Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Izvoarele țării nu sunt bun personal

 Pazăcu body-guarzii la bogățiile subsolului

PARADOXURI. Potrivit ANMR (Agenției Naționale pentru Resursele Minerale) licența de concesiune a Mariei Tudor pentru izvoarele minerale de la Olănești este un document „clasificat”. Redevența pe care omul de afaceri o plătește pentru folosirea apelor se duce direct la bugetul consolidat al statului, în timp ce iluminatul public, infrastructura, precum și multe alte facilități, pe care le găsim la izvoare sunt făcute din bugetul Primăriei Olănești, adică din banii contribuabililor, ai cetățenilor de rând care și-au pierdut dreptul sămai bea liberi apă din apele patriei. Maria Tudor a concesionat, în 2001, izvoarele de la Olănești nu prin licitație, așa cum ar fi fost normal, ci prin încredințare directă. Potrivit declarațiilor unor indivizi din cercul de interese al Mariei Tudor acest lucru a fost posibil pentru că conducerea primăriei de atunci a ținut secretălicitația, dând, în cele din urmă, un anunț prin care solicita societăților doritoare sădepunăcaietele de sarcini, însă a fost tardiv. Data limităde depunere a documentației pentru a putea participa la licitație, expirase de ceva vreme, ceea ce ne determinăsăcredem că licitația fusese, cu mult timp înainte, aranjatăpentru doamna Tudor.

Redevențăsimbolică , profit uriaș

Sunt puțini cei care știu că apele minerale de la Olănești au fost supranumite, pentru proprietățile curative ce le au, și „Izvoarele de aur”. De secole întregi, cele 24 de izvoare minerale țâșnind direct din munte vindecă boli grave. Odinioară, pe aleea ce duce direct că tre izvoare circulau sute de turiști, veniți din toate colțurile țării, dar și din străinătate, săbea din apa tămăduitoare.

Acum, totul s-a schimbat. Intrarea este păzităde câțiva body-guarzi, cu staturăimpunătoare, care au restricționat accesul că tre ape din ordinul binecunoscutei femei de afaceri Maria Tudor, a că rei firmă, SC OLĂNEȘTI SA, a concesionat drepturile de exploatare a izvoarelor. Mai grav decât atât, pe la colțuri, se vorbește tot mai des că Maria Tudor are de gând sămonteze bariere, care funcționeazăcu cartele electronice, pentru a îngrădi definitiv dreptul cetățenilor de a se trata cu apele de la Olănești. Și pentru că tot a venit vorba de zvonuri, tot prin târg se spune că profitul anual al omului de afaceri Maria Tudor este de sute de milioane de euro, în condițiile în care redevența pe care o dăstatului român, mai exact Agenției Naționale pentru Resurse Minerale este doar de 70 de mii lei vechi

Bogățiile țării, sub paza gărzilor de corp

Odatăcu restricționarea accesului la izvoarele minerale, la Olănești, s-a creat un fapt fără precedent. Bolnavii veniți aici pentru tratament s-au văzut nevoiți săapeleze la mila body-guarzilor familiei Tudor pentru a primi o sticlăcu apă. Mai mult decât atât, SC OLĂNEȘTI, societatea care exploateazăapele curative, a impus un preț exagerat de mare pentru achiziționarea acesteia, 6,8 de lei pe zi pentru un turist, fiind încă lcate, în acest fel, prevederile legale ale legii concurenței, precum și cele ale legii 363/2007, care se referăla combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii. Pornind de la aceste principii de drept, reprezentanții a peste 50 de societăți au formulat și semnat un protest îndreptat că tre instituțiile abilitate săia, în acest sens, măsuri legale. „Semnatarii acestui document protestăm și rugăm organele abilitate săia măsurile legale Față de comportamentul abuziv al reprezentanților SC OLĂNEȘTI RIVIERA SA, prin care se încearcă eliminarea noastrăde pe piațăprin postarea de body-guarzi la hotel Olănești, hotel Livadia și hotel Parâng ( )”, se aratăîn protest.

Simțindu-se și ei neîndreptățiți de decizia Mariei Tudor a pune pazăla izvoare, majoritatea bolnavilor veniți la Olănești pentru tratament au făcut și ei un protest, considerând că o astfel de manifestare poate constitui „un impact psihologic negativ asupra oamenilor” veniți aici pentru a se lecui de fel de fel de afecțiuni.

Primăria are doar rol decorativ Încercând o mediere a conflictului iscat de Maria Tudor, Primăria Olănești a trimis o adresăcă tre Agenția Naționalăpentru Resurse Minerale (ANMR) în care explică faptul se impune soluționarea acestuia, pentru a preîntâmpina un scandal de proporții. „Având în vedere repetatele conflicte create în orașul Băile Olănești, ca urmare a obstrucționării accesului la sursele de apămineralăși a împiedică rii turiștilor și localnicilor săconsume (în vederea efectuării curei balneare) apele minerale indicate de medicii curanți, vărugăm săne puneți la dispoziție contractul de concesiune sau licența de exploatare a apelor minerale, deținutăde SC OLĂNEȘTI RIVIERA SA, cu nr. 2221/2001. Precizăm că un astfel de contract ne este necesar pentru a împiedica acutizarea stării conflictuale”, se spune în adresa trimisă de primărie că tre ANMR.

