Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Hoții de locuințe au speriat Vâlcea

 

INFRACȚIUNI. Mai multe furturi din locuințe, magazine și nu numai, au determinat polițiștii vâlceni sădesfășoare, din ce în ce mai des, razii pentru legitimarea persoanelor care, la prima vedere, par suspecte. Astfel, au fost descoperiți mai mulți hoți că rora li s-au întocmit dosare penale și sunt cercetați în stare de libertate până la stabilirea întregii activități infracționale.

 

Modul de operare al șpringarilor

 

Șpringarii sunt, de fapt, hoții de locuințe. Este vorba despre hoți specializați, mulți având cunoștințe tehnice și de mecanică bine fundamentate, dobândite prin uzinele în care au lucrat până la Revoluție, pe meleaguri străine ori prin pușcă riile mult prea blânde, devenite „universități” ale infracționalității.

Șpringarii de astăzi rar pătrund în casele oamenilor surprinzându-i în somn sau cerând săcumpere țuică sau diverse alimente. Ei sunt „profesionalizați”, au stagii îndelungate în străinătate și se conduc După o filozofie de haiduci. Atacă locuințele „pricopsite” ale vârstnicilor din mediul rural, observăunde își țin banii și acționează.

Șpringarii „de clasă” au învățat cum se „filează” o locuințăși locatarii ei, știu precis ce obiecte de valoare vor găsi și unde sunt așezate în casă, au două sau trei variante de retragere, dispun de o rețea de plasatori de bunuri furate, în cazul în care banii nu sunt unicul lor scop.

 

Hoții acționeazăziua

 

Șeful Biroului de Investigații Criminale (BIC) a Poliției municipale, Alexandru Părăușeanu, a afirmat că cele mai multe furturi sunt comise în cursul zilei și nu noaptea, așa cum considerămajoritatea cetățenilor. 95% din aceste cazuri se petrec între orele 8.00 – 15.00, atunci când majoritatea vâlcenilor se aflăla serviciu.

Conform bazei de date a BIC, în perioada februarie-martie a acestui an, au avut loc 7 furturi din locuință, toate comise în cursul zilei. Hoții furăabsolut orice, de la telefoane mobile, aparaturăelectrocasnică și alimente, până la bani și bijuterii de valoare.

Buna cooperare dintre polițiștii vâlceni și polițiștii din alte județe ale țării a dus la prinderea mai multor hoți de locuințe. Acesta este și cazul lui Adrian George Bortă, de 30 ani, din Constanța, care a fost prins de polițiștii din Vâlcea, După ce au cooperat cu cei din județele Argeș, Pitești, că lărași și Constanța. Bărbatul a fost identificat la Vâlcea, el fiind autorul mai multor furturi comise pe teritoriul județelor amintite. Când a fost prins, acesta avea mai multe unelte de spart locuințe și o parte din bunurile furate din Rm. Vâlcea. Bărbatul era că sătorit și avea și copii. Când pleca de acasă, spunea familiei că se duce la serviciu, iar aceștia nu au bănuit nimic, ei fiind anunțați de polițiști despre faptele lui Bortă. Bărbatul și-a recunoscut fapta și a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în martie 2008. El este acuzat de furt calificat și poate sta După gratii de la 3 ani până la 15 ani.

 

Hoți de 2 lei

 

Existăhoți care sparg locuințe pentru a fura bani și bijuterii de valoare, dar și hoți care intrăpur și simplu în locuințe și furăorice le cade în mână. Acesta este și cazul lui Adrian Olescu, de 26 ani, din Rm. Vâlcea. În perioada aprilie – mai 2008, cetățenii din cartierul Goranu, strada Fețeni au fost terorizați de furturile dese comise de Adrian Olescu. În decurs de o lună, acesta a spart, nu mai puțin de 9 case, unele dintre acestea fiind prădate și de două ori. Hoțul viza, în special, casele de vacanță, unde proprietarii veneau foarte rar. El se preta la furturi mici, furând aparaturăelectrocasnică și diferite unelte folosite în gospodărie, pe care le putea valorifica relativ ușor. Tânărul provenea dintr-o familie dezorganizată, trăia și se ascundea în păduri, iar fratele său fusese arestat tot pentru furt calificat.

Despre hoțul care nu a reușit să-și ducă planul la îndeplinire pentru că a fost prins de proprietarul apartamentului pe care încerca să-l prăduiască , s-a scris la vremea respectivăîn toată presa locală. Ion Răcă u, de 34 ani, din județul Olt a intrat escaladând geamul într-un apartament situat la parter pe strada Carol I. După ce a pus mâna pe mai multe bijuterii din aur și alte bunuri pe care le-a băgat într-o geantă, hoțul se pregătea săiasădin apartament, când a fost surprins chiar de proprietar. Acesta l-a imobilizat pe hoț și a sunat imediat la poliție. Răcă u s-a ales cu dosar pentru tâlhărie și a fost reținut pentru 29 de zile.

 

7 dintr-o lovitură!

