Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ȚEPE LA SCHIMBUL VALUTAR

 Jaf la drumul mare sau păcă lealălegală?

Normal 0 21

FURT LEGAL. Doi indivizi, un bucureștean și un cetățean iranian, specializați în „țepe” cu acte-n regulăînființeazăfirme pe bandărulantă, pentru a se ascunde de autorități și păcă lesc zeci de clienți care trec pragul caselor de schimb valutar.

 

Bucureșteanul Alexandru Podgoreanu este patronul casei de schimb valutar SC Grand Exchange House SRL, care are 4 filiale și în municipiul Rm. Vâlcea. El și-a deschis afacerea în 2004 și de atunci a folosit mai multe metode prin care a reușit săpăcă lească zeci de clienți, iar afacerea sa a prosperat ajungând sădeschidămai multe case de schimb valutar în aproape toate orașele țării. SC Grand Exchange House SRL a devenit, în ultimul timp, ținta a numeroase reclamații ale clienților păgubiți. Peste 70 de clienți au fost înșelați de această casăde schimb valutar în cursul acestui an. Metoda folosităde escroci este foarte simplă. Ei afișeazădouă panouri pe care sunt trecute cursurile valutare pentru cumpărare și vânzare, numai că primul panou afișeazăcumpărarea de cecuri de că lătorie, iar pe cel de-al doilea panou este afișatăvânzarea și cumpărarea de valută. Este foarte ușor săfii păcă lit pentru că panourile sunt concepute în așa fel încât săte deruteze. Pe cel de-al doilea panou cu greu se observăunde este menționat cumpărarea de valută, iar prețurile sunt asemănătoare cu cele de pe panoul de cumpărare cecuri de că lătorie.

 

Casiera l-a indus în eroare deliberat

 

Marți, 23 septembrie a.c., un vâlcean a fost înșelat cu 140 milioane lei vechi de angajații SC Grand Exchange House SRL, din Rm. Vâlcea, Calea lui Traian, bulevardul Anton Pann lângă Agenția CFR. Reprezentanții bisăptămânalului VOCEA VÂLCII se aflau în apropierea sediului casei de schimb valutar când, au constatat că mai multe persoane se strânseserăîn fața sediului și protestau vehement. Ne-am apropiat de grupul de persoane și am stat de vorbăcu Gheorghe Cherățoiu, din Budești, care susținea că a fost înșelat de casierăcu 140 milioane lei vechi. Din cele relatate de el, în jurul orei 11.00 s-a dus la sediul casei de schimb pentru a schimba 25.000 euro în moneda națională. El a întrebat casiera care este cursul valutar folosit pentru a schimba euro în lei, iar aceasta i-a răspuns sec: „Este trecut acolo pe panou afară!”. Bărbatul susține că a întrebat-o pe femeie de mai multe ori dacă într-adevăr acela era cursul valutar, iar aceasta l-a asigurat că nu existănicio greșeală. Omul și-a făcut calculele și a decis săschimbe cei 25.000 euro în lei, considerând că este cel mai bun schimb valutar pe care l-a găsit în tot orașul.

 

Păcă lealăevidentă

 

După ce i s-a dat bonul fiscal, Gheorghe Cherățoiu a constatat că a fost păcă lit cu 140 de milioane lei vechi și i-a cerut casierei să-i restituie suma întreagă, dar aceasta a refuzat categoric susținând că vina nu-i aparține. „Înainte săfac tranzacția am întrebat-o pe casieră, de mai multe ori, care este cursul la care pot shimba euro și mi-a spus că este afișat pe panou. Pentru că nu eram sigur la care panou se referăi-am indicat primul panou pe care era trecut euro 3,610 și ea a spus că este corect. După ce mi-a dat bonul am constatat că nu este suma pe care măașteptam săo primesc. Mi-a spus că ea nu a făcut nicio greșealăși că eu sunt de vinăcă nu m-am uitat bine pe panou. Apoi mi-a arătat al doilea panou pe care era trecut euro 3,061 și mi-a spus că acela este cursul la care am schimbat cei 25.000 euro în lei. Am cerut săvorbesc cu patronul și mi-a dat un număr de telefon. L-am sunat pe acesta, dar nu am apucat să-i explic despre ce este vorba că mi-a închis telefonul, iar acum nu mai răspunde la apel. Luasem acei bani în urma vânzării unui teren și voiam săîi depun la bancă , dar în lei. Acum eu ce măfac?”, ne-a povestit omul disperat.

