Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Judecă torii vâlceni au intrat în grevă

Vor mai mulți bani

NEMLÎUMIRI. Avocații din Vâlcea au intrat în concediu forțat din cauza protestului magistraților, protest care a ajuns și la Vâlcea, judecă torii vâlceni solidarizându-se cu ceilalți colegi din țară . Magistrații vor protesta prin reducerea activității și amânarea dosarelor cu anumite excepții. Protestele din prezent le Continuă pe cele din iulie, motivele invocate fiind subfinanțarea justiției și salarizarea magistraților în raport cu celelalte puteri ale statului. Prin varianta proiectului salarizării unice pe care Emil Boc a prezentat-o FMI, salariile magistraților ar scă dea cu până la 60%. În cazul în care Guvernul nu va accepta revendică rile magistraților, judecă torii au amenințat că vor boicota alegerile prezidențiale din 22 noiembrie.

Magistrații vâlceni au ținut săprecizeze, în momentul declanșării protestului, că nu militeazădoar pentru păstrarea salariilor la nivelul actual, ci și pentru finanțarea sistemului, aceștia se plâng că nu mai au bani pentru plata facturilor la energie electrică , internet, hârtie, toner și alte cheltuieli administrative. Protestul a început în dimineața zilei de 1 septembrie, când s-a desfășurat și Adunarea Generalăa judecă torilor ce funcționeazăla Judecă toria Rm. Vâlcea. În cadrul ședinței au fost abordate propunerile legislative privind legea unică de salarizare și stadiul executării hotărârilor judecă torești pronunțate în favoarea magistraților ce funcționeazăla Judecă toria Rm. Vâlcea, în chestiuni ce țin de drepturile salariale ale acestora. Magistrații vâlceni acuzăstatul român de încă lcarea Constituției și a hotărârilor emise de CEDO. ,,Văzând că în continuare se refuzăde că tre Statul Român respectarea unor hotărâri judecă torești intrate în puterea legii, că , în calitate de creditor, Statul Român promoveazăo serie de acte normative de naturăa proteja exclusiv interesele sale de creditor în ignorarea dispozițiilor hotărârilor pronunțate de CEDO, toți judecă torii din cadrul acestei instanțe au propus și au hotărât în unanimitate continuarea protestelor declanșate în 9 iulie 2009. De asemenea, a fost subliniatădiscrepanța existentăcu privire la modul de abordare a salarizării pentru puterea judecă torească în raport de celelalte două puteri în stat în proiectul legii unice de salarizare și cu principiul asigurării unei independențe financiare reale. Judecă torii care funcționeazăla Judecă toria Rm. Vâlcea atrag atenția asupra faptului că proiectul acestei legi ignorădispozițiile constituționale cu privire la rolul crucial al justiției într-un stat de drept, constituind un real atac la independența judecă torilor”.

Judecă torii îl lasăpe Boc cu secțiile de vot goale

Cu toate că Petre Dinescu, președintele Tribunalului Vâlcea, a ținut săprecizeze că acțiunea magistraților vâlceni nu este o grevăpropriu-zisă, sălile Tribunalului erau goale, iar avocații se plângeau că au fost obligați să-și amâne toate dosarele:

„Nu este vorba de o grevăpropriu-zisă, mai degrabăo formă de protest prin care ne solidarizăm cu toți magistrații din România. Nu suspendăm activitatea. Existăo serie de litigii penale, civile și comerciale pe care vom continua săle soluționăm, fac excepții anumite cazuri mai puțin majore pe care le amânăm.” Magistrații au decis mai multe forme de protest, nefiind de acord cu proiectul legii privind salarizarea unică „. În cazul în care premierul Boc nu va reveni asupra acestei decizii, judecă torii vor refuza săparticipe la constituirea birourilor electorale de circumscripție și de secții de votare. ,,Adunarea Generalăa decis continuarea protestelor în următoarea formulă, începând cu data de 1 septembrie 2009, astfel: întreruperea activității de judecatăîncepând cu data de 1 sept 2009, cu excepția dosarelor în legăturăcu măsurile preventive și cu pricinile urgente privind înapoierea minorilor; pe viitor, autogestionarea de că tre completul de judecatăa încă rcă turii de dosare; tăcerea administrativă, respectiv sistarea răspunsurilor referitoare la corespondența oficialăcu alte instituții sau persoane fizice și juridice și refuzul de a participa la constituirea birourilor electorale de circumscripție și de secție de votare”. Pentru soluționarea crizei prin care trece justiția româna în general, judecă torii solicită: trecerea bugetului instanțelor judecă torești din administrarea Ministerului Justiției în cea a Înaltei Curți de Casație și Justiție, de la 1.01.2010; colectarea taxelor de timbru în bugetul propriu al justiției și nu în cel al autorităților administrației publice locale; salarizarea magistraților la un nivel egal cu cel al puterilor legislativăși executivă, care să asigure independența lor Financiară și compensarea interdicțiilor și incompatibilităților aferente demnității lor; respectarea autorității tuturor hotărârilor judecă torești și executarea de îndatăa celor care consfințesc drepturi salariale ale personalului din sectorul de justiție; promovarea unei politici eficiente de ocupare a posturilor vacante din justiție. Judecă torii fac apel la sprijin și înțelegere din partea opiniei publice, justițiabililor și avocaților cu privire la situația ivităși își exprimăconvingerea că celelalte puteri ale statului se vor implica imediat în soluționarea solicitărilor al că ror scop este funcționarea adecvatăa justiției, în condiții de independență, profesionalism și eficiență.