Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Infracționalitatea rurală în vizorul poliției vâlcene

 

PREVENIRE. Încă de la începutul anului, Poliția Românăa demarat „Programul local de prevenire în sistem integrat a criminalității în mediul rural” care are ca scop îmbunătățirea climatului de siguranțăcivică . Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea, a stabilit câteva obiective în baza acestui program derulând o serie de activități de prevenire.

 

Scopul programului

 

În decursul a opt luni, polițiștii vâlceni au organizat întâlniri cu grupuri țintă, pentru a prezenta riscurile la care se expun prin neluarea unor măsuri minime de protecție, dar și prin implicarea în comiterea de furturi sau infracțiuni cu violență, monitorizarea și aplanarea stărilor conflictuale, a minorilor care creeazăprobleme și a familiilor cu risc criminogen ridicat. De asemenea, s-a pus accent pe conștientizarea populației de a se implica în acțiunile polițiștilor. Totodată, s-au stabilit activități și proceduri înaintate posturilor de poliție comunale, fiind stabilit și un grafic de instruire al acestora, în vederea înființării grupurilor de acțiune comunitarăși a elaborării de planuri de acțiuni parteneriale în fiecare comună.

Prin inițierea și derularea acestui program se dorește urgentarea derulării procedurilor privind organizarea pazei comunale și intensificarea activităților de patrulare de că tre poliție, împreunăcu cetățenii, pe bazăde voluntariat.

 

Comunitatea în parteneriat cu poliția

 

Principalele obiective pentru anul 2008 sunt stabilirea unor metode de protecție comunitarăprin realizarea unui parteneriat între poliție, autoritățile publice locale și alte instituții cu atribuții în domeniu, respectiv școala și biserica. Conștientizarea opiniei publice și a cetățenilor asupra consecințelor unor astfel de fapte și realizarea unei eficiente educă ri antiinfracționale și antivictimizare în rândul populației.

Conform unei statistici elaborate de polițiștii din cadrul compartimentului de analizăși prevenire a criminalității, cetățenii de la sate sunt în mod frecvent confruntați cu mica infracționalitate. „Pentru un țăran că ruia i s-a furat un porc sau o găină, paguba este semnificativă. Datorităacestui fapt noi suntem hotărâți sărăspundem tuturor cerințelor cetățenilor pentru a asigura un climat de viațănormal”, a afirmat subcomisarul Gabriel Ciubotoiu.

 

Primul loc în țară la infracțiuni sesizate

 

De asemenea, el a mai declarat că în cadrul acestui program s-au pus bazele unui proiect de prevenire a furturilor din locuințăîn mediul rural. În semestrul I al anului 2007 au fost sesizate 4.198 de infracțiuni, iar în primul semestru al acestui an, 4.013. Conform unei statistici elaboratăpe anul 2007, județul nostru ocupăun loc fruntaș în ceea ce privește infracțiunile sesizate. Nivelul criminalității în mediul rural este mediu în raport cu media națională, iar infracțiunile cu violențăsunt mult sub media națională. În ceea ce privește furturile de animale și păsări din mediul rural, Vâlcea se claseazăsub media națională, ajungând la 0,15 (media naționalăfiind de 0,30). Anul trecut s-a observat o scă dere ușoarăa furturilor din societăți comerciale. Așa cum era de așteptat, privitor la delictele silvice, Vâlcea se claseazămult peste media națională. „Acest lucru este de înțeles, având în vedere faptul că ne aflăm într-o zonăde munte”, a afirmat subcomisarul Gabriel Ciubotoiu. Per total putem spune că Vâlcea are o infracționalitate medie.