Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

La Ocne, situația a devenit de necontrolat

 Calvarul de abia a început

Normal 0 21 PERICOL. Ca urmare a creșterii cotei în lacul din barajul de pe Pârâul Sărat (la +267,10m) vineri, 4 sepembrie 2009, prrfectul județului Vâlcea, Remus Grigorescu, a convocat, la sediul Instituției Prefectului, în ședințăextraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Astfel, s-a luat hotărârea ca, de astăzi înainte, primarul localității săanunțe familiile care se aflăîn apropierea zonei de risc.

 

La Ocnele Mari, coșmarul pare că de abia a început. Specialiștii și autoritățile au ajuns la concluzia, care nu aduce, de altfel, niciun element de noutate, că , aici, cota din lac va continua săcrească , în special din cauza ruperilor de teren și alunecă rilor pe taluze, dar și din cauza cantităților importante de precipitații care au fost prognozate pentru perioada imediat următoare. „Familiile direct afectate de creșterea cotei din barajul de pe Pârâul Sărat au luat la cunoștințăși, de asemenea, ca măsurăde precauție, le-a fost pusăla dispoziție posibilitatea de a-și muta bunurile și animalele, la adăpost, la rude sau în locurile special amenajate de autoritățile locale. Peste de 85 cadre din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență”General Magheru”, Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, Inspectoratului de Poliție Vâlcea și Primăriei Ocnele Mari acționeazăîn zonăpentru a putea ajuta familiile care solicitămutarea bunurilor și a animalelor, cu peste 20 autovehicule. Pentru o mai bunăinformare cu privire la evoluția Fenomenului de Prăbușire Controlatădin Câmpul I de Sonde, în cursul zilei de sâmbătă, 5 septembie 2009, s-au aflat la Ocnele Mari domnul Mihai Viorel Fifor, Secretar de Stat pentru Relația cu Instituțiile Prefectului și domnulVladimir Secară, inspector general IGSU. Astfel, După verifică rile din teren, pentru a depune toate diligențele necesare pentru detensionarea situației sociale existente, alături de prefectul județului, Remus Grigorescu, și de președintele Consiliului Județean, Ion Cîlea, au discutat și au luat la cunoștințăde problemele cu care se confruntă familiile din zona de risc. S-au primit asigurări pentru urgentarea documentației și a avizelor necesare trecerii blocului ANL din localitate, la Primăria Ocnele Mari, pentru ca apartamentele săfie finalizate și racordate la utilități în cel mai scurt timp, pentru a fi puse la dispoziția familiilor afectate”, ne informeazăPrefectura Vâlcea.

Coșmarul Continuă

Așa cum era de așteptat, s-a început deja mutarea bunurilor din câteva gospodării din zonă. Conform informațiilor furnizate de Asistența Tehnică Ocnele Mari, au încetat desprinderile de roci de pe peretele sudic al conului de scufundare. „Prin debușare gravitaționalăsi cu ajutorul celor trei pompe submersibile, nivelul saramurii din conul de scufundare a coborât 2.72 m (de la cota +311.64m la +308.92m). La această cotă(+308.92m), saramura nu mai debușeazăgravitațional prin sondele 361 și 368. Cota saramurii în barajul de pe Pârâul Sărat a crescut cu 0.30 m(de la +267.15m la +267.45m) și afecteazăstâlpii din beton de la linia electrică de joasătensiune care alimenteazăcartierul Cosota. În lacul din Câmpul II de Sonde, nivelul saramurii s-a menținut la cota +276.03 m, deși sifonarea nu a mai funcționat. S-a făcut batimetrie în lacul din Câmpul I de Sonde și s-au găsit adâncimi cuprinse între 11 m – 56 m, volumul saramurii din lac fiind de cca 360.000 mc. Parametrii geometrici ai conului de scufundare au, cu aproximație, următoarele valori: suprafața lac – 13.500mp, suprafața baza con scufundare – 25.700 mp, volumul rocilor care au produs dislocuiri – 407.555 mc (echivalent cu volumul de saramurăevacuată), volum disponibil (între cotele 311.64 m – 314 m) – 65000 mc, saramura evacuatăîn Câmpurile III + IV de Sonde – 211.814 mc, saramura stocatăîn Câmpul II de Sonde si bazinul de retenție – 51.820 mc, saramura stocatăîn barajul de pe Pârâul Sărat – 143.921mc”, aflăm dintr-un comunicat al Prefecturii Vâlcea.

În cursul zilelor următoare, reprezentanții grupului CEZ vor acționa asupra stâlpilor de beton aflați în saramură, de la linia electrică de joasătensiune, care alimenteazăsatul Cosota pentru remedierea situației existente.