Răspunsul trimis de cei de la Agenție este de-a dreptul năucitor. Ei spun că nu pot săpunăla dispoziția Primăriei Olănești un asemenea document, pentru că el a fost „clasificat”. Trebuie menționat că acest contract de concesiune a fost încheiat direct între SC OLĂNEȘTI RIVIERA SA și ANMR, Primăria Olănești neavând nici un cuvânt de spus. În fapt, nici nu ar fi fost posibil acest lucru pentru că primăria nu primește nici măcar redevențăpentru exploatarea resurselor naturale. Banii se duc direct la bugetul consolidat al statului, în timp ce iluminatul public, infrastructura, precum și multe alte facilități, pe care le găsim la izvoare sunt făcute din bugetul Primăriei Olănești, adică din banii contribuabililor, ai cetățenilor de rând care și-au pierdut dreptul sămai bea liberi apă din apele patriei. În plus, nu trebuie omis din vedere nici faptul că Maria Tudor a concesionat, în 2001, izvoarele de la Olănești nu prin licitație, așa cum ar fi fost normal, ci prin încredințare directă. Potrivit declarațiilor unor indivizi din cercul de interese al Mariei Tudor acest lucru a fost posibil pentru că conducerea primăriei de atunci a ținut secretălicitația, dând, în cele din urmă, un anunț prin care solicita societăților doritoare sădepunăcaietele de sarcini, însă a fost tardiv. Data limităde depunere a documentației pentru a putea participa la licitație, expirase de ceva vreme. În concluzie, considerăm că nu ar fi deplasat săspunem că nutrim convingerea că licitația fusese, cu mult timp înainte, aranjatăpentru doamna Tudor.

Licența de exploatare, secret de stat?

Și pentru că văaduceam la cunoștințăinformații legate de răspunsul trimis cel puțin bizar al celor ANMR, văprezentăm, în rândurile de mai jos, conținutul adresei trimis de Agenție: „Referitor la adresa dumneavoastrănr.4376/23.04.2009, înregistratăla Agenția Naționalăpentru Resurse Minerale cu nr. 923/24.04.2009, văcomunică m următoarele: SC OLĂNEȘTI SA a obținut Licența de concesiune pentru exploatarea nr. 2221/2001, prin încredințare directă, în baza art. 46 din Legea minelor nr. 61/1998 și a fost aprobatăprin HG 361/15.04.2002 (publicatăîn Monitorul Oficial al României nr. 226/22.04.2002). Perioada de derulare a licenței este de 20 de ani, respectiv, 2002-2022. Obiectul licenței de concesiune pentru exploatare nr. 2221/2001 îl constituie zăcă mântul de ape minerale terapeutice și termominerale BĂILE OLĂNEȘTI. Prin Ordinul nr. 7/01.2005 al președintelui ANMR toate drepturile și obligațiile din licența nr. 2221/2001 au fost transferate de la SC OLĂNEȘTI SA că tre SC OLĂNEȘTI RIVIERA SA (prin catul adițional nr. 1/20.01.2005 se certifică acest transfer de licență).

Licența de concesiune pentru exploatare este un document clasificat, conform ordinului 202/2003, privind aprobarea listei cu informații ce constituie „secret de serviciu” în cadrul ANRM cu modifică rile și completările ulterioare. Aceasta poate fi pusăla dispoziție în condițiile legislației în vigoare în domeniul informațiilor clasificate (Legea 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, HG nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecția a informațiilor clasificate în România și a HG 781 privind protecția informațiilor secrete de serviciu)”.

Așadar, vorbim aici de același stat român, care permite unei societăți private săcâștige, anual, sute și sute de milioane de euro, primind o redevențăsimbolică de câteva zeci de mii de lei vechi, care nu poate să”declasifice” un banal contract de concesiune, însă , ia decizia săfac public un dosar ultra-secret, precum „afacerea Sterling”. Ciudat stat avem, nu?

Trebuie schimbatălegea

Așa cum văinformam, Primăria Olănești, încercând detensionarea situației creatăde Maria Tudor, a trimis mai multe adrese la instituțiile vâlcene, cerând reprezentanților acestora săintervinăprompt pentru a rezolva lucrurile. „În urma obținerii Licenței de concesiune pentru exploatarea valorificarea și protecția zăcă mântului de ape minerale terapeutice și geotermale Băile Olănești, SC OLĂNEȘTI RIVIERA SA impune măsuri și proceduri restrictive, monopoliste și care încalcă principiile unei libere concurențe pentru utilizarea acestor resurse și anume: preț prohibitiv, închiderea/încuierea incintei izvoarelor – măsurăluatăîn premierăîn aceastăstațiune, prezența agasantăși ostentativăa echipelor de body-guarzi la izvoare, legitimarea localnicilor la utilizarea resurselor – se interpreteazăca acțiune polițienească Față de libera circulație. ( ) Toate acestea în condițiile în care primăria este cea care asigurăși modernizeazăinfrastructura stradalăși plătește serviciile de salubritate și iluminat public din fonduri proprii, iar diminuarea sau stoparea activității celor 24 de agenți economici va afecta grav bugetul local și așa insuficient”, se aratăîntr-o adresătrimisă Consiliului Județean Vâlcea. Încercând sădreagăbusuiocul dupăce a pus body-guarzi la izvoare, Maria Tudor a trimis că tre Primăria Olănești o adresa prin care anunța că „SC OLĂNEȘTI RIVIERA SA asigurălocuitorilor orașului Băile Olănești servicii gratuite constând în consultații medicale și curăape minerale terapeutice”, cu rugămintea ca instituția amintităsăsprijine la popularizarea comunicatului, în „baza unei bune colaborări dintre societatea OLĂNEȘTI și autoritatea publică locală”.

În acest moment, singura șansăca primăria săpoatăprimi o redevențăpentru exploatarea izvoarelor minerale ar fi schimbarea Legii Minelor și rezilierea contractului al actualului concesionar, lucru destul de greu de crezut având în vedere actualele conjuncturi politice de care familia Tudor profitădin plin.