Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Îeapăuriașăla casa de schimb SC CRACO EXCHANGE HOUSE SRL

Stop escrocheriilor de la exchange-uri!

ÎNȘELĂTORIE. De curând, pe adresa redacției VOCEA VÂLCII a sosit o scrisoare, semnatăde Vasile Nicolae, din comuna vâlceană Tomșani, care susține că a fost tras pe sfoarăde angajații casei de schimb valutar, SC CRACO EXCHANGE HOUSE SRL. Paguba este imensă: 17.500 euro. Deși afișase un curs de schimb valutar de 42.100 lei vechi, societatea comercialăa schimbat cei 17.500 euro la cursul de 36.100 lei vechi. În sprijinul acestor afirmații, redactorii publicației noastre au intrat și în posesia bonului fiscal care atestăescrocheria casei de schimb valutar.

Patronii caselor de schimb vâlcene au găsit fel de fel de tertipuri, unele mai ilegale decât altele, pentru a-și rotunji veniturile. Profitând, la maximum, de neatenția clienților casierele le cer săsemneze formularele de acceptare a schimbului, încercând, astfel, săascundăsumele exacte, iar când omul își dăseama că a fost înșelat este prea târziu. De cele mai multe ori, clienții sunt duși în eroare de faptul că o casăde schimb are mai multe cursuri afișate, iar cel mai avantajos este amplasat la nivelul ochiului, iar cumpărătorul nu se uitămai jos. Numărul vâlcenilor „țepuiți” la casele de schimb valutar este în creștere. De curând, Vasile Badea, din Tomșani, a pierdut aproape 100 de milioane lei vechi După ce a schimbat suma de 17.500 de euro.

Escrocheria

În România escrocheriile, aparent legale, derulate prin intermediul caselor de schimb valutar, au devenit un adevărat sport național, iar autoritățile par săfie nepăsătoare de faptul ca acestea le golesc buzunarele. Și asta nu e tot, cel mai bun „instrument” pentru” țepari” este chiar legea, care are foarte multe ambiguități.

De curând, pe adresa redacției VOCEA VÂLCII a sosit o scrisoare, semnatăde Vasile Nicolae, din comuna vâlceană Tomșani, care susține că a fost tras pe sfoarăde angajații casei de schimb valutar, SC CRACO EXCHANGE HOUSE SRL. Paguba este imensă: 17.500 euro. Deși afișase un curs de schimb valutar de 42.100 lei vechi, societatea comercialăa schimbat cei 17.500 euro la cursul de 36.100 lei vechi. În sprijinul acestor afirmații, redactorii publicației noastre au intrat și în posesia bonului fiscal care atestăescrocheria casei de schimb valutar. Bărbatul ne-a povestit că venise în Râmnic cu intenția de a schimba o sumăimportantăde bani, plecând de la ideea că , aici, va găsi case de schimb valutar de încredere. Din păcate, s-a înșelat. „Am dat cei 17.500 euro fetei de la casa de schimb, în tot acest timp, aproximativ 30 de minute, casiera a dat cel puțin 10 telefoane la persoane pe care nu le cunosc. După un timp, eu i-am spus domnișoarei că dacă nu are timp de mine sau nu are suficienți bani, eu nu mai stau, pentru că măgrăbesc și măduc la altăcasăde schimb. Casiera se făcea că numărămereu banii săvadădacă sunt, însă , mai apoi, mi-am dat seama că ea nici măcar nu avea bani suficienți ca să-mi schimbe cei 17.500 euro. Într-un târziu a apărut un băiețaș cu o sumăimportantăde bani. Casiera era în continuu cu ochii ațintiți înspre ușă. Între timp au mai apărut 2-3 persoane, unele săvândăeuro, altele săcumpere, dar casiera le răspundea că nu are la vânzare nici lei, nici valută”, ne-a spus Vasile Badea în scrisoarea sa.

Pagubăimensă

În momentul în care a realizat că femeia angajată la casieria casei de schimb valutar SC CRACO EXCHANGE HOUSE SRL nu deține suma suficientăpentru a putea face conversia în lei, bărbatul i-a cerut înapoi cei 17.500 euro. „I-am cerut banii, însă , femeia a dat, din nou, un telefon A apărut un băiat, i-a dat buletinul meu și acesta s-a dus la un Xerox din gang ca săîmi facă o copie. În acel moment mi s-a părut ceva suspect, pentru că am mai schimbat bani, am dat doar buletinul și nu a plecat nimeni cu el săfacă copie xerox. La urmămi-a dat două hârtii, mi-a spus săsemnez spunându-mi că din respectivele documente reiese că i-am dat personal cei 17.500 euro. Mi-a dat hârtiile, iar eu le-am semnat. Am observat pe bonul fiscal cifra de 36.100 și mi-am dat seama că am fost victima unei înșelătorii. Am ieșit afarăpentru a măduce la mașină, iar în drum m-am întâlnit cu o echipăde jandarmi, am sunat la 112, dar nu m-a ajutat absolut nimeni”, scrie cu amărăciune bărbatul. Prin urmare, patronii dar și angajații caselor de schimb valutar din Râmnic sunt foarte inventivi când vine vorba săocolească legea și să-și înșele clienții.

Pasivitate

Lipsa de reacție a autorităților îi face pe cetățeni săcreadăîntr-o complicitate a acestora la mecanismul pus la punct de casa de schimb valutar. Trebuie însă știut că în 2003, Autoritatea Naționalăpentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis ordinul numărul 12 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de că tre agenții economici care desfășoarăactivități de schimb valutar. Acestea reglementau afișarea comisionului, fiind stipulate condiții precise precum mărimea caracterelor și distanța dintre caractere. Din păcate, însă , în realitate, lucrurile nu se petrec deloc așa.

În ultima vreme, existădin ce în ce mai multe cazuri referitoare la cetățeni care sunt înșelați de angajații caselor de amanet și, până acum, niciuna dintre instituțiile abilitate nu pare să-și dorească a trage la răspundere înșelătoriile patronilor de exchange house din județ.