Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ivan Jinaru, filozof-oier-primar

” O viațăde film

” primarul din Vaideeni a fost eroul filmului de sorginte comunistă”Întoarcere la dragostea dintâi „

La cei 56 de ani, primarul comunei Vaideeni, Ivan Jinaru, are cu ce se mândri. Vorbește cu patos despre proiectele pe care le-a pus în aplicare la primărie în cei 4 ani de când este primar, dar și cu nostalgie despre trecutul său de care este foarte mândru. Locuitorii din Vaideeni se ocupăcu oieritul și cu creșterea vacilor de când se știu. Sunt numiți ungureni, pentru că au trecut munții dinspre Imperiul Austro-Ungar și s-au stabilit în Vaideeni. Familia primarului Jinaru este cea mai „cu cheag” familie din comunitatea în care trăiește. Mulți dintre ei au ajuns oameni mari, dacă e săne gândim că vărul primar al lui Ivan Jinaru este ministrul de Externe al României, Lazăr Comănescu. Ivan Jinaru provine dintr-o familie numeroasă, cu 7 frați, și se mândrește că este fiul unor oieri veniți din localitatea Jina, de pe lângă Sibiu. „Părinții mei au fost crescă tori de animale, în bătătura tatei putând fi numărate 600 de oi. Noi am fost șapte frați și toți am crescut în preajma turmei de mioare. Părinții ne trimiteau săavem grijăde oi, dar oricât ar fi fost de greu, noi n-am renunțat nici la carte. Trei dintre frați am urmat facultăți, la stat, iar pe vremurile acelea se făcea carte serioasă. După ce am absolvit Facultatea de Sociologie, din cadrul Universității de Filozofie din București, am primit repartiție la Oravița. Mi-am făcut acolo stagiatura, lucrând vreme de trei ani în cultură. Am făcut și sondaje de opinie, iar de sus primeam ordine cam ce săiasădintr-un astfel de sondaj” – își amintește Ivan Jinaru.

Erou de film

Viața l-a purtat pe Ivan Jinaru în multe locuri din țara asta, dar întâmplarea care l-a marcat, și în același timp l-a făcut și celebru înainte de 1989 a fost atunci când fiind absolvent de filozofie, s-a întors acasăsă-și ajute tatăl săîngrijească turma de 600 de oi. „La Oravița, După 3 ani de muncă , ajunsesem săcâștig 1.900 de lei. M-am mutat la un șantier al Centrului Național de Cinematografie, pe același salariu. La Vaideeni, părinții mei munceau din greu săne ținăpe noi pe la facultăți. Prin 1980, m-am întors acasă, să-l ajut pe tata. M-am ocupat de oierit. Peste câțiva ani, „afacerea” începuse săprospere. Când am venit acasă, aveam 200 de oi, iar apoi, am reușit săvindem peste 600″ – povestește primarul.

Despre aceasta a auzit și regizorul Mircea Mureșan, care a realizat, în 1981, filmul „Întoarcere la dragostea dintâi „.Deși au trecut peste 30 de ani de la această întâmplare, Ivan Jinaru povestește amuzat despre acea perioadă a vieții lui: „La început, când mi s-a spus ce se dorește săse realizeze, am fost impresionat, dar, mai apoi, când am văzut scenariul, nu m-am regăsit total în poveste. Știți că în acea perioadă cenzura era draconică . Au schimbat foarte multe. Dar, până la urmă, câți se pot mândri că au ajuns subiect de film, chiar și pe vremea lui Ceaușescu?” – mărturisește edilul.

Primar implicat

De 4 ani, Ivan Jinaru și-a luat rolul de primar în serios și a încercat, în măsura posibilităților, săle ofere concetățenilor săi un trai mai bun. Acum, la sfârșit de mandat, Ivan Jinaru și-a făcut bilanțul, concluzionând că vrea sămai candideze pentru încă un mandat, pentru a-și duce la îndeplinire toate proiectele începute: „Nu mi-e rușine sădau ochii cu oamenii prin comună. Eu știu ce am făcut pentru comunitate, iar oamenii sunt mulțumiți de activitatea mea. Cât am fost primar, am reușit săasfaltăm 1,4 km. din drumul comunal Vaideeni – Coasta Cerbului, iar restul, de 1,9 km., urmând săfie asfaltat în cursul anului 2008. Am terminat investiția de alimentare cu apăîn satele Marița, Cerna și Cornet. De asemenea, am înființat sistemul de canalizare în satul Vaideeni și am reparat că minul cultural din comună. Am avut în vedere și școlile din comună. Am modernizat școala cu clasele V-VIII din Vaideeni și Atârnați, precum și achiziționarea unei centrale termice noi la școala din Vaideeni. Am amenajat terenul de sport de la Școala Izvorul Rece și am făcut rost de fonduri pentru construirea unui noi școli, a că rei inaugurare va avea loc în data de 1 august 2008” – susține primarul Jinaru.

Proiecte îndrăznețe

Ivan Jinaru considerăcă are mari șanse sămai câștige încă un mandat. Chiar dacă este filozof, Jinaru a întocmit o strategie de dezvoltare a comunei, așa cum o vede el, pe termen mediu și lung, punctând și proiectele pe care dorește săle realizeze. Acestea sunt: ” Modernizare sistem de alimentare cu apăîn Vaideeni ” Canalizarea satelor componente ale comunei Vaideeni ” Asfaltare D.C.137 Coasta Cerbului – Vaideeni ” Reabilitare D.J. 665″ Modernizare D.C. 157 Talanci – Slătioara ” Pod Izvorul Rece – Cornet ” Finalizare canalizare în comuna Vaideeni ” Modernizare drum „Valea Plaiului – Coasta Lacurilor” ” Reparații capitale drum „Pârâul cu Raci – Valea Seacă ” ” Reabilitare iluminat public în comuna Vaideeni ” Reparații capitale la sediul Primăriei comunei Vaideeni ” Modernizarea stadioanelor „Seci – Vaideeni” și ” Râpa – Izvorul Rece” ” Programe prin M.A.D.R. pentru înființarea de ferme și dezvoltarea turismului rural prin pensiuni agroturistice ” Proiectarea și demararea construcției microstațiunii „Coasta Lacurilor” cu infrastructura și utilitățile aferente ” Înființarea unui centru de informații publice prin care săse promoveze oportunitățile oferite de comunitatea noastră” Restaurare monumente istorice” Biserica din satul Marița”

Magda Tolea