Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Incendiu devastator la Drăgășani

” Dintr-o clădire cu 16 camere nu a mai rămas decât fundația

DEZNĂDEJDE. Marți seara, în jurul orei 20.00, un puternic incendiu a mistuit din temelii o clădire de locuințe sociale din Drăgășani. Cele 10 familii care-și găsiserăadăpost acolo au rămas în câteva minute sub cerul liber, doar cu hainele de pe ei. Pompierii au intervenit cu două autospeciale pentru a stinge focul, dar nu au putut salva prea multe bunuri. Autoritățile locale și județene au intrat imediat în alertăși au luat primele măsuri.

Seara de 3 februarie a.c., a fost una plină de ghinion pentru câteva familii din Drăgășani. Din cauza unui godin supraîncă lzit, în doar câteva minute, un foc puternic a cuprins camerele în care locuiau. Oamenii au fugit care încotro, iar unii dintre ei abia au apucat să-și scoatăcopiii.

„Cu patru ani în urmăne-am mutat aici. Eu provin dintr-o familie săracă și am lucrat toată viața pe unde am putut. Am locuit o perioadă cu rudele soțului, dar din cauza unor neînțelegeri a trebuit săplecă m. Și unde săte duci când n-ai bani nici de pâine? Am făcut și eu cerere la primărie cum auzisem de la alți oameni și mi-a fost datăo camerăîn clădirea asta. De patru ani, locuim ca niște animale. fără curent electric, fără că ldură, fără apăsau canalizare. Am trăit în condiții inumane, dar măcar aveam un acoperiș deasupra capului. Acum am rămas și fără ăsta”, ne-a declarat Mioara Mărunțelu, una din locatarele clădirii arse.

„S-a întâmplat o nenorocire. După ce că suntem și-așa destul de amărâți, acum mai pățirăm și asta. Un vecin de-al nostru a făcut asearăfoc într-un godin improvizat, a băgat nu știu ce cartoane, cauciucuri și După câteva minute am simțit un miros puternic și mult fum. Abia am putut săies pe hol și săstrig, iar apoi am și văzut focul. Am intrat înapoi în camerăde-am apucat săscoatem copiii. Bine că nu s-a întâmplat o tragedie, puteam sămurim cu toții. Oricum condițiile în care stăm sunt groaznice. Toți miniștrii au trecut pe-aici, s-au uitat, au promis că ne ajutăși-au plecat. Clădirea asta în care locuiam era din carton, era veche, cam de prin 82. Erau de fapt niște camere în care au stat pe vremuri muncitorii de la Electrica. După ce au plecat, ne-am mutat noi, că așa ni s-a spus de la primărie. Plăteam chire 180.000 de lei, d-ăia vechi. La condițiile pe care le-am avut și ăștia erau mulți. Dar, ce facem, decât în stradă, că toți avem familii, copii E greu. Ba unii dintre noi au mai rămas acu câteva zile și fără serviciu. Săvedem, poate de data asta ne-or ajuta și pe noi cei mari de la județ „, ne-a spus Ilie Bâtă.

Conform declarațiilor unor reprezentanți ai Primăriei Drăgășani, clădirea care a ars în seara de 3 februarie aparținea de această instituție și a fost datăspre închiriere unor familii care se aflau în pericol social, din cauza condițiilor materiale precare. „Toate aceste familii sunt înscrise în registrul Direcției de asistență Socialădin cadrul Primăriei Drăgășani și beneficiazăde ajutor social, plăți compensatorii, masăla cantină Ne pare rău de ceea ce s-a întâmplat, dar îi vom sprijini și le vom crea condiții civilizate cât timp va fi nevoie. Cinci copii minori, cu vârsta între o lunăși șapte ani, au fost trimiși deja la Centrul Maternal din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Vâlcea, unde le vor fi create condițiile necesare. Le-au fost cumpărate hăinuțe, biberoane, tot ceea ce le trebuie. Urmeazăca adulții sa fie cazați la Centrul Social din Momotești. Sperăm ca în maxim o lună-două , în funcție și de vreme, săfie reconstruităclădirea, iar familiile afectate săse mute înapoi”, ne-a declarat un asistent social din cadrul Primăriei Drăgășani.

Consiliul Județean Vâlcea a sărit în ajutorul familiilor sinistrate și a alocat suma de 500 milioane lei pentru reabilitarea locuințelor acestora.