Între timp s-a apropiat de noi o doamnăcare ne-a întrebat despre ce este vorba și de ce este scandal. Imediat ce a aflat care este motivul pentru care se strânsese atâta lume la sediul casei de schimb valutar, femeia ne-a relatat că și ea este a fost păgubită. „Chiar zilele trecute am venit aici săschimb 1.000 de euro în lei și am pățit același lucru ca domnul. Am făcut plângeri peste tot, dar mi s-a spus că nu se va rezolva nimic pentru că smecheria este făcutăcu cap de patron și că nu avem cum să-l determinăm săne dea banii”, s-a plâns femeia care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea.

Într-adevăr păcă leala este evidentă: două prețuri ce diferăfoarte puțin și două informații în același loc. Pentru că oamenii s-au obișnuit, deja, cu vechea păcă leală(la fiecare schimb se percepea un comision de 16%, dar care era trecut cu litere mici în josul paginii pe contractul ce urma săfie semnat de client), patronul SC Grand Exchange House SRL s-a gândit la o nouămetodă, folosindu-se de cifre asemănătoare.

 

Casiera – soția administratorului

 

Am încercat săstăm de vorbăși cu angajata casei de schimb valutar, dar aceasta a refuzat categoric un dialog, cerându-ne săpărăsim sediul firmei și chiar săîncetăm sămai fotografiem locația. În timp ce purtam această discuție cu casiera, și-a făcut apariția un bărbat care s-a interpus între obiectivul aparatului foto cu care încercam săimortalizăm momentul și angajata firmei. „Nu aveți voie săfaceți poze aici pentru că este domeniu privat!”, ne-a spus acesta pe un ton agresiv. Polițiștii de proximitate care stăteau de vorbăcu păgubitul au observat ceea ce se întâmpla și au intervenit cerându-i bărbatului săse identifice. În urma discuțiilor cu acesta, am aflat că se numea Ionuț Daniel Dincă și era administratorul firmei, iar casiera era soția sa, Denisa Dincă , pe care încerca săo protejeze.

 

OJPC nu poate face nimic

 

Imediat După ce Alexandru Podgoreanu i-a închis telefonul, bărbatul a chemat oamenii legii în ajutor și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) Vâlcea. Aceștia se aflau la sediul casei de schimb și ne-au spus că nu este pentru prima datăcând oamenii sunt înșelați de această firmă, dar că legea nu le permite să-l oblige pe patron să-și închidăsediul. Deși presa vâlceană a atras atenția vâlcenilor, de nenumărate ori, referitor la această firmă, aproape zilnic un alt cetățean este păgubit. Zecile de sesizări primite de OJPC au fost trimise la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Vâlcea, iar firma SC Grand Exchange House SRL are un dosar imens.

Inspectorul adjunct al IJP Vâlcea, comisarul Daniel Munteanu ne-a spus că în aceste cazuri nu se mai poate face nimic pentru ca cei păcă liți să-și poatărecupera paguba. „Știm de foarte mult timp despre această firmăși am anunțat de fiecare datăpopulația când au fost cazuri de acest gen, dar încă se mai întâmplăaceste nenorociri. Patronul firmei are dosar la noi, a fost amendat de mai multe ori, însă mai mult de atât noi nu putem face. Îi rugăm pe oameni săfie extrem de atenți când schimbăbanii pentru că altfel nu avem cum să-i ajutăm”, a afirmat comisarul Munteanu.

 

Scandaluri în toată țara

 

Grand Exchange House are 4 sedii în Rm. Vâlcea toate situate pe Calea lui Traian în centrul orașului: un sediu lângă Agenția CFR, un sediu lângă Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea și alte două sedii în parcarea de lângă magazinul Cozia. De asemenea, Alexandru Podgoreanu deține alte câteva zeci de filiale în aproape toate orașele țării unde folosește aceeași metodăpentru a înșela și unde zeci de clienți au depus plângeri la OJPC-uri. Se pare că acesta a avut sau are mai multe firme prin care a realizat înșelăciunile – Excelent 2000, Allrom 2003, Saralex și Grand Exchange House. De fiecare dată, metoda folosităde angajați era aceeași. Cursul de schimb pentru cecurile de că lătorie este afișat cu cifre mult mai mari și mai colorate pentru a ieși în evidență, iar cursul de schimb pentru valutătrece neobservat. Acest amănunt este deosebit de important deoarece cursul afișat pentru cecurile de că lătorie este mult mai mare decât cel pentru valută.