Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Cîlea a fost lăudat de Mircea Geonă

La Constanța, PSD a stabilit direcțiile ce trebuie urmate pentru câștigarea alegerilor

VICTORIE. Liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea a fost felicitat de mai multe ori de șeful său de la centru, Mircea Geonă, în cadrul unei întâlniri desfășurate la Constanța, pentru câștigarea fotoliului de președinte al Consiliului Județean Vâlcea.

 

De curând, mai mulți lideri social-democrați ai organizațiilor județene de partid s-au întâlnit pe litoralul românesc, la Constanța, pentru a face o evaluare complexăa rezultatelor obținute de filiale la alegerile locale care tocmai s-au încheiat. Mai mult decât atât, conform declarațiilor liderilor de la centru, președinții de organizații care au obținut un scor de sub 20 % vor primi sancțiuni. Astfel, După discuții îndelungate, conducerea PSD a decis dizolvarea a cinci organizații județene și a cerut unor șefi de filiale care au obținut rezultate slabe să-și dea demisia de onoare. Este vorba despre organizațiile județene din Mureș, Giurgiu, Alba, Arad și Neamț.

La polul opus de pesediștii codași, s-au situat „performerii” alegerilor locale așa cum i-a numit însuși președintele partidului, Mircea Geoană. Unul dintre aceștia este chiar liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, care a fost felicitat de Geoanăpentru că a reușit săobținăfuncția de președinte al Consiliului Județean, în ciuda faptului că organizația vâlceană a dispus de fonduri puține pentru campania electoralăși a fost văduvităde sprijinul direct al filialei municipale.

Recent întors de la întâlnirea de la Constanța, unde au participat toți cei 17 președinți de Consilii Județene ai PSD, Ion Cîlea spune că unul dintre scopurile principale ale reuniunii a fost discutarea actualului context politic, precum și stabilirea principalelor direcții pe care PSD le va urma pentru mărirea numărului de procente în alegerile generale ce vor avea loc la toamnă. „Ne dorim sămai creștem, până la toamnăcu 5-7 procente, pentru că cel mai important deziderat al nostru este săfacem guvernul singuri. Dacă ducem o muncă susținutăde convingere a electoratului că e nevoie ca PSD săconducă România pentru ca țara noastrăsăse alinieze statelor europene, suntem convinși că vom reuși săfacem, în cele din urmă, guvernul singuri”, ne-a declarat liderul social-democrat.

 

Pesediștii vor purta negocieri dure cu guvernul Tăriceanu II

 

Ion Cîlea ne-a mai spus că a propus celor 17 președinți de Consilii Județene, prezenți la întâlnirea de la Constanța, săpoarte negocieri dure cu guvernul condus de că lin Popescu Tăriceanu cu privire la banii care se vor aloca pentru primarii pesediști. În opinia sa, guvernul a stabilit, deja, cuantumul surselor de finanțare pentru edilii din toată țara și, conform informațiilor pe care le deține, cei mai mulți bani se vor duce la primăriile liberale. „Nu putem săacceptăm acest lucru. Pentru ca România săcunoască o dezvoltare reală, avem nevoie săîncepem cu modernizarea zonelor rurale. Din câte am auzit eu, guvernul va aloca foarte puțini bani primarilor pesediști, dintr-un soi de răzbunare politică care aduce numai dezavantaje țării noastre. Tocmai de aceea, am propus înființarea unei comisii, constituitădin președinții de consilii județene și primarii social-democrați pentru a negocia cu guvernul problema banilor. Nu putem să-i lăsăm să-și facă de cap”, a mai spus liderul pesedist. Ion Cîlea susține că această comisie de negociere va fi constituită, în viitorul apropiat, la Argeș.

O altăproblemăîndelung discutată cu ocazia întâlnirii de la Constanța a fot cea legatăde demararea unui amplu proces de reformare internăa PSD, care săschimbe din temelii optica de manifestare politică a pesediștilor, cunoscut fiind faptul că partidul se mai confruntă și cu acum cu probleme legate de imagine. „Printre altele, am mai adus în discuție și întocmirea unui pachet complet și complex de legi, privind reforma administrativă. Este vorba de trecerea serviciilor pe care le oferăinstituțiile descentralizate în subordinea Consiliilor Județene.

 

25 iulie, data limităde nominalizare a candidaților PSD la Parlament

 

De asemenea, la Constanța a fost discutată și oferta de guvernare a PSD. Astfel, social-democrații au vorbit despre introducerea TVA-ului de 5% pentru alimentele de bază, creșterea salariului minim, creșterea subvențiilor pentru producă torii agricoli și înlăturarea intermediarilor în distribuția energiei electrice. Un alt aspect abordat a fost și cel legat de criteriile de selecție a candidaților PSD pentru parlamentarele din toamnă. Din câte se pare, propunerile pentru Parlament vor fi definitivate până la 25 iulie 2008, astfel încât candidații săpoatăîncepe activitatea de precampanie.