Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Învârtita Dorului la Vaideeni

 40 de ani de istorie

TRADIȚIE. De Sânziene, sute de curioși din toată țara au venit la „Învârtita dorului”, cea mai veche sărbătoare a ciobanilor din comuna Vaideeni.

 

Într-o zi toridăde vară, când acul barometrului arăta mult peste 30 de grade, oficialitățile județului s-au adunat pentru a sărbători cea de-a 40 aniversare a „Învârtitei Dorului”, nedeia păstorească anuală de la Vaideeni, la care participă, de fiecare dată, zeci de mii de vizitatori din țară și de multe ori din străinătate. Pe lângă scopul principal, acela de a conserva, de a cultiva și apăra specificul național tradițional, în port, în meșteșuguri, în folclorul muzical și coregrafie, sărbătoarea oferăîn subsidiar o fericităși eficientăpropagandăîn favoarea cunoașterii localității și a valențelor ei turistice. Oaspete de seamăa fost chiar ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, fiu al satului, care a ținut neapărat săfie prezent la eveniment.

Ungurenii din Vaideeni s-au îmbrăcat, cu mic cu mare, cu straiele populare în culorile tradiționale alb și negru, au cântat la fluier sărăsune valea și și-au învârtit mândrele la joc. „Învârtita ca la Vaideeni nu mai vezi în altăparte”, spune cu mândrie Ivan Jinaru, primarul comunei.
După atâta joc și voie bună, bineînțeles că nu puteau lipsi nici bucatele tradiționale: tocanul de oaie, mămăliguța și țuica de prună. Dar la fel de gustate de vaideeni și de vizitatori au fost și micii, berea și halvița. Din bătrani se spune că numele de „învârtita dorului” vine de la o doinăcântatăde un cioban tânăr care se topea de dorul mândrei sale. „A venit noaptea în sat la iubita lui. Fata, însă , nu l-a auzit sau nu a vrut săîi răspundăși el, de supărare, a plecat cântând prin sat”, ne-a povestit un cioban bătrân.

 

Manifestare sabotată?

 

Deși până acum, de 40 de ani, la sărbătoare nu au existat probleme organizatorice importante, în acest an, manifestarea a fost întreruptăde două ori, datoritămai multor pene de curent. „Mi-este greu săvorbesc despre ce s-a întâmplat, dar parcă atunci când ai nevoie mai mult de ceva, nu-l ai. Cei de la Electrica mi-au spus că pana s-a datorat unor motive tehnice, pentru că sunt prea mulți consumatori, dar mie mi se pare că este puțin exagerat. În data de 28 iunie, la școală, s-a luat curentul mai mult de 40 de minute, în timpul spectacolului. A doua zi, timp de 20 de minute, curentul a fost întrerupt pe platoul unde evoluau ansamblurile folclorice care au participat la „Învârtita Dorului”. Dintr-un punct de vedere mi se pare și mie suspect, dar vreau săvăspun că nu pot acuza pe nimeni” – ne-a spus primarul Ivan Jinaru. Oamenii din Vaideeni vorbesc că liberalii au acceptat cu greu faptul că au fost învinși la primărie și încearcă , prin orice mijloace să-i facă zile negre primarului Ivan Jinaru. Deși, este greu de crezut, se pare că liberalii au tocmit câțiva pierde varăsăse ocupe de cablurile de energie electrică care asigurau curentul electric la manifestarea „Învârtita Dorului”.