Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ÎNȘELĂCIUNI PE BANDĂ RULANTĂ ÎN VÂLCEA

HOȚIE. Creșterea fraudelor economice din ultimii ani amenințăserios activitatea companiilor din România. Pe lângă faptul că numărul firmelor înșelate sunt din ce în ce mai mari și sumele fraudate s-au dublat. Conform unui raport al Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) Vâlcea, în 2008 polițiștii au constatat nu mai puțin de 192 de fraude economice la nivel de județ. Cele mai des întâlnire fraude sunt cele din domeniul financiar – bancar. „Infracțiunile din domeniul financiar – bancar sunt cele mai complexe. De cele mai multe ori, investigarea și probarea unor astfel de infracțiuni depășește limitele județului în care a fost constatat prejudiciul” – ne-a declarat comisarul-șef Virgil Stanciu, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea.

CLAUDIA STANCIU

[email protected]

MIRABELA FÂNĂÎAN

[email protected]

Firma fantomă

Infracțiunile de înșelăciune prin emitere de file CEC fără acoperire în contul bancar, Continuă sădea bătăi de cap polițiștilor SIF Vâlcea. Oamenii de afaceri vâlceni cad în plasa escrocilor de cele mai multe ori din tentația de a acorda încredere partenerilor de afaceri sau pentru a încheia o tranzacție cât mai rapid. Rezultatele sunt, însă , aceleași – când furnizorii încearcă săridice banii din bancă , descoperăcă în conturile bancare nu existăacoperire. Un asemenea caz a avut loc chiar la începutul anului 2009, un bărbat fiind trimis în judecatăpentru că a înșelat patru firme vâlcene. Mircea Hobjilă- 33 de ani, din comuna Cuca, județul Argeș este acuzat de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu instrumente de platăfără acoperire, emise în dauna a 4 societăți comerciale. Dintr-o plângere formulatăde unul dintre păgubiți, reiese că firma administratăde Mircea Hobjilă, a primit carburant în valoare de 5.027,85 lei, iar pentru achitarea contravalorii mărfii, acesta a emis o filăCEC, care ulterior a fost refuzatăla platădin motive de lipsătotalăde disponibil, dar și pentru un litigiu cu privire la dreptul de proprietate.

La momentul respectiv, societatea acestuia se afla în procedura lichidării judiciare și a falimentului, iar „țeparul” avea de onorat mai multe instrumente de platăemise anterior, instrumente a că ror decontare era imposibilă. La scurt timp, o altăsocietate comercialăa formulat plângere penalăîmpotriva acestuia, deoarece i-a fost livrat un autotractor marca MAN, în valoare de 53.722,78 lei, pentru plată, acesta emițând o altăfilăCEC care, de asemenea a fost refuzatăla decontare din motive de lipsătotalăde disponibil.

Cea de-a treia societate păgubităa sesizat faptul că acesta i-a indus în eroare, prin emiterea unui cec fără acoperire, în urma efectuării a două transporturi rutiere de marfăpe ruta România – Anglia și retur, în beneficiul firmei administrate de Mircea Hobjilă, pentru care acesta a emis o filăCEC în valoare de 22.572,60 lei, ce a fost, de asemenea refuzatăla platădin lipsătotalăde disponibil, clientul aflându-se în interdicție bancară.

Numărul firmelor păgubite nu se oprește însă aici. Reprezentanții unei firme din Vâlcea au reclamat că i-au acordat un împrumut lui Mircea Hobjilăîn valoare de 26.975 lei, iar acesta a emis 7 file CEC fără acoperire. Astfel, prejudiciul total a ajuns la fabuloasa sumăde 108.298,23 lei, el nefiind recuperat nici până în prezent.

