Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Jaf la CAS Vâlcea

Numărul concediilor medicale a crescut alarmant

Hai sădăm mânăcu mânăpe-o perfuzie comună Nu este hitul săptămânii, este o stare de fapt menținutăartificial de Guvernul Boc, prin numirea în fruntea deconcentratelor a două rânduri de directori în baza unor ordonanțe declarate neconstituționale de Curtea Constituțională, dar și prin amenințarea bugetarilor cu disponibilizarea. Din cauza politicii aberante duse de actualul guvern, instituțiile statului au trei rânduri de directori, dacă -i luăm în calcul și pe directorii liberali, primele două ,,seturi” aflându-se în concedii medicale, pe bani grei. Angajații nu s-au lăsat mai prejos și au urmat exemplul șefilor pentru a scă pa de șomaj. Astfel, în 2009, concediile medicale au costat statul peste 923 de milioane de lei, adică dublu Față de 2006. Numărul certificatelor medicale eliberate anul trecut a fost de peste 2,7 milioane, ceea ce înseamnă că , anul trecut, cel puțin unul din doi angajați a beneficiat de un concediu medical.

În județul Vâlcea, valoarea concediilor medicale se ridică la 220 miliarde lei vechi. Pentru combaterea fenomenului, Ministerul Sănătății a propus ca, în viitor, persoanele care își iau concediu medical săfie verificate la domiciliu de reprezentanți ai angajatorilor, ai Casei de Asigurări și ai Poliției. Cei care nu vor fi găsiți acasănu vor mai primi indemnizația de asigurări sociale, iar amenzile medicilor care vor elibera certificate de concediu fără acoperire se vor dubla.

Ministerul Sănătății a descoperit că statul aruncă foarte mulți bani pe concedii medicale, concedii luate ca măsurăde siguranțăpentru păstrarea locurilor de muncă , o găselnițăfolosităatât de capii instituțiilor deconcentrate ale statului, dar și de angajații din instituțiile vâlcene amenințați cu disponibilizarea, aceștia preluând modelul șefilor. Conform datelor oferite de CAS Vâlcea, în mandatul Guvernului Boc, de la 1 la 4, numărul beneficiarilor de concedii medicale a ajuns la peste 60.000 de persoane, pe hârtie, fapt care a dus la dublarea sumelor alocate decontării concediilor medicale și diminuarea fondului de medicamente.

Casa județeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea a înregistrat pe parcursul celor doi ani, 2008 și 2009, pentru decontare, peste 15.000 de cereri de concedii medicale, contravaloarea acestora ajungând la 220 de miliarde de lei vechi, adică dublu decât sumele alocate de că tre stat în anii anteriori. Din această cauză, CAS înregistrează, în prezent, o datorie de 50 de miliarde de lei vechi că tre firmele care au depus cereri anul trecut.

„Situația a scă pat de sub control”

Rodica Mărginean, directorul CAS Vâlcea, susține că situația a scă pat total de sub control. „La nivelul județului Vâlcea, contravaloarea concediilor medicale s-a dublat în ultimii doi ani, iar numărul cererilor este în Continuă creștere. Situația a ajuns la limita imposibilului și e cazul ca Guvernul săia măsuri drastice. Noi verifică m concediile medicale, dar facem doar o verificare de fond a certificatelor medico-legale. Casa de Sănătate nu poate săinfirme un diagnostic. Ajungem la cabinetele medicale, dăm amenzi, care oricum sunt prea mici, medicii plătesc și o luăm de la capăt”, a declarat directorul Rodica Mărginean.

Conform statisticilor, și la nivel național, partea de cheltuieli destinatăplății concediilor medicale din bugetul asigurărilor de sănătate s-a dublat în 2009. Ministrul Attila Cseke a anunțat în cadrul vizitei de la Vâlcea că , pe viitor, bolnavii vor fi vizitați acasă, cu poliția dacă va fi nevoie, astfel încât statul să-și reducă pierderile. Acesta spunea că este inadmisibil ca 6% din fondul de asigurări de sănătate săfie cheltuit pentru plata concediilor medicale și sperăca noul sistem să-i descurajeze pe bolnavii închipuiți.Ministrul Sănătății mai spunea că acest sistem a dat rezultate în multe state ale Uniunii Europene și s-ar putea săaibăsucces și în România, dacă bolnavii vor știi că , în orice moment, se pot trezi cu poliția la ușă. Potrivit acestui proiect de lege, persoanele care își iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanți ai angajatorilor, ai Casei de Asigurări și ai Poliției. Iar cei care nu vor fi găsiți acasănu vor mai primi indemnizația de asigurări sociale. De asemenea, amenzile medicilor care vor elibera certificate de concediu fără acoperire se vor dubla.Conform acestui act normativ, medicul care a acordat concediul medical și pacientul vor putea fi amendați cu sume între 2.500 și 10.000 de lei. Autoritățile sperăcă aplicarea noilor măsuri va duce la micșorarea cu 20 la sutăa cheltuielilor, adică peste 140 de milioane de lei. Ministrul Sănătății, Attila Cseke, are și el speranțe: ca proiectul, aflat în dezbatere publică , săintre în vigoare la 1 iunie.