Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

La Ocne, situația e tot mai gravă

 Prăbușirea controlatăva duce la dezastru

PERICOL. Situația de la Ocnele Mari Continuă să rămână deosebit de gravă. Din cauza ploilor că zute în ultimele zile, alunecă rile de teren s-au accentuat pe pereții pâlniei de scufundare și au lărgit aria bazei conului. De asemenea, volumul mare de roci care a penetrat în cavernăa produs dislocuiri de saramurăși a ridicat cota lacului aflat în conul de scufundare cu 2.96 m(de la +305.83m la +308.79m).

Creșterea nivelului saramurii peste cota +308.65 a determinat debușarea acesteia în barajul de pe Pârâul Sărat prin sondele 361 și 368, precum și creșterea cotei lacului din baraj cu 4.5 cm(de la +266.45m la +266.495m). „Nu s-a mai descă rcat saramurădin lacul din Câmpul II de Sonde prin sifonare, însă a fost un aport important de apă din precipitațiile atmosferice. Cota lacului din Câmpul II a crescut cu 3.5 cm (de la +275.96 m la +275.995 m) în condițiile în care nu s-a mai evacuat saramurăprin sifonare. Suprafața bazei conului de scufundare este de aproximativ 22.000 mp, iar suprafața lacului din con variază, în funcție de cota apei, ajungând la aproximativ 6.500 mp. Volumul disponibil de acumulare a saramurii în pâlnia de scufundare este de circa 69.000 mc. Volumul rocilor intrate în cavernăse estimeazăa fi de aproximativ 321.660 mc și echivaleazăcu volumul de saramurăevacuat. Din acest volum s-au evacuat circa 174.000 mc în Câmpurile III și IV de Sonde, 52.660 mc s-au stocat în lacul din Câmpul II de Sonde și bazinul de retenție, iar 94.900 mc s-au stocat în lacul din fața barajului de pe Pârâul Sărat”, ne aduce la cunoștințăPrefectura Vâlcea.

Prefectul se implică

Mai mult, stația microseismică a înregistrat 5 evenimente, cu magnitudine redusăpe partea de est a pâlniei de scufundare, unde se produc că deri de blocuri mari pe taluze. CODUL ROȘU se menține în continuare. „La Ocnele Mari sunt pregătite săacționeze 20 cadre ale Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea sub coordonarea inspectorului-șef ISU, colonel Adrian Mesescu, cu o barcă pneumatică (utilăpentru facilitarea tranzitului persoanelor peste porțiunea inundată), un camion, o autospecialăcare aparține Grupei Operative, o salvare (SMURD). Se Continuă recunoașterile în teren, dar nu s-au identificat probleme deosebite. Din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi participăzece cadre cu trei autoturisme de intervenție, acestea efectuând acțiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea este prezent în zonăcu cinci cadre și o autospecială. La sediile instituțiilor mai sus amintite se aflăcadre pregătite săacționeze în orice moment. Serviciul Voluntar Situații de UrgențăOcnele Mari acționeazăcu cinci persoane în zonă”, ne informeazăInstituția Prefectului. Luni, 31 august 2009, prefectul județului Vâlcea, Remus Grigorescu, s-a întâlnit la București cu secretarul de stat pentru Relația cu Instituțiile Prefectului, Mihai Viorel Fifor și directorul general al SC Conversmin SA, Sorin Copăescu. „Întâlnirea a fost una informală, privind situația actualăde la Ocnele Mari și că zănești. S-a pus accentul pe rezolvarea problemelor legate de construcția caselor și acordarea despăgubirilor. În urma discuțiilor, domnul Copăescu a confirmat că existăresursele financiare necesare atât pentru realizarea locuințelor de la că zănești cât și pentru acordarea despăgubirilor. S-a precizat, de asemenea, că în cursul anului 2010, familiile ale că ror terenuri au fost afectate de saramurăvor primi valoarea uzufructului aferent anului 2009”, a spus prefectul.