” Nicolae Stănică a câștigat în turul doi
Ca și în alte localități din țară , la Mihăești a avut loc, duminica trecută, turul doi al alegerilor locale pentru funcția de primar al comunei. S-au întâlnit în cursa pentru scaunul de edil șef Nicolae Stănică , reprezentantul PNL, și Constantin Bărzăgeanu, desemnat candidat din partea PIN. Finalul zilei a fost pe gustul majorității. Stănică , la Mihăești, a învins imoralitatea și tupeul.
Început de duminică
Urnele s-au deschis, ca peste tot unde au avut loc turul doi de scrutin, la ora șapte. Atmosfera era sumbră, cu siguranțăde vinăfiind și vremea de afarăcare anunța ploaia care a cernit mohnit la Mihăești. Nu a durat mult și, de pe strada principalăa comunei, și-a făcut apariția primul votant. A intrat grăbit, și-a luat buletinul de vot După ce a prezentat actul de identitate, s-a dus în cabinăși a ieșit rapid. „Măgrăbesc la serviciu” – a considerat de cuviințăsăse explice. Nu îl întrebase nimeni de vorbăși atitudinea omului a luat prin surprindere pe cei prezenți. Membri comisiei electorale din secția numărul 1 de la Mihăești s-au destins După intervenția celui care a dispărut rapid spre stația de autobuz din apropiere. Au început săaparăși alți cetățeni în sala de vot. Majoritate femei, care se îndreptau spre slujba de la biserică și nu vroiau săîntârzie la întâlnirea cu cele sfinte.
Au apărut competitorii
Puțin După deschiderea secției, și-au făcut apariția și cei doi competitori, fiecare însoțit de membri echipelor care i-au consiliat și susținut în aceste săptămâni. S-au salutat cordial, au dat dovadăde corectitudine și educație civică în atitudinea abordată. Nu însă toți cei prezenți au receptat cum trebuie mesajul celor doi concurenți. Spiritele s-au încins când un grup de susținători ai lui Bărzăgeanu a apărut în curtea clădirii, unde s-a aflat secția de votare. Scandalul ce se întrevedea a fost aplanat de jandarmii aflați la datorie. S-a pus capăt rapid tendinței de sfidare și intimidare a celor care erau cunoscuți drept susținători ai lui Stănică . Lucrurile au intrat în normal, nu au mai avut loc evenimente demne de remarcat la secția de votare numărul 1 din Mihăești. Cei doi contracandidați s-au urcat în mașini și au plecat grăbiți spre celelalte secții de votare. Între timp, prezența cetățenilor la urne a început săfie semnificativă.
Probleme la Govora Sat
Pentru a ne face o imagine cât mai corectăasupra modului în care se desfășoarăalegerile în Mihăești, am vizitat și restul secțiilor de votare de pe raza comunei. Am ajuns la Govora Sat în jurul orei 15.00. Lume puținăprezentăla alegerea celui care trebuia ales săconducă urbea în următorii patru ani. Președinte de comisie a fost desemnat de că tre BEJ – Vâlcea un oarecare Foltea, botezat și Emanoil, născut undeva prin localitatea Surupatele. Individul, un specimen care a creat numai probleme în Mihăești (s-a ocupat de aplicarea Legii 18 din 1991 și a Legii 10 din 2000), stătea proptit de pervazul ferestrei și ignora impertinent un tânăr care vroia săvoteze. Vasile Tudorache este născut în satul Govora Sat în anul 1967, este posesor al buletinului cu seria VX numărul 115210, și nu a avut un alt domiciliu. Tânărul se ruga, de peste două ore, săfie lăsat să-și exprime legal opțiunea de vot. Acest Foltea (între noi fie spus, un omuleț care poate fi suspectat de toate complexele pe care le poate avea un individ) privea absent pe fereastră. A fost necesară prezența noastrăpentru ca bipedul săînțeleagăcă și noi, cetățenii de rând, avem drepturi prevăzute de Constituția României. Când și-a dat seama că ziariștii sunt cu ochii pe el, președintele inutil a catadicsit sădea un telefon la BEJ. Scurt, rapid și eficient a putut sărezolve problema cetățeanului Tudorache în câteva minute, timpul necesar sătreacă numele pe lista suplimentarăde vot. Întrebarea este ce anume ar fi făcut acest Foltea dacă era lăsat de capul lui. Atragem atenția primarului ales că acest Foltea reprezintăunul dintre cele mai mari pericole pentru echipa pe care o conduce. Trebuie săse gândească serios la cât a avut de pierdut în rândul electoratului avându-l alături. Dacă nu vrea sămai treacă prin emoțiile pe care, cu siguranță, le-a avut în anul electoral 2008, îi sugerăm edilului săia măsurile necesare ce se impun.
