” CAS Vâlcea acuză
CAS Vâlcea acuzăanumiți furnizori de servicii medicale de administrare defectuoasăa banilor primiți. Spitalul de Obstetrică – Ginecologie are mari datorii din cauza cheltuielilor administrative colosale, iar Ambulanța folosește banii pentru salariile unor angajați inutili.
Sistemul de asigurări sociale de sănătate, incluzând aici și Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, își desfășoarăactivitatea pe baza unui buget care decurge din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate și care în esențăeste destinat plății serviciilor contractate cu furnizorii de servicii medicale.
fără fonduri suplimentare
Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea, a explicat că , spre deosebire de alți ani, când au fost frecvente modifică ri bugetare, în 2009, acest lucru nu s-a mai petrecut din cauza crizei economice. Acest fapt a fost adus la cunoștința tuturor furnizorilor încă din perioada pre-contractuală, astfel încât săse înțeleagăcă alocarea altor fonduri suplimentare nu va fi posibilăși că cea mai mare problemăa acestei perioade va fi gospodărirea chibzuităa acestor resurse.
Constantinescu a subliniat faptul că , în general, se poate spune că serviciile contractate sunt decontate punctual și că furnizorii au înțeles sănu depășească nivelul de fonduri alocate.
Pentru Spitalul OG nu sunt soluții
Existăînsă și situații de genul celor de la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie (OG), sau de la Serviciul Județean de Ambulanță, unde cheltuielile sunt mult mai mari decât serviciile efectuate. „această situație nu dateazăde azi, de ieri, ci reprezintăo situație moștenită. Spre exemplu, Spitalul OG a fost proiectat pentru activitate non-stop pe vremea comunismului, când femeile erau obligate prin lege sănască , până la 45 de ani, cel puțin cinci copii. După 1990, abolirea acestei legi a dus la o scă dere dramatică a activității spitalului, ale că rui cheltuieli au rămas aceleași. Măsurile care s-au luat, de a transfera unele secții ale Spitalului Județean la Spitalul OG nu au fost în măsurăsăacopere acest deficit de resurse pentru plata cheltuielilor administrative. CAS contracteazăși plătește servicii în folosul asiguraților, dar nu poate, în niciun caz, săsuplinească deficitul foarte mare provocat de cheltuielile administrative foarte mari. Acest lucru a fost discutat în repetate rânduri, dar, din păcate, pentru Maternitate nu s-a găsit nicio soluție”, a afirmat purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea.
Administrarea finanțelor deficitarăla SJA
O situație deosebităse întâlnește și la Serviciul Județean de Ambulanță(SJA) Vâlcea, unde, în decurs de un an, datoriile s-au dublat, ajungând la peste 1800 000 lei. „Cauzele acestei situații sunt numeroase și încep cu nerespectarea unui ordin comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind organizarea SJA, activitatea trebuind săfie finanțatăpe buget global și nu pe tarife pe kilometru sau solicitare. Astfel veniturile au fost supraevaluate, încă lcându-se și Legea Finanțelor Publice prin angajarea unor cheltuieli fără sursă” , a afirmat Constantinescu. Se pare că Ambulanța înregistreazăun excedent de personal, dar nu personal specializat (de acesta duce lipsă), în locul medicilor fiind angajați mecanici, neînregistrați de RAR, care sunt complet inutili, ținând cont că reparațiile la mașini sunt efectuate de un service specializat.
„CAS este un partener contractual, nu un for tutelar al acestor furnizori care au obligația săstabilească cele mai potrivite măsuri manageriale pentru o activitate eficientă”, a conchis Dorel Costantinescu.
Alexandra Iordache
Lasă un comentariu