Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ÎOPĂILĂ A FOST ARS DE FLACĂRA VIOLET

 S-a ratat (e)Vanghelierea PSD

ALEGERI. Înscris în lupta pentru unul dintre cele 15 posturi de vicepreședinte, liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, a ieșit învingător, el obținând 538 de voturi. Trebuie menționat totuși că acesta și-a exprimat public susținerea lui Mircea Geoanăla Congresul Extraordinar al PSD, iar acum este nevoit săfacă echipăcu Victor Ponta.

Un sfârșit de săptămânăfurtunos pentru social-democrați, care au fost chemați la Congresul extraordinar al PSD pentru a-și alege noul președinte. Deși că rțile păreau făcute încă dinainte de a începe alegerile interne, Mircea Geoanăfiind dat câștigă tor sigur, cu toate acestea După 17 ore de dezbateri, tânărul Victor Ponta a reușit sărăstoarne situația, învingându-și adversarul categoric. Cei 43 de primari, parlamentari și președinți de organizații locale ce au făcut parte din delegația vâlceană au avut păreri împărțite, unii dintre ei mergând în continuare pe mâna lui Geoană, în timp ce alții l-au preferat pe Victor Ponta, datorităfaptului că a fost susținut de Adrian Năstase. Inițial, în cursa pentru șefia PSD s-au înscris nu mai puțin de nouăcandidați: Mircea Geoană, Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Miron Mitrea, Radu Mazăre, Moraru Victor, Ioan Domonco, Dorela Alistar și Andrei Alexandru. până la final au rămas doar doi candidați, însă . Asta pentru că , în timpul Congresului, Radu Mazăre, Miron Mitrea și Moraru Victor s-au retras pentru a-l susține pe Ponta, iar Ioan Domonco și-a exprimat susținerea pentru Cristian Diaconescu, acesta din urmă, însă , retrăgându-se din competiție cu doar câteva minute înainte de începerea votului. Incidentele nu au lipsit de la acest Congres, Vanghelie și Pandele declanșând un scandal monstruos, iar câteva vrăjitoare au venit la Romexpo pentru a descânta, susținând că vor să-l ajute pe Mircea Geoană.

Ponta i-a ocolit pe delegații vâlceni

Complexul Expozițional Romexpo s-a dovedit a fi neîncă pător pentru cei peste 1.600 de delegați pesediști, care s-au înghesuit săîși ocupe locurile în salăpentru a asculta discursurile celor care s-au înscris în competiție. Primul dintre candidați care a ajuns în salăa fost tânărul Victor Ponta care a făcut un tur al sălii, încercând astfel, pe ultima sutăde metri, săle câștige votul colegilor săi din teritoriu. Trebuie remarcat faptul că , După ce a fost prezent la Rm. Vâlcea la Consiliul Județean al pesediștilor vâlceni, Ponta și-a dat seama că liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, îl susține pe Geoanăpentru șefia partidului și astfel, în „turneul” său prin sală, el a evitat sădea ochii și cu vâlcenii. La scurt timp După Ponta a sosit și Mircea Geoanăla Congres, el, însă , preferând săstea de vorbămai mult cu presa și, probabil fiind prea încrezător în reușita sa, i-a ignorat pe delegați, trecând pe lângă ei fără să-i bage în seamă. Înainte de a începe Congresul propriu – zis, comisia de validare i-a validat pe toți cei nouăcandidați, invalidându-i în același timp pentru funcția de vicepreședinte pe Niculae Bădălău și pe primarul comunei Voluntari, Florentin Pandele.

Scandal monstruos între Vanghelie și Pandele

Startul Congresului extraordinar al PSD a fost dat, așa cum era de așteptat, chiar de președintele în funcție, Mircea Geoană. Deși acesta și-a exprimat dorința ca lucrările Congresului săse desfășoare într-o atmosferăde colegialitate, iar la final partidul săiasăcu o imagine consolidată, cu toate acestea la scurt timp a început un scandal monstruos. Primele semne de nervozitate ale delegaților s-au arătat în momentul în care Mircea Geoanăa propus votarea unor modifică ri în statutul partidului și înființarea funcțiilor de președinte executiv și prim-vicepreședinte. Ion Iliescu a fost primul care a contestat și s-a opus luării unor astfel de decizii, fiind urmat de Victor Ponta, Adrian Năstase, Miron Mitrea și apoi de toată sala.

