Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Hackeri la penitenciar

 Via arestul IJP – Colibași

AREST. Dosarul „Malware” poate fi judecat pe fond. Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea și-a cristalizat rechizitoriul împotriva hackerilor vâlceni, reținuți acum 6 luni. Completul de judecatăa dispus prelungirea mandatelor de arestare pe numele tuturor celor implicați și trimiterea acestora în arestul Penitenciarului de la Colibași. În acest timp, părinții din ce în ce mai îngrijorați, își varsăfuria împotriva autorităților și a mediei locală.

Joi, 8 ianuarie 2009, cei 19 hackeri arestați în operațiunea „Malware”, au fost aduși din arestul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Vâlcea în fața magistraților vâlceni pentru prelungirea mandatelor de arestare. Procurorii vâlceni au finalizat zilele trecute rechizitoriul împotriva hackerilor aflați în arest preventiv la IJP. Instanța, care a judecat cazul cu ușile închise, a hotărât prelungirea mandatelor de arestare, cu încă 29 de zile, pe numele acuzaților ce au săvârșit infracțiuni pe Internet. Aceștia vor fi transferați zilele viitoare din arestul IJP, la Penitenciarul Colibași. Tot atunci s-a stabilit și data începerii judecă rii dosarului pe fond, prima înfățișare fiind pe 2 februarie. până atunci, foștii „regi ai șoselelor” din Vâlcea, nu își mai etaleazănici mașinile și nici luxul în public, ostentativ. Surse din preajma Tribunalului Vâlcea dau ca sigurădovedirea vinovăției hackerilor, contrar demersurilor frenetice ale avocaților de a-i scoate basma curată. Modul de operare era relativ simplu. Hackerii postau anunțuri cu produse pe care în realitate nu le aveau. Victimele „țepuite” comandau și plăteau prin sisteme de transfer rapid de bani ( Western Union, Money Gram), fie depuneau banii în conturile fictivilor beneficiari. O altămodalitate de comitere a faptelor a constat în efectuarea de transferuri neautorizate din conturile bancare ale unor societăți străine în conturi controlate de autori, intrarea în posesia acestora fiind realizatăprin transferuri repetate ale sumelor obținute ilicit, cu ajutorul altor participanți. Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul în cazul fraudei informatice asociatăcu furtul se ridică la 1.260.304 USD, iar în cazul fraudei informatice asociatăcu înșelăciunea, la 138.896 USD, 91.780 AUD și 6 247 GBP. Pe parcursul urmăririi penale s-a dispus punerea sub sechestru a averilor ilicit agonisite.

Părinții disperați cer eliberarea

Aproape 25 de persoane așteptau în holul Tribunalului Vâlcea săîși revadăcopiii sau prietenii. Părinții, cu o grimasăcare trăda durerea sufletească , învinuiau în stânga și în dreapta. Reprezentanții presei, judecă tori, procurori, jandarmi, toți au fost ținta acuzațiilor părinților deznădăjduiți. La un moment dat, mama unui hacker a început săadmonesteze jurnaliștii, considerându-i și pe ei de vinăpentru cele întâmplate. „Ne țineți copiii închiși degeaba, nu ne mai fotografiați, că și din cauza voastrăsunt acolo ” se auzea răstit pe hol și pe scă rile tribunalului. „Copiii noștri au făcut greva foamei, suntem veniți de departe săni-i vedem, mai plecați de aici cu aparatele voastre!” ne-au reproșat părinții nervoși.