Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Jumătate din populația activăși-a luat concediu medical

În Vâlcea

Normal 0 21 CONCEDII. Angajații vâlceni au găsit o metodăsimplăde faultare a angajatorilor care refuzăsăle plătească salariile din motiv de crizăFinanciară . Astfel, la nivelul județului s-a înregistrat un număr record de concedii medicale. Imediat După apariția crizei financiare în buzunarul patronilor și al statului, angajații valceni s-au îmbolnăvit pe capete, peste jumătate din totalul populației active a județului. Din datele oferite de Casa Județenăde Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea rezultăfaptul că în primele șapte luni ale anului, numărul „bolnavilor de criză” a ajuns la 43.378 de persoane. Toate au concedii medicale în regulă, pentru care statul plătește peste 4 milioane de lei. Și asta nu e totul pentru ca si șomerii le-au urmat exemplul.

 

Situația ar fi trecut neobservatăsau și mai mai grav s-ar fi încadrat în normalitate, dacă cei 43.378 de bolnavi nu ar fi reprezentat jumătate din numărul total al vâlcenilor care lucreazăcu forme legale. Se pare ca vâlcenii nu au apelat la acest mic artificiu din plăcere, ci pentru a evita concedierea, măsurăanunțatăde premierul Boc de mai bine două luni de zile. CAS Vâlcea susține că , Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul concediilor medicale s-a dublat, instituția fiind obligatăsăplătească cu 435% mai mulți bani decât în aceeași perioadă din 2008. „În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2008, CAS a plătit 23.107 certificate medicale, iar în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2009, a plătit 43.378 de certificate, aproape dublu. Suma decontatăde Casa județeană de Asigurări de Sănătate, în cele șapte luni din 2009, pentru plata concediilor medicale, a crescut cu 435,60 % Față de perioada similarădin 2008. Aceasta a crescut de la 1.041.969 lei la 4.538 .988 lei”, a afirmat Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea.

Medicul prietenul de nădejde al pacientului

Deși reprezentanții Casei de Sănătate au dubii serioase în ceea ce privește veridicitatea concediilor medicale, nu prea are cum sădovedească că bolnavul este unul „închipuit” sau că medicul a dat un diagnostic în baza unei înțelegeri cu pacientul. Falsele cazuri ar putea fi depistate doar în momentul în care persoana primește concediul medical, dar e greu de urmărit acest moment și de stabilit dacă doctorii au pus un diagnostic real. Cu toate că au fost cazuri în care Casa a descoperit „aranjamentul”, metoda persistătocmai pentru faptul că falsul este foarte greu de dovedit mai ales atunci când este făcut în cooperare cu medicul și nu cu asistenta, cum s-a descoperit cu ceva timp în urmă, când un pacient „operat” primise un certificat medical completat de asistent și nu de doctor, așa cum prevede legea.

Șomerii vâlceni s-au îmbolnăvit stând acasă

Cine credea că le-a văzut și le-a auzit pe toate s-a înșelat amarnic. Cu toate că politicienii trăiesc cu impresia că țara-i plină de tâmpiți, șomerii din Vâlcea au demonstrat că sunt foarte bine informați, drept pentru care și-au luat concedii medicale. Din această cauză, Agenția județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a plătit în acest an aproape trei milioane de lei pentru concediile medicale ale șomerilor. In medie, într-o singura lună, Agenția de Șomaj Vâlcea plătește aproape 55.000 de lei pentru concedii medicale. Tudor Ștefoane, directorul adjunct AJOFM Vâlcea, spune că , deși concediile medicale par destul de suspecte, Agenția nu poate contesta certificatele: „În momentul în care omul vine cu un certificat medical are dreptul la concediu medical. Au existat cazuri în care un șomer s-a îmbolnăvit de mai multe ori. Cei mai mulți bani i-am plătit în luna mai, când pentru 89 de persoane s-au achitat peste 57. 000 de lei pentru concedii medicale”.

Frica de foame

Șomerii practică metoda pentru a-și prelungi ajutorul de șomaj, Agenția știe acest lucru, dar nu are nicio bazălegalăde stopare a fenomenului și chiar dacă ar avea e puțin probabil că ar folosi litera legii împotriva disperaților care depind financiar de ajutorul de șomaj.

În timpul concediului medical, șomajul se suspendăpână la însă nătoșire. Astfel, se ajunge ca perioada de șomaj săse prelungească în funcție de numărul zilelor de concediu trecute de medic pe certificatul medical. Numărul concediilor medicale crește brusc pe ultima sutăa ajutorului de șomaj, în ultimele luni. Astfel, șomerii reușesc sătragăde timp și sămai ia și niște bani în plus, concediul medical reprezentând 80 % din media ultimelor 12 salarii. Agenția nu poate contesta certificatul medical adus de șomeri de vreme ce un doctor și-a pus parafa pe act.

Măsurile de disponibilizare a 20% din angajații de la stat, anunțate săptămâna trecutăde premierul Boc, vor avea ca rezultat o creștere record a numărului de concedii medicale atît în rândul angajaților cât și în cel al șomerilor.