Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„În cazul unei eventuale catastrofe la Ocnele Mari, ISU este pregătit să acționeze”

Inspectorul-șef Adrian Mesescu îi liniștește pe vâlceni

Normal 0 21 INTERVIU. Prăbușirea tavanului salinei de la Ocnele Mari a băgat în alertăautoritățile județului nostru, dar și pe cele centrale. Din fericire, până acum, totul a mers conform planului, însă Codul Roșu se menține. Inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea, Adrian Mesescu, ne-a mărturisit zilele trecute, în cadrul unui interviu, că angajații instituției pe care o conduce vor rămâne pe poziții la Ocnele Mari și vor face tot posibilul pentru ca saramura sănu afecteze foarte multe terenuri agricole. Mai mult, în cazul unei catastrofe, pompierii de la ISU Vâlcea se pot mobiliza la orice orădin zi și din noapte pentru a interveni

 

Rep.: Domnule inspector – șef Adrian Mesescu, în ultimele zile ați fost în stare de alertăpentru situația de la Ocnele Mari. Cum s-a mobilizat Inspectoratul pentru Situații de Urgență”General Magheru” (ISU) Vâlcea pentru a face Față unei eventuale catastrofe?

Adrian Mesescu: Ne-am mobilizat foarte bine, pentru că situația o cerea. Sâmbătădimineața, în data de 8 august, când s-a instaurat Codul Roșu, am ajuns la Ocnele Mari în jurul orei 6.00, împreunăcu șeful Centrului Operațional și cu un prim detașament. După aceea, am dat alarmăcum se obișnuiește la noi și, imediat, au ajuns la fața locului o ambulanțăSMURD, o autospecială, o mașinăde descarcerare și încă o mașinăde pompieri cu apăși spumă. În total, de la ISU Vâlcea au ajuns la fața locului 58 de angajați. Am acționat repede pentru evacuarea bunurilor la a treia familie, Chiripuși, chiar dacă viața lor nu era pusăîn pericol. Începând de duminică și până în prezent, am asigurat permanent prezența în zonăa 28 de echipaje operative, printre care o ambulanțăSMURD, o autospecialăde stingere incendii cu apăși spumăși altele.

Rep.: Dispuneți de personal suficient și de mijloacele necesare de intervenție pentru a face Față unei eventuale catastrofe la Ocnele Mari?

Adrian Mesescu: Sigur că da. Chiar dacă specialiștii spun că s-a trecut de punctul critic al unei eventuale prăbușiri și deversări de saramurănecontrolate, noi suntem pregătiți oricând săacționăm în cazul unei catastrofe. Putem sămobilizăm la orice orădin zi și din noapte numărul necesar de cadre pentru a face Față și a interveni cât mai repede posibil.

Rep.: V-ați confruntat cu probleme speciale în aceste câteva zile de Cod Roșu la Ocnele Mari?

Adrian Mesescu: Din fericire nu am avut probleme deosebite. Asta pentru că totul a decurs conform planurilor operative de situații de urgențăși de evacuare întocmite de specialiști încă din anul 2007, planuri pe care le-am actualizat în permanență. Sperăm ca și în continuare totul sădecurgăbine.

Rep.: Cum a fost colaborarea cu celelalte instituții ale statului implicate?

Adrian Mesescu: Colaborarea a fost foarte bună. Imediat cum s-a instaurat Codul Roșu, în zonăau apărut și Poliția și Jandarmeria Vâlcea, precum și celelalte instituții implicate în gestionarea acestui fenomen.

Rep.: Domnule Mesescu, la ce ne putem aștepta în următoarele zile?

Adrian Mesescu: Din punct de vedere tehnic nu știu săvărăspund la această întrebare. însă , noi vom rămâne în alertăși vom face tot posibilul pentru ca saramura sănu afecteze foarte multe terenuri agricole, pentru că nu se mai pune problema ca săfie afectate casele oamenilor.