Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Dobre – fostul primar, este noul primar, din primul tur de scrutin

” La Dăești s-a reinstalat liniștea și ordinea

În nici o localitate din județ, lupta electoralăpentru ocuparea funcției de primar, nu a fost mai încinsăca în comuna Dăești. Apropierea acesteia de municipiul Rm. Vâlcea, cât și hotărârea ca în viitorul apropiat teritoriul comunal săfie cuprins într-o zonămetropolitanărâmniceană, i-a adus la rampăpe poftitori, care și-au băgat la înaintare, în alegeri, „calul troian”, pe imberbul și figurantul George Popolan, liberal născut ieri, patronul unei firme de construcții ce vizeazăcomenzi de la stat. Legat de zona metropolitanăa capitalei noastre de județ, puțini sunt aceia care știu că s-a creat necesitatea și posibilitatea extinderii teritoriului, urmând ca, prin consultarea locuitorilor comunelor limitrofe vizate, săse constituie proiectul și, apoi, acesta săse punăîn aplicare. Comuna Dăești este una dintre aceste localități, despre care doar liberalii și conservatorii (prin șefii acestor partide), conducă torii administrativi la vârf și apropiații acestora știu ce reprezintăea în ansamblul metropolitan. Experții imobiliari apreciazăcă proiectul viitoarei metropole poate avea șanse de reușităși impact pozitiv asupra sectorului construcțiilor (văspune ceva prezența liberalului Ion Nicolae în fruntea Inspectoratului Județean în Construcții și existența unor firme de profil ale liberalilor Sofianu, Pandurașu, Popolan și a altor oligarhi peneliști vâlceni – în plin avânt de profit -?), doar în condițiile în care investitorii privați vor fi „ajutați” săcreeze parteneriate cu primăriile.

Condițiile pentru înființarea zonelor metropolitane au fost deja create de că tre Ministerul Administrației și Internelor, care a și elaborat un pachet de șapte legi. Toate aceste legi permit atât atragerea capitalului privat în finanțarea utilităților publice și a infrastructurii localităților, cât și promovarea parteneriatului public privat. Acesta este scopul pentru care liberalii de După cortina democrației au declanșat atacul – pe viațăși pe moarte – pentru primăria din Dăești, cu mențiunea că existența unor mari suprafețe de teren libere de sarcini, din proprietatea publică , sunt dorite atât de unii afaceriști informați, cât și de politicienii veroși, prețul terenurilor oferite pieței (După cumpărarea lor de la primărie) crescând exponențial, După cum se va vedea și profitul lor.

Lupta a luat sfârșit

După zbateri teribile și eforturi materiale consumate inutil de liberalul George Popolan (aproximativ 200.000 euro), candidatul PSD – Ion Dobre a câștigat alegerile. Dumnezeu nu-i Popo-lan! O analizăla rece a situației din Dăești se impune ca o necesitate, pentru că , s-a văzut, demnitatea electorilor comunei a sancționat impostura, abuzul, limitarea dreptului democratic la propagandăelectorală, pervertirea minților unor tineri cumpărați cu bani puțini și vorbe frumoase, alterarea conștiinței lor privind corectitudinea campaniei electorale sau a actului votării. Ceea ce s-a întâmplat la Dăești, nu mai trebuie săse întâmple. Și cum în localitate lucrurile vor trebui sărevinăla normal, cele două tabere beligerante trebuie să-și dea mâna. Armonia și prietenia urmeazăsăse reinstaureze Altfel se va declanșa vendeta!

Romeo POPESCU



Lupta pentru fotoliul de primar în comuna Dăești a fost mai aprigăca oricând, pentru că liberalii lui Frâncu au pus ochii pe pământurile din comună. Inutil sămai vorbim despre campanie deșănțatăa candidatului PNL George Popolan, pentru că acum nu mai contează. Candidatul PSD, Ion Dobre a câștigat alegerile, din primul tur, la un scor confortabil. Conform practicii profesionale, membrii redacției noastre au asistat (chiar în secțiile de vot!) la alegerile care au avut loc de Ziua copiilor, acolo unde se credea că liberalul cu caș la gurăva învinge experimentatul candidat al PSD la Primărie. Liberalul Popolan a luptat, prin toate mijloacele, săconvingăcomunitatea – în rândul că reia se aflăde numai câteva luni (s-a „măritat” în casa neveste-si) – de meritele administrative pe care susține că le are, neobservând cum că ciula îi acoperăochii, fiind prea mare pentru el. Dar, vorba proverbului, „Socoteala de acasănu se potrivește cu cea din târg”!

Președintăincapabilă

Prezența noastrăîn câmpul electoral de la Dăești a avut loc cu puțin După ora zece. Cum era și normal, ne-am prezentat acreditarea primităde la Biroul Electoral Județean doamnei președinte de comisie, Ana Cîrceag. Stupoare. Deși ne aflam în exercitarea profesiei acreditate, ne-au fost cerute telefoanele personale și aparatul de fotografiat, motivația președintei fiind „interdicția e stipulatăde lege și nu de mine. Așa scrie, așa facem!”. Am încercat să-i explică m abuzivei doamne că acreditarea ne dădreptul de a consemna pe hârtie și pe bandămegnetică sau imortaliza evenimentele electorale importante, care au loc într-o secție de votare, dar nu am găsit înțelegere. Din acest motiv, am apelat la ajutorul judecă toarei de circumscripție doamna Adriana Mărăcinescu. Cu un calm remarcabil, cu talent de real profesor, reprezentantul legii a reușit săo determine pe „înțepata” președintăsăiasădin sala de vot și săcitească afișele lipite pe ușile de la intrarea în sediul secției de votare nr. 1. Scria, negru pe alb că , este interzis accesul în cabinele de vot cu telefoanele mobile și aparaturăde înregistrat video și nu în sala de votare. Pe acest fond, am avut confirmarea că șefa secției nu cunoște legea, criteriul alegerii acesteia și desemnarea la importantul eveniment fiind superficial.

