc ca fiind inutilă, la Vâlcea, vicepreședintele CJ, democratul Romulus Bulacu, are o părere total diferită. Vicepreședintele democrat-liberal susține că reducerea numărului de personal din aparatul administrativ central este o măsurănecesară în vremuri de crizăși considerăcă ar fi necesare reduceri de personal chiar în organigrama CJ Vâlcea. Bulacu a evitat săspună, dar organigrama instituției a fost încărcatăla refuz, an de an, de rudele angajaților cu ștate vechi „După părerea mea este o măsurăde bun simț în condițiile în care economia mondială, economia românească este în impas. În momentul în care sunt oameni care lucreazăîn domeniul privat și suferăpentru că pe de-o parte și-au pierdut locurile de muncă , iar pe de alta pentru că s-au diminuat salariile. Unii dintre ei au intrat chiar și în șomaj. În sistemul bugetar nu s-a întâmplat nimic de acest gen până acum și trebuie găsite niște soluții în așa fel încât efortul salariaților sănu se re simtă foarte tare. Cred că este o măsurăde bun simț”, a afirmat Bulacu, subliniind faptul că instituția ar putea funcționa foarte bine cu un număr redus de personal: ,,Cu riscul de a fi mai puțin populist, văspun sincer că trebuie restructurate foarte multe instituții, chiar și CJ. Sigur că în CJ sunt foarte mulți oameni de mare valoare, tocmai de aceea consider că ar putea prelua, fără un efort foarte mare, sarcinile celorlalți, care săspunem ar fi în plus. Sigur că situația nu este fericită, dar la un moment dat vom fi obligați săluăm și astfel de măsuri. Sigur că domnul Cîlea nu este și nu va fi de acord cu mine, el chiar se zbate sămenținătoate locurile de muncă , dar asta e situația reală”.

Prefectul Grigorescu renunțăla consilieri doar în baza legii

Prefectul Remus Grigorescu a spus că va pune în aplicare decizia guvernului în momentul în care va exista o hotărâre în acest sens. ,,Cabinetul prefectului este format din cinci persoane, adică conform legii, asta presupune un director de cabinet, un șef de cabinet, secretara, doi consilieri și un consultant pe probleme de agricultură. Atâta timp cât nu existăun act normativ, nu renunț la niciunul iar până la apariția lui cabinetul prefectului va funcționa în această formulă”, a afirmat, ferm, prefectul.

Primarul nu are la ce renunța

Dacă în cazul celorlalte două instituții, capii acestora au primit recomandarea premierului la temperaturi de zero grade, primarul Mircia Gutău și-ar fi sacrificat cu drag consilierii dacă i-ar fi avut. Viceprimarul Eusebiu Vețeleanu a afirmat că edilul Râmnicului ar fi pus în aplicare recomandarea șefului său de partid, premierului Boc, dar că , din păcate însă , cabinetul primarului are doar trei consilieri: ,,Se știe că demnitarii, fie că sunt la nivel național, fie că sunt aleși locali, au dreptul la un cabinet al demnitarului, conform legii, primăria Râmnicului fiind reședințăde județ are dreptul la cinci posturi de consilieri. Noi avem doar trei ocupate și așteptăm o decizie scrisă, pentru a vedea la ce se referă. Dacă se face referire la posturile aprobate prin lege, nu se pune problema, pentru că nu avem ce sădăm afară, dacă se face referire la numărul de angajați atunci va trebui săreducem din personal”, a explicat edilul.