Uzurpatorul

Un alt caz constatat de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor în luna ianuarie a.c., este cel al unui bărbat care și-a schimbat, în mod fraudulos, identitatea cu scopul precis de a înșela. Marian Ciobotea – 40 de ani, din județul Argeș, a fost trimis în judecatăpentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și uzurpare de calități oficiale. El a creat un prejudiciul de 2.636,43 lei.

În urma verifică rilor, polițiștii au scos la ivealăcă , în cursul anului 2008, bărbatul a intrat într-un complex comercial din Rm. Vâlcea și, câștigându-le încrederea reprezentanților unor societăți comerciale ce aveau punct de lucru acolo, el i-a indus în eroare. Marian Ciobotea a lăsat impresia, prin câteva convorbiri telefonice simulate, că este reprezentantul unor instituții cu atribuțiuni de control al activității societăților comerciale. De asemenea, le-a furnizat informații eronate cu privire la identitatea sa, determinându-i, astfel, să-i înmâneze marfa, fără săo plătească .

Trebuie menționat faptul că bărbatul are antecedente penale, el fiind condamnat anterior de mai multe ori pentru înșelăciune, abuz de încredere, trafic de influențăși lovire.

Chiar dacă prejudiciul nu a fost foarte mare și a fost recuperat în totalitate, totuși polițiștii au ținut cont de antecedentele penale ale acestuia, modul deosebit de operare și comportamentul oscilant și necooperant în anchetă. Ei au constatat că Marian Ciobotea reprezintăun pericol pentru societate. Astfel, polițiștii au considerat că se impune sesizarea instanței de judecatăpentru aplicarea unei pedepse conforme cu gravitatea faptelor, în scopul corijării comportamentului acestuia și prevenirii săvârșirii unor astfel de infracțiuni pe viitor.

Falsificatorul

Florea Honcu – 47 de ani, din comuna vâlceană Ștefănești, a fost luna trecută, trimis în judecatăpentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscalăși fals în înscrisuri sub semnăturăprivată. Bărbatul, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, nu a înregistrat în evidența contabilăo parte din operațiunile comerciale pe care le-a derulat, în urma că rora a prejudiciat statul cu 38.953 lei, iar, ulterior, deși nu mai îndeplinea calitatea de administrator, a semnat facturi fiscale emise pentru livrare marfăcă tre alte societăți comerciale.

Pe parcursul urmăririi penale, bărbatul nu a recunoscut faptele săvârșite, declarând că , pe perioada cât a administrat societatea, nu a desfășurat niciun fel de activitate comercială, deși au fost identificate, de FISC, în evidența contabilăa mai multor agenți economici din județele Vâlcea, Olt și Argeș, numeroase facturi fiscale de livrare marfăși chitanțe de încasare emise de Florea Honcu.

Hoțul de la asociație

Un administrator al unei societăți de proprietari a sustras, în perioada 2003-2006, suma de 22.058,99 lei. Fiind descoperit de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, el a fost trimis în judecatăpentru săvârșirea infracțiunii de delapidare. Nicolae Aldescu, de 48 ani, din municipiul Rm. Vâlcea a fost schimbat din funcție, ocazie cu care noul administrator a observat că asociația de proprietari are datorii foarte mari la furnizorii de utilități. Datoriile nu se justificau în condițiile în care locatarii și-au achitat, în mare parte, debitele lunare la întreținere. „Învinuitul nu a recunoscut datoria, dar nici nu a reușit săofere vreo explicație logică referitor la lipsa din gestiune. Deși a fost citat procedural, nu s-a prezentat pentru a lua la cunoștințăconcluziile expertizei contabile. De asemenea, acesta nu a cooperat nici cu expertul și nici cu angajații primăriei pentru a rezolva problema. Cele constatate de ancheta penală, coroborate cu atitudinea învinuitului, au condus la concluzia că acesta a folosit în interes personal suma de bani ce a constituit prejudiciul cauzei”, se aratăîntr-un comunicat de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea.

Trebuie menționat că suma furatăde acesta nu a fost recuperatănici până în prezent.