” Ziaristul” de la casa de copii

Se știe foarte bine că bi-săptămânalul „Ziarul de Vâlcea” (foaie de pripas) i-a ridicat osanele candidatului liberal Popolan, înjurându-l copios pe Ion Dobre, fără ca acesta săse fi abătut de la lege sau săfi fost întrebat ceva despre acuzele ce i s-au adus. Așa că nu ne-am mirat aflând că mai existăun observator acreditat, un pseudo-ziarist de la această publicație ce răspunde la numele de Florin Pandele. Tânărul are doar 23 de ani și, în secția de votare unde trebuia sănu i se cunoască prezența, a „luat hora înainte”, dându-se „în stambă”. Omul s-a crezut președinte de secție de votare și s-a apucat săse certe cu toată lumea, mai ales cu cei care dădeau mâna cu primarul Ion Dobre. Nu se poate imagina comportamentul abuziv de care a dat dovadăPandele. A atenționat președinta de comisie pentru toate imaginarele lui nereguli, cum ar fi: de ce se înghesuie lumea la vot, de ce nu se stăla coadăordonat, de ce Dobre salutăoamenii în fața secției, de ce s-au lăsat mașinile la poartă(mai puțin ale liberalilor), de ce se fumeazăși bea apăîn incintă, de ce s-au aprins luminile când e zi afară, de ce este lumea îmbrăcatăîn roșu, etc. Apogeul tupeului și obrăzniciei l-a atins când s-a certat cu candidatul Dobre, găsind drept motive o banalitate. Pe acest fond, edilul a sunat la BEJ pentru a cere detalii despre atribuțiunile observatorilor în sălile de vot. Și astfel, abuzivul „observator” a fost pus la punct.” Parcă e de la casa de copii” – s-a auzit o voce.

Sesizarea la judecă tor, frecție la un picior de lemn

Pentru a ne face o imagine completăasupra modului în care s-au desfășurat alegerile locale la Dăești trebuie săamintim și de judecă torul circumscripției, doamna Adriana Mărăcineanu. Dumneaiei a fost desemnatăsărezolve toate incidentele cu iz legislativ care pot săaparăpe parcursul desfășurării actului votării. În jurul orei 10.30, primarul Dobre a făcut o sesizare că tre BEJ privind încă lcarea legii de că tre socrul candidatului Popolan, candidatul PNG Constantin Rizea. Sesizarea a vizat desfășurarea de activități propagandistice de că tre Rizea care arăta concetățenilor de pe strada lui (pe niște aparente buletine de vot probabil copiate) pe cine săvoteze. Adică pe ginerele lui, pe el, pe fratele lui și pe nevastă-sa. Sesizarea a fost înmânatăpreședintei Cîrceag (membru PNL, de fel) care s-a dat de ceasul morții, împreunăcu „ziaristul de la casa de copii”, sănu fie anunțatăjudecă toarea Dinescu despre caz. La insistențele majorității a celor prezenți, sesizarea a fost făcută. Surprinzător, doamna judecă tor a concluzionat că , în caz, nu s-a produs… nici o atitudine de propagandă. S-a scris într-un proces verbal: „Lumea pe care a văzut-o candidatul Dobre în curtea magazinului lui Rizea, dorea săcumpere lumânări pentru o înmormântare. Nu se discuta politică . Nu se adeveresc cele sesizate.” Ne-am deplasat pânăla biserica din sat și am aflat că în comunănu a avut loc și nici nu are loc vreo înhumare, pentru că nu sunt decese pe raza localității. fără comentarii…

Au votat străbunii

La Dăești s-a prezentat la vot, în număr foarte mare și generația a treia. „Bunicii” au ținut sădemonstreze că viitorul ne aparține într-o democrație pe cale săo construim, că sunt pavăza împotriva impostorilor politici, că nimeni nu poate pune stăpânire pe pământurile care le aparțin din moși- strămoși. Viitorul urmașilor s-a dovedit a fi mai puternic decât slăbiciunea, boala și neputința. Ei au ieșit, apăsați de efortul vârstei, să-l apere pe fiul satului, pe Ion Dobre, de posibilul pericol liberal interesat doar de terenurile comunale. Semnificativ, în acest sens, este răspunsul dat de un elector în vârstă, când acesta a fost rugat de Popolan săîl voteze: „Nu te cunosc decât de pe garduri și stâlpi, cum săte votez eu pe tine.”

A câștigat Dobre

Urnele s-au închis la ora 21.00. Jandarmul de serviciu a închis ușile de acces și s-a trecut la numărătoarea voturilor. În primăfază, s-a ajuns la concluzia că va avea loc turul doi de scrutin, pentru desemnarea câștigătorului la Primăria din Dăești. La renumărarea voturilor, ce trebuia săse întâmple de la început, Ion Dobre a fost declarat câștigător din primul tur . Cetățenii din Dăești au demonstrat că , indiferent de banii pe care îi ai, nu este de vânzare totul.

” Claudiu CHIDU