Urna mobilă
Nu degeaba se numește mobilă. Este cutia sigilatăîn care cei care sunt neputincioși, incapabili săse deplaseze și care vor să își exprime dorința de a vota, își pun opțiunile electorale exprimate la domiciliu. Duminică , la Mihăești, au solicitat săbeneficieze de acest drept trei cetățeni. Este vorba despre Ioana Sturza, Eugenia Sandu și de Mihail Mazilu. Am avut curiozitatea s-o întrebăm pe doamna Sturza ce anume a determinat-o săapeleze la urna de vot mobilă. Bătrâna ne-a răspuns”. Cu siguranțămamă, nu mai apuc sămai votez. Sunt bolnavărău, măcheamăDumnezeu la El! Vreau săștiu că în urma mea rămâne săconducă un copil al satului, un om care săținăla comunăși că ruia să-i pese de ce se întâmplăpe viitor cu oamenii. Vreau săplec liniștită!”. Nu mai trebuie săcomentăm spusele octogenarei. Reprezintăconcepția despre viațăa celui care este crescut la sat și care își are rădăcinile bine ancorate în mediul în care și-a petrecut întreaga existență. Și nu au fost puțini cei care, de vârstăînaintată, s-au prezentat la vot de frică sănu vinăla conducerea primăriei un venetic.
Interesul poartăfesul
Când mai erau aproximativ două ore până la închiderea urnelor de vot, am avut ocazia săstăm de vorbăcu Veronel Rădulescu, liderul județean al PIN, prezent în Mihăești pentru a-și susține candidatul la Primărie. La discuția purtatăa asistat și primarul Stănică , fără săse implice. Nu am înțeles care a fost motivația liderului județean de partid când a afirmat că nu îl intereseazătrecutul candidatului său. Am consemnat în paginile ziarului nostru despre ce fel de apucă turi are Constantin Bărzăgeanu și nu revenim asupra evenimentelor. Considerăm că este treaba justiției săjudece, săfacă ordine și dreptate cu cei care sunt suspectați de gesturi reprobabile, evident în contradicție cu normele morale și legale în vigoare. Vrem săcredem că pledoaria președintelui Rădulescu a fost una de complezență, atitudinea sa fiind dictatăde interesele de moment care l-au împiedicat săfie total obiectiv. Invitația la colaborare între cele două partide, finaliste care s-au întâlnit în turul doi al alegerilor, a sunat cel puțin sec în urechile primarului Stănică . Edilul ne-a declarat: „În alte condiții, acceptam pe loc propunerea de colaborare care mi s-a făcut. În principiu, așa ar trebui săse desfășoare o competiție, fie ea și politică . Sunt convins că doar dialogul este calea de găsire a soluțiilor de rezolvare a problemelor dintr-o societate. Cu regret, nu pot sădau curs invitației! Au încercat și poate au reușit săcumpere cu bani voturi. M-au ponegrit peste tot, au vorbit numai neadevăruri cu cetățenii comunei, au încercat săcreeze impresia că nu am făcut nimic pentru comunitate, au dus o campanie electoralălipsităde corectitudine. Au încercat să măsfideze cu banii pe care i-au avut la dispoziție. Oamenii au ales cu discernământ! Vreau săle mulțumesc și pe această cale tuturor celor care au avut încredere în mine și mi-au acordat, pentru încă un mandat, fotoliu de primar. Promit sănu dezamăgesc, încep campania pentru câștigarea viitoarelor alegeri din săptămâna care urmează. Faptele vor vorbi în numele meu!” ne-a declarat Stănică .
Final cu suspans
La numărarea buletinelor de vot (După închiderea secțiilor), în satul Buleta scorul înregistrat a adus panică în rândul celor care erau de partea lui Stănică . Scorul a fost devastator. Bărzăgeanu a avut 448 de voturi, iar primarul 287. Stănică a fost salvat de la înfrângere de cetățenii care s-au prezentat la vot în celelalte secții din comună. Stănică este dator oamenilor din Măgura și Govora Sat, ei au făcut diferența de peste 300 de voturi cu care a câștigat. La anunțarea definitivăa rezultatului s-a creat spontan o petrecere stradală. Au apărut și niște beri, s-a aplaudat, s-a cântat, s-a format o atmosferăde petrecere câmpenească . În centrul atenției, cum era și firesc, a fost primarul reales Stănică . Mai toatălumea vorbea despre imoralitate și tupeu. „Aceștia au fost principalii adversari a celor din Mihăești” – ne-a spus un profesor de matematică pensionar, care a asistat, ca un adevărat intelectual, la bucuria care a cuprins comuna până spre dimineață. La Mihăești s-a votat continuitatea, administrația s-a rupt de politică , iar oamenii au votat oameni.
Claudiu Chidu
Lasă un comentariu