Scandalul a luat proporții, însă , atunci când pe scenăa urcat primarul comunei Voluntari, Florentin Pandele, care a contestat invalidarea înscrierii sale la funcția de vicepreședinte și l-a acuzat pe Marian Vanghelie că l-a suspendat nestatutar din PSD Ilfov. El le-a cerut ajutorul lui Ion Iliescu și lui Adrian Năstase, însă insistențele sale au provocat nemulțumiri în rândul delegaților, în special al susținătorilor lui Vanghelie, care au început să-l huiduie. La rândul său, președintele PSD București, Marian Vanghelie, a încercat săse disculpe, însă a fost huiduit și el copios.

Mazăre și Mitrea s-au retras pentru a-l susține pe Ponta

După ce s-au mai calmat spiritele, au urmat discursurile candidaților la șefia PSD. Primul care a luat cuvântul a fost Cristian Diaconescu, care s-a arătat deranjat de atitudinea colegilor săi și care a susținut că partidul este la un pas de a se rupe. De aceea, el a făcut apel la unitate, îndemnându-și colegii sălupte împreună. Primarul orașului Constanța, Radu Mazăre, a fost primul care a anunțat că -și retrage candidatura pentru a-l susține pe Victor Ponta. „Cel care îmi este cel mai apropiat și este din generația mea este Victor Ponta. Cred că Victor are sânge în el. Și dacă am găsit un băiat care are sânge, eu vreau săîl las pe el și săîl sprijin pe el. Mie mi-ar fi imposibil săconduc partidul de la Constanța, iar eu dacă fac un lucru, vreau să-l fac cum trebuie. De aceea, vărog pe cei care ați fi dorit să măvotați pe mine, votați-l pe Victor” – a spus Radu Mazăre.

La rândul său, Miron Mitrea a ținut un discurs extrem de scurt, în care și-a anunțat retragerea din cursa pentru președinția PSD, exprimându-și nemulțumirea Față de faptul că în anumite organizații județene nu s-au făcut alegeri nici până acum. De asemenea, Mitrea le-a spus colegilor săi că îl va susține pe Victor Ponta. „Mi-am depus candidatura într-un moment în care nimeni nu contesta conducerea care a pierdut alegerile. Dacă Adrian Năstase ar fi candidat, eu mi-aș fi retras candidatura. Mi s-a reproșat că sunt prea dur, că vorbesc prea aspru. În viațăcel mai important este săai onoare, săfii mândru și sănu renunți niciodatăla ceea ce crezi. Pot săvăspun că eu cred în unitatea partidului. Cred că , în primul rând, PSD are nevoie de o reconstrucție internă. Nu este sănătos ca jumătate din organizațiile noastre sănu mai fi făcut alegeri interne de 5-6 ani. Am decis că mai important decât candidatura mea este săschimbăm actuala conducere, care a dus partidul într-o zonăcel puțin discutabilă. Eu am să măretrag din cursăși-i dau toate voturile mele lui Victor Ponta” – a spus Miron Mitrea.

„O săfiți mândri de mine” – a spus Ponta

La final au urmat discursurile celor doi contracandidați care au rămas în cursăpentru șefia PSD-ului. Tânărul Victor Ponta a ținut un discurs magistral, în care le-a spus celor prezenți că toate certurile din interior trebuie săînceteze. Mai mult, Ponta a spus că vrea săpornească pe acest drum cu oamenii care i-au fost mentori în politică , nominalizându-i pe Adrian Năstase și pe Ion Iliescu. „Vreau săvăspun de ce am decis săcandidez. Am luat această decizie pentru că totul se transformase în negocieri, suspiciuni. Vreau săredau PSD pesediștilor, nu grupului meu. Nu o săîncep acum săîl critic pe Mircea Geoană, pentru că nu cred că asta trebuie săfacem aici. Am fost purtătorul de cuvânt al domnului Geoanăîn campania de la prezidențiale și, deși nu am fost niciodatăprea apropiați, am muncit alături de el și am dat tot ce am avut mai bun din mine pentru a câștiga. Din păcate, nu s-a întâmplat asta. Mai mult, nu o săpovestesc acum incidentele pe care le-am avut cu Marian Vanghelie, pentru că nu cred că asta trebuie săfac aici și nu o săfiu ironic, deși am avut un profesor bun. Întotdeauna am fost mândru că sunt pesedist și de aceea vreau ca și dumneavoastrăsăvămândriți cu mine, dar nu acum, ci în 2012 sau în 2014” – a declarat Victor Ponta.