 

Pentru că tot mai multe locuințe au fost prădate de hoți, polițiștii vâlceni au desfășurat o acțiune de amploare, la mijlocul lunii iunie a.c. și au reușit săanihileze o grupare de hoți voiajori. Polițiștii și-au dat seama că este vorba despre aceeași grupare de hoți pentru că foloseau aceleași metode de intrare în locuințe de fiecare datăcând dădeau o spargere. Șapte hoți au fost prinși de anchetatori După ce au avut informația că ar fi furat bani și bijuterii din aur dintr-o casădin comuna Olanu. Polițiștii au acționat imediat deplasându-se la intersecția străzii Ostroveni cu D.N. 67 A, După ce au primit un apel prin 112, prin care se sesiza că hoții au reușit săscape, folosindu-se de un Opel Vectra de culoare verde închis, cu număr de înmatriculare străin. După aproximativ o oră, mașina hoților a fost observatăîn comuna Șirineasa. Polițiștii i-au așteptat pe strada Calea lui Traian, la intrarea în oraș și au încercat de mai multe ori să-i oprească regulamentar, dar aceștia au ignorat somațiile lor. În cele din urmă, s-a reușit blocarea mașinii cu mai multe patrule auto în dreptul Școlii Generale nr. 10 din municipiu. Atât șoferul, cât și celelalte 6 persoane din mașinăau fost duși la sediul Poliției municipiului Rm. Vâlcea, unde s-a stabilit identitatea acestora. Șoferul, Vasile Zătreanu, 20 ani care nu avea permis de conducere, Elena Zătreanu, de 24 ani, Maria Petre, 21 ani, Poiana Miclescu, de 20 ani, Alexandra Buzdugan, 20 ani, Ancuța Poenaru, 20 ani, toți din Craiova și Augustina Dumitran, 31 ani, din Teleorman. Polițiștii nu au găsit asupra lor bunurile furate deoarece aceștia s-au întâlnit cu alte persoane până în momentul în care au fost prinși și se pare că le-ar fi dat spre vânzare. Ei au furat 400 lei, 1 lanț de aur de 62 grame, o brățară de 34 gr, două inele bvlgari – 9 grame fiecare și 1 inel de 5 gr.

 

8 hoți de buzunare cercetați de polițiști

 

La mijlocul lunii mai a.c., Petre Moțoc, de 54 ani, din Rm. Vâlcea, sesizase polițiștii despre un grup de hoți care l-au acostat în fața unui magazin alimentar din cartierul Ostroveni și i-au furat 3.000 de Euro, După care au fugit. În urma verifică rilor și investigațiilor efectuate de că tre polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale, autorii au fost identificați, iar săptămâna trecutăaceștia au fost duși la sediul poliției. Vasile Dinu, de 31 ani, Florin Cobzaru, de 35 ani, Marian Cobzaru, de 32 ani, Constantin Neață, de 35 ani, Florin Măcinoiu, de 56 ani, Daniel Crețu, de 45 ani, Petre Pițigoi, de 49 ani și Marius Angheloiu, de 34 ani, toți din județul Argeș au comis mai multe furturi în Rm. Vâlcea în perioada decembrie 2007- mai 2008. Li s-a întocmit dosar penal și sunt cercetați în stare de libertate, iar prejudiciul cauzat se ridică la suma de 80.000 lei, fiind recuperat în proporție de 50%. Modul lor de operare era săacosteze persoane de vârsta a doua și, sub diferite pretexte, îi deposedau de sumele de bani pe care le aveau asupra lor.

 

Măsuri de prevenire a furturilor

 

Polițiștii recomandăcetățenilor câteva măsuri pentru prevenirea unor asemenea furturi: • domiciliul săse asigure cu iluminat exterior, cu încuietori sigure, câine de pazăși săcoopereze permanent cu vecinii de încredere; • sănu primească pentru munci ocazionale persoane necunoscute sau care au un comportament deviant; • sănu permităaccesul în gospodărie a vânzătorilor ambulanți sau a celor ce se recomandăa fi cumpărători de animale; • când părăsiți domiciliul pentru mai mult timp, rugați un vecin săsupravegheze gospodăria și nu lăsați sume mari de bani și bijuterii de valoare în casă; • sămonteze sisteme acustice performante de alarmă; • în cazul în care, ușa locuinței este prevăzutăcu două încuietori, acestea trebuie folosite simultan; • dacă o persoanăsuspectăse plimbăîn scara blocului sau este văzutăde mai multe ori în apropierea unei locuințe, cei care observăacest lucru, sunt rugați săapeleze numărul de urgență112 și sădea informațiile necesare pentru prinderea eventualului suspect.

 

Campanie de informare a populației

 

Îngrijorați de numărul mare de furturi din locuință, polițiștii de proximitate din Horezu au încheiat un protocol de colaborare cu Protoieria Horezu și reprezentanții Mănăstirii Hurez. Duminică , 27 iulie a.c., oamenii legii și preoții au încercat săconștientizeze populația din cartierele Urșani, Tănăsești, Olari și Romani, despre furturile din locuințe. S-a pus accent pe furturile comise de grupurile de persoane care pătrund în locuințe prin distragerea atenției, sub pretextul de a cumpăra diferite bunuri sau băuturi alcoolice. Polițiștii au împărțit și pliante care cuprindeau măsuri ce ar trebui luate pentru protejarea bunurilor și valorilor din gospodării. Campania va continua și în perioada următoare. De asemenea, în cadrul Biroului Investigații Criminale se fac verifică ri pentru două grupări de hoți în 4 cauze penale. Acțiunea se desfășoarăîn cooperare cu alte inspectorate de poliție din țară , unde s-a probat activitatea infracționalăa celor două grupări.