Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

La Ocne, drumurile și casele se inundă

Codul Roșu rămâne

Normal 0 21 TENSIUNE. La Ocnele Mari se menține, în continuare, Codul Roșu, autoritățile asigurându-ne, însă , că situația se aflăsub control. Realitatea de la fața locului contrazice, totuși, flagrant certitudinile. Gospodăriile și drumurile din localitate se inundăzilnic, sub privirile neputincioase ale reprezentațiilor autorităților, care, săfim sinceri, nu pierdut de sub control lucrurile de multăvreme. Vina, privind înapoi cu mulți ani, le aparține în totalitate, iar banii „tocați” până acum de atâtea și atâtea orânduiri ar fi fost mai mult decât suficienți pentru construirea unui oraș întreg.

 

Realitatea-i alta

Potrivit specialiștilor, în Câmpul I de Sonde procesul de taluzare pe direcția Nord-Vest Continuă , iar alunecă rile și scufundările de teren în interiorul conului de rupere s-au redus, fapt ce, spun ei, a determinat scă derea nivelului saramurii cu 1,37 m (de la cota 305,84 m la 304,47 m). „Ca urmare a pătrunderilor de material steril în cavernă, suprafața conului de scufundare a ajuns la aproximativ 19.000 mc, iar suprafața lacului la circa 4.200 mc. Volumul de saramurăevacuat din Câmpul I de Sonde, care echivaleazăcu volumul rocilor intrate în cavernă, a ajuns la circa 264.212 mc, iar volumul disponibil de acumulare a crescut la aproximativ 77.692 mc. Din cantitatea de 264.212 mc de saramură, s-au evacuat 124.850 mc în Câmpurile III – IV de Sonde, 52.400 mc sunt stocați în lacul aflat în pâlnia de scufundare a Câmpului II de Sonde și în bazinul de retenție, iar diferența de 86.962 mc este stocatăîn lacul din fața barajului de pe Pârâul Sărat. Cota lacului din barajul de pe Pârâul Sărat este + 266,21 m, iar cota lacului din pâlnia de scufundare a Câmpului II de Sonde a ajuns la +276,33 m”, ne aduce la cunoștințăPrefectura Vâlcea. Alimentarea cu apăa satului Cosota a fost asiguratăde Inspectoratul pentru Situații de UrgențăVâlcea.

La Ocnele Mari sunt pregătite săacționeze 13 cadre ale Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea sub coordonarea prim-adjunctului ISU, locotenent-colonel Cornea Nicolae cu o barcă pneumatică (utilăpentru facilitarea tranzitului persoanelor peste porțiunea inundată), un camion, o autospecialăcare aparține Grupei Operative, o salvare (SMURD). „Din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi participăzece cadre cu trei autoturisme de intervenție, acestea efectuând acțiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea este prezent în zonăcu cinci cadre și o autospecială. La sediile instituțiilor mai sus amintite se aflăcadre pregătite săacționeze în orice moment. Serviciul Voluntar Situații de UrgențăOcnele Mari acționeazăcu cinci persoane în zonă. Echipajul SMURD aflat în zonăContinuă recunoașteri și consultații la familiile din că tunul Cosota, pentru a identifica posibile situații sau cazuri medicale”, aflăm de la Instituția Prefectului.

Autoritățile ne liniștesc

Un comunicat de ultimăorăne spune că marți, 25 august 2009, conform informațiilor furnizate de Asistența Tehnică Ocnele Mari, pătrunderile de material steril în conul de scufundare al Câmpului I de Sonde, sunt tot mai reduse. „În consecință, nivelul saramurii a coborât cu 1,43 m (de la cota 304,47 m la 303,04 m), iar volumul saramurii dislocuite a fost de 3.237 m3, evacuându-se din cavernăun volum de 9.100 m3 saramură. Din acest volum s-au pompat 4.000 m3 în câmpurile III și IV de sonde, 2.400 m3 s-au stocat în lacul din Câmpul II de Sonde și bazinul de retenție, iar diferența de 2.700 m3 s-a stocat în lacul din fața barajului de pe P. Sărat. Suprafața bazei conului de scufundare este de aproximativ 19.500 mp, iar suprafața lacului din con variază, în funcție de cota apei, ajungând la aproximativ 4.100 mp. Volumul disponibil de acumulare a saramurii în pâlnia de scufundare este de circa 83.692 mp. Nivelul saramurii în lacul din spatele barajului de pe Pârâul Sărat se aflăla cota +266,28 m, iar în lacul din Câmpul II cota este +276,38 m. Volumul rocilor intrate în cavernăse estimeazăa fi de aproximativ 273.312 mc și echivaleazăcu volumul de saramurăevacuat. Din acest volum s-au evacuat circa 128.850 mc în Câmpurile III și IV de Sonde, 54.800 mc s-au stocat în lacul din Câmpul II de Sonde și 89.662 mc s-au stocat în lacul din fața barajului de pe Pârâul Sărat”, susține documentul.

Zilele trecute, stația microseismică a înregistrat două evenimente în zona Câmpului I de sonde, în partea vestică a acestuia, evenimente cu magnitudine medie, datorate efectului de taluzare. În zilele de 26 și 27 august 2009, comisia numităprin ordinul Ministrului Economiei și Finanțelor, se va afla la Ocnele Mari pentru a continua discuțiile și negocierile cu familiile din zona de risc, afectate de detensionarea situației din Câmpul I de Sonde. Deocamdată, nu se impune evacuarea altor persoane sau bunuri.