Cîlea și Vlădoiu au făcut lobby prin sală

Pe tot parcursul Congresului, președintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, a făcut potecă în salăalături de deputatul Aurel Vlădoiu. Motivul a fost acela de a-și face lobby printre colegii săi din alte județe, pe care i-a rugat să-i acorde votul lor pentru funcția de vicepreședinte al PSD. Ion Cîlea a ținut și un speech în fața celor peste 1.600 de delegați, la final fiind aplaudat la scenădeschisă. „Sunt onorat săcandidez pentru un post de vicepreședinte al PSD. Este, însă , și o provocare pentru mine, pe care o primesc în această perioadăcând partidul nostru trece prin vremuri grele. Nu măsperie acest lucru, pentru că sunt un luptător și vreau săvăspun că alături de colegii mei de la Vâlcea am câștigat până acum toate bătăliile electorale. Am reușit sărealizez acest lucru pentru că am muncit cu seriozitate, lucru în echipăși printr-o permanentăprezențăîn mijlocul oamenilor. Sunt un om al faptelor și nu al vorbelor, iar mulți dintre dumneavoastrămăștiți. Perioada grea prin care trece partidul trebuie depășităși putem face acest lucru numai dacă suntem uniți” – a spus președintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea. Și deputatul de Drăgășani, Vasile Bleotu, a candidat pentru o funcție de vicepreședinte, din cele 15. Acesta, însă , nu și-a dat silința să-și convingăcolegii să-l aleagă, susținând că și-a depus candidatura la rugămintea lui Miron Mitrea.

Ponta și Cîlea au ieșit învingători

După o zi obositoare și un Congres nelipsit de incidente, delegații au trecut la vot. Procedura de alegere a conducerii partidului a durat mai bine de șase ore, candidații aflând rezultatele finale în jurul orei 03.00 dimineața. În urma numărării tuturor voturilor, Victor Ponta a fost desemnat câștigă tor al alegerilor interne, el devansându-l pe Mircea Geoanăcu scorul de 856 la 781. De asemenea, Liviu Dragnea a fost reales în funcția de secretar executiv al PSD.

În ceea ce-i privește pe cei 15 vicepreședinți, aceștia sunt: Ecaterina Andronescu – 1070 de voturi, Dan Nica – 814 voturi, Marian Vanghelie – 667 voturi, Ion Toma – 667 voturi, Gheorghe Nichita – 755 voturi, Rodica Nassar – 629 voturi, Titu Corlățean – 639 voturi, Ion Prioteasa – 576 voturi, Robert Negoiță- 561, Ion Cîlea – 538 voturi, Marian Oprișan – 520 voturi, Ion Chelaru – 517 voturi, Valeriu Zgonea – 517 voturi și Adrian Severin – 506 voturi.

Deputatul Vlădoiu a plâns la discursul lui

Unul dintre susținătorii tânărului Victor Ponta a fost, fără doar și poate, deputatul vâlcean Aurel Vlădoiu. până de curând, parlamentarul de Vâlcea l-a susținut pe Adrian Năstase în cursa sa pentru șefia PSD, însă el și-a schimbat opțiunile când acesta și-a retras candidatura. La Congresul Extraordinar de la Romexpo, în momentul în care Victor Ponta și-a ținut discursul Aurel Vlădoiu a fost extrem de emoționat de cuvintele tânărului pesedist, umplându-i-se ochii de lacrimi.