Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Bușagă vrea să aducă comuna Berislăvești la standarde europene

INIŢIATIVĂ.fără doar și poate, unul dintre cei mai activi primari din județul Vâlcea este cel al localității Berislăvești. Ion Bușagăa reușit săfacă în două mandate de primar ceea ce nu au reușit alții în cinci. Drumuri reabilitate, școli modernizate, că mine culturale dotate, dar și construirea unei fabrici de produse lactate sunt doar câteva din realizările primarului localității Berislăvești. Într-un interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii, primarul Ion Bușagăsusține că anul acesta îi este foarte greu să-și continue proiectele și asta numai din cauza lipsei de fonduri. Cu toate acestea, edilul nu se dăbătut și spune că va face tot ceea ce îi stăîn putințăpentru ca locuitorii sănu re simtă foarte tare efectele crizei.

Rep.: Domnule Bușagă, de cât timp sunteți primar al localității Berislăvești și, în tot acești ani, ce ați reușit sărealizați?

Ion Bușagă: Primar al comunei Berislăvești sunt din anul 2004, iar în mandatul 2000-2004 am fost viceprimar al comunei. Așadar sunt la cel de-al doilea mandat de primar și pot spune că în acești ani am putut sărealizez multe, aproape tot ce mi-am propus. Am făcut multe programe cu finanțare nerambursabilăcu care am realizat modernizarea și dotarea că minelor culturale din toate satele comunei. De asemenea, am reușit sămodernizez și trei școli: Școala Berislăvești – Luncă , Școala Rădăcinești și Școala Dăngești. A mai rămas doar o singurășcoalănemodernizată, aceea de la Stoenești pe care o avem prinsăîn program și așteptăm finanțarea. În ceea ce privește drumurile comunale, pot săspun că în toate cele șapte sate ale comunei am reparat și am balastat drumurile ori de câte ori a fost nevoie. Pot spune că infrastructura drumurilor comunale este mult mai bunădecât pe cele județene.

Rep.: Se știe bine că în comuna Berislăvești sunt probleme mari cu alunecă rile de teren, alunecă ri ce au afectat și drumul județean 703 G

I.B.: Da, așa este și din păcate nu s-a rezolvat mai nimic până acum. Știu că este un proiect făcut la nivelul Consiliului Județean Vâlcea, dar nu are finanțare. Este vorba de satul Robaia unde circulația auto și pietonalăpe podul ce face legătura între județul Vâlcea și județul Argeș a fost întreruptătotal încă din anul 2007. Acolo s-a produs o mare alunecare de teren, care a colmatat ambele capete ale podului, obturându-l și punând în pericol stabilitatea lui. De fiecare datăcând plouă, halda de pământ înaintează, riscând sărupăpodul în două . Alunecarea de teren a afectat grav și drumul județean 703 G, care s-a prăbușit pe o supraFață de circa 50 de metri. Ca săputem trece în județul Argeș, noi am făcut un drum comunal ocolitor pe la marginea satului.

Rep.: Sunteți printre puținii primari care s-a gândit și la binele locuitorilor și, știm că , de curând, ați inaugurat o fabrică de produse lactate care le va aduce venituri oamenilor din Berislăveși. Spuneți-ne, vărugăm, cum v-a venit această idee și dați-ne câteva detalii despre fabrica de lactate.

I.B.: Ideea a fost ceva mai veche, încă de la primul mandat m-am gândit sărealizez o făbricuțăde lactate, numai că a durat mult din cauza lipsei fondurilor și a unei clădiri proprii. Clădirea am cumpărat-o în timp de la Consum Coop că limănești și apoi am fost nevoiți săo reabilităm pentru că era într-o stare jalnică . Am renovat clădirea, am făcut împărțirea așa cum trebuie și apoi am început săcumpărăm utilajele. În momentul de Față este gata, însă trebuie săne mai vinăîncă patru răcitoare de lapte care vor fi montate în centrele din sate. Mai mult, consilierul meu a depus dosarele pentru obținerea autorizațiilor de funcționare și în curând îi vom da drumul. Vom putea colecta până la 1.000 de litri de lapte pe zi, iar produsele lactate le vom da la hotelurile din că limănești – că ciulata și, probabil, vom încheia un contract cu Anabella.

Rep.: Ca șef al administrației publice locale din Berislăvești, cu ce probleme văconfruntați în aceste momente de crizăeconomică ?

I.B.: După cum bine știți, anul acesta bugetul a venit mult mai mic decât anul trecut. însă , am făcut o ședințăcu cei de la economic și am împărțit bugetul în așa fel încât sănu avem probleme cu salariile angajaților. Banii aceia puțini i-am repartizat în așa fel încât săajungăpentru tot anul. Nici anul trecut nu am avut probleme cu salarizarea personalului. Singura problemăcu care măconfrunt în acest moment este aceea că avem două luni restanțăla plata însoțitorilor persoanelor cu handicap. De asemenea, mai avem restanțe la plata persoanelor ce beneficiazăde ajutor social pe Legea nr. 416. Nu mai sunt multe dosare pentru că le-am redus foarte mult, de la 460 de dosare mai sunt doar 67. Sper ca la o rectificare de buget săputem săfim la zi cu plățile.

Rep.: Credeți că măsurile luate de Guvernul României vor scoate țara din criză?

I.B.: Nu, nu cred că sunt măsurile cele mai bune pe care le puteau lua. Săîncepi săle tai salariile bugetarilor și săle mai iei și din pensiile bătrânilor, mi se pare de neconceput. Pot săvăspun că lucrez în comuna Berislăvești din anul 1977 și cunosc toate familiile. Știu că majoritatea bătrânilor de aici au pensii foarte mici cu care nu-și permit să-și cumpere nici medicamentele necesare. Bine că au o gospodărie mică acolo și au ce mânca pentru că nu și-ar permite să-și cumpere nici mâncare. Revenind, însă , consider că măsurile luate de actualul Guvern sunt extrem de proaste și nu au cum săscoatăRomânia din criză. Vor sădea bugetarii afarăde la primării Păi După ce că suntem puțini și avem salarii mici, ei vor săne înjumătățească . Ne-au scă zut salariile și anul trecut, iar dacă ne mai ia și acum 25%, nu vom mai rămâne cu nimic. Eu, ca primar, probabil voi ajunge săiau un salariu de șofer.