Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Județul nostru a fost dat exemplu privind gestionarea alertelor”

 Directorul DSV Vâlcea, Florinel Constantinescu afirmă

REUȘITĂ. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea se poate lăuda cu foarte multe realizări anul trecut. Florinel Constantinescu și-a propus ca în 2009 sămodernizeze toate dispensarele veterinare, săreducă cheltuielile instituției și săcontinue acreditarea pentru toate procedurile de diagnostic din Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea

Rep.: Domnule Florinel Constantinescu, care au fost cele mai mari realizări ale dvs. în anul care a trecut

Florinel Constantinescu: Consider că cea mai mare realizare este acreditarea multor proceduri de lucru în cadrul Laboratorului Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea. De asemenea, o mare realizare este și gestionarea bolilor epizootice pe care le-am avut. Cred că ne-am descurcat bine, atâta timp cât am reușit săeliminăm pericolul de extindere a bolilor infecțioase. Am avut 29 de cabaline cu anemie infecțioasă, 5 bovine cu leucozăenzootică , precum și 22 de focare de rabie pe care le-am avut în cursul anului trecut. Focarul primar nu s-a extins, pentru că animalele mușcate și cele suspecte de rabie au fost eliminate și nu au ajuns sămuște oameni. Atâta timp cât nu am avut o rabie la om cred că aceste focare au fost foarte bine gestionate. În domeniul siguranței alimentelor, am avut realizări bune deoarece toate unitățile autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor s-au păstrat autorizația chiar în urma inspecțiilor făcute de specialiști din cadrul autorității naționale dar și de specialiști din cadrul Comisiei Europene, respectiv prin Direcția Generalăde Sănătate Animalăși Protecția Consumatorilor. Spre sfârșitul anului am avut o alertărapidădestul de importantă, aceea cu dioxina descoperităîn carnea importantădin Irlanda. Vreau săspun că am fost județul dat ca exemplu privind gestionarea acestei alerte și nu numai pentru modelul de lucru și de transmitere a datelor prin formularele pe care noi le completăm, ci și pentru modul cum am reacționat. De asemenea, tot la capitolul realizări aș putea enumera și modernizarea a câteva dispensare locale care aparțin încă de Direcția Sanitar-Veterinarăcum este dispensarul de la Brezoi și cel din Băbeni. Tot ca și modernizare aș trece și modernizarea unei construcții pentru funcționarea Incineratorului Ecologic de la Băbeni. Construcție care ne dăposibilitatea ca începând cu luna februarie săpunem în funcțiune acest incinerator. Tot ca realizare aș trece faptul că avem specialiști din cadrul compartimentelor care participăla luarea deciziilor la nivel național. Sunt consultați care sunt frecvent chemați în echipe de lucru și chiar fac parte din echipe de lucru care fac deplasări în străinătate.

Rep.: Ce v-ați propus pentru anul 2009?

F.C.: Pentru 2009 mi-am propus continuarea acreditării pentru toate procedurile de diagnostic pe care le facem în laborator. Acesta este o sarcinăpe care noi o impunem imperial pentru că , în curând, laboratoarele neacreditate nu vor mai putea elibera buletine de analizăcare săfie acceptate. Avem pregătit manualul calității pentru încă 60 proceduri (metode) de lucru. Îmi mai propun, dar sunt conștient că va fi destul de greu datorităcrizei financiare prin care trecem, sămodernizez toate dispensarele sanitar-veterinare care sunt în gestiunea Direcției Sanitar- Veterinare, cum ar fi cel de la Drăgășani și de la Bălcești. Aceste ar fi singurele dispensare care nu s-au modernizat de când am preluat conducerea instituției. În rest, toate dispensarele s-au modernizat. Îmi propun de asemenea sămicșorez cheltuielile la nivel de instituție mai ales cheltuielile materiale. Va fi foarte greu săachiziționăm materiale de lucru pentru laboratoare, respectiv chiturile de diagnostic pentru că putem săspunem că la începutul lunii februarie începe recoltarea de sânge de la cabaline pentru anemie infecțioasăși noi încă nu am ținut licitația pentru chituri.

Rep.: Câte focare de rabie mai sunt active în acest moment?

F.C.: În județul nostru sunt active încă 14 focare de rabie, 12 de anul trecut și cele două de anul acesta. Focare care sunt în mediul silvatic, iar animalele respective, mai bine zis vulpile au fost împușcate pentru recolta de vânătoare. Anul acesta avem un focar declarat în Fondul de Vânătoare 15 – că ciulata și în Fondul de Vânătoare 39 – Oltești, la Sinești.

Rep.: Existăriscul ca focarele acestea săse extindă?

F.C.: Bineînțeles că riscul există. Numărul focarelor este foarte mare și vreau săvăspun că nu am mai avut până anul trecut atât de multe. Din păcate rabie este o boalăcare în ultimii ani naște o recrudescențămai puțin la animalele domestice, dar iatăcă este foarte răspândităla animalele sălbatice și datorităfaptului că în ultimul timp vânătoarea acestor a cam încetat. Din fericire nu am avut probleme cu animalele domestice care ar fi reprezentat un adevărat pericol pentru om. Rabia s-a oprit numai la animale sălbatice și bineînțeles la animale domestice care au fost mușcate și atunci s-au eliminat și acestea din efectiv.

Rep.: La ora actuală, în județ, mai existăvreun alt focar în afarăde rabie?

F.C.: Da. Avem un cal diagnosticat cu anemie infecțioasăîn localitatea Slătioara. Timp de doi ani am făcut diverse analize și care au ieșit pozitiv de fiecare dată. Din păcate avem probleme cu proprietarul calului care nu permite ca animalul lui săfie sacrificat, deși reprezintăun pericol pentru ceilalți cai. Degeaba i-am dat numeroase amenzi și i-am întocmit un dosar penal, pentru că în justiție s-a considerat că nu a transmis boala și astfel nu reprezintăun pericol.

Rep.: Existăriscul o datăcu venirea primăverii săaparăgripa aviară?

F.C.: Risc existăși primăvara și toamna. Anul trecut nu am avut în nici un caz. A fost un singur caz în Tulcea și acela în mediul sălbatic, în Deltă. La noi nu a existat nici măcar o suspiciune de această boală. Măsurile se supraveghere pentru gripa aviarăse desfășoarăîn tot cursul anului, prin examene clinice ale păsărilor sălbatice aflate pe teritoriu și examene coprologice și chiar serologice de la palmipedele din gospodăriile populației. Așadar, este o boalăcare este supravegheatăintens și putem spune clar că această boalănu a fost diagnosticatăși nici nu am avut suspiciuni care în cursul anului trecut săfi evoluat pe teritoriu.