Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Groapăde gunoi lângă casele oamenilor

” La Frâncești/Atentat la sănătatea publică

” locuitorii satului Giulești se plâng că șeful comunității are un comportament dictatorial, care îl face total dezagreabil în ochii celor care i-au acordat votul de încredere pentru a ajunge primarul comunei ” VOCEA VÂLCII a intrat în posesia unui răspuns al Agenției Pentru Protecția Mediului Vâlcea, datat din 1 februarie 2008, care relevăcă , de fapt, Primăria Fârtățești nu emis o autorizație de mediu pentru stația de transfer ” construcția unei gropi de gunoi lângă locuințe nu este singura „tragedie” a locuitorilor ” a doua zi de Crăciun, în 2007, biserica din satul Giuleștii de Sus a ars aproape din temelii ” preotul bisericii de aici, PC Paul Marinescu, spune că primarul Voicescu a făcut un adevărat scandal când a auzit că a primit materialele donate de Matei Vintilăpentru reconstrucția bisericii

În numerele trecute, în articolul intitulat „Cetățenii din Fârtățești se revoltă/Atentat la sănătatea publică – Primăria construiește o groapăde gunoi lângă casele oamenilor”, redactorii bisăptămânalului nostru trăgeau un semnal de alarmăcu privire la intenția edilului-șef al localității, Nicolae Voicescu, de a construi un centru zonal de colectare a deșeurilor într-o zonălocuită, satul Giulești. Nemulțumiți de decizia primarului de a amplasa o groapăde gunoi în imediata vecinătate a caselor în care locuiesc, cetățenii au semnat un tabel, în care își exprimau dezaprobarea vizavi de acest proiect, cerând-i răspicat săschimbe locația gropii. Numai că , în infatuarea și lipsa de pragmatism ce-l caracterizează, edilul Voicescu nu a ținut cont de doleanțele locuitorilor continuând implementarea proiectului de care aminteam, ce se desfășoarăîn parteneriat cu CJ Vâlcea. Proiectul, printre cele mai scumpe din țară de acest gen (aproape 900 mii euro), va fi finalizat cu bani veniți de la Uniunea Europeană , iar firma care a fost desemnatăprin licitație săconstruiască depozitul de deșeuri este SC DAMILA SRL, o societate despre care cetățenii spun că , de-a lungul vremii, a băgat comisioane grase în buzunarul primarului Nicolae Voicescu.

Cu gunoiul la nas

În plus, locuitorii satului Giulești se plâng că șeful comunității are un comportament dictatorial, care îl face total dezagreabil în ochii celor care i-au acordat votul de încredere pentru a ajunge primarul comunei. Deși despre demararea construcției gropii de gunoi, se vorbea încă din anul 2006, cetățenii povestesc că au aflat foarte târziu despre intențiile primăriei, adică la sfârșitul anului trecut. Așa cum era normal, instituția condusăde Voicescu ar fi trebuit săfacă o campanie de conștientizare a populației cu privire la proiectul ce avea săse implementeze, însă , edilul-șef a considerat, probabil, că o asemenea acțiune ar fi inutilă. Oamenii spun că au auzit despre groapa de gunoi ce va fi construităchiar lângă casele lor de la niște angajați ai primăriei, care au părut de-a dreptul surprinși că primarul nu i-a informat în legăturăcu acest aspect. Cetățenii povestesc că singura datăcând au stat de vorbăcu edilul-șef cu privire la construcția gropii de gunoi, a fost atunci când redactorii VOCEA VÂLCII l-au adus pe primarul Voicescu, în mijlocul oamenilor, pentru a le asculta nemulțumirile.

În fapt, cetățenii nu au nimic împotriva unui depozit de deșeuri, care, spun ei, este absolut necesar într-o comunitate modernă, însă , așa cum scriam și în numerele trecute ale ziarului nostru, aceștia cer ca primăria săgăsească o locație izolată, care sănu afecteze sănătatea publică . Menționăm că depozitul ecologic de deșeuri este amplasat, în mijlocul satului, lângă drumul DN 65C și DN 67B, pe un fost teren de sport. Mai mult decât atât, groapa se aflăla aproape 50 de metri de pârâul Geamăna, care traverseazăsatul, și la nici 100 de metri de prima locuință. Mai trebuie menționat că pe o distanțăde 300 m de depozitul ecologic, se află, de asemenea, o moarăde cereale, un complex comercial (restaurant, pensiune, magazine și un ștrand) precum și o stație PECO. Este foarte clar că turiștii din zonă, oricum nu prea numeroși, vor evita, odatăcu finalizarea depozitului, satul Giulești. Aici, se va crea un trafic intens de autoutilitare, ce se vor ocupa de ridicarea și descă rcarea deșeurilor, care vor tulbura profund liniștea sătenilor. Mai mult, aceștia se tem că prețul terenurilor va scă dea drastic, iar drumurile, și așa proaste, se vor distruge complet.

Autoritățile sunt oarbe și mute

Speriați că o asemenea construcție le poate pune în pericol sănătatea, locuitorii din Giulești au făcut sesizări la mai toate instituțiile abilitate, cerându-le să-l determine pe primarul Voicescu săschimbe amplasamentul depozitului ecologic. până în acest moment, au primit doar răspunsuri evazive, care lasăsăse înțeleagăcă au de-a face cu o crasăindolență, specific românească . „Am făcut la Prefectura Vâlcea, la Agenția județeană Pentru Protecția Mediului Vâlcea, Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea și Administrația Națională”Apele Române”, dar nimeni nu are timp săne asculte „, ne-a mărturisit un cetățean, intrigat. Pe de altăparte, reprezentanții Consiliului Județean Vâlcea susțin că este, deja, tardiv, săse mai schimbe ceva în privința locației gropii de gunoi, pentru că a fost finalizatăprima etapăa proiectului. Cu toate că la locația care a fost aleasăpentru construirea depozitului ecologic s-au perindat mai toți reprezentanții instituțiilor care vegheazăla legalitatea și buna desfășurare a acestui proiect, nimeni nu vrut săia în considerație faptul că depozitul este foarte aproape de case, ingnorând , astfel, cel mai important aspect: sănătatea publică .

În mod paradoxal, deși primarul spune că deține toate avizele necesare pentru construirea depozitului de deșeuri, VOCEA VÂLCII a intrat în posesia unui răspuns al Agenției Pentru Protecția Mediului Vâlcea, datat din 1 februarie 2008, care relevăcă , de fapt, Primăria Fârtățești nu emis o autorizație de mediu pentru stația de transfer. „( ) Conform prevederilor art.16, din OM 860/2002 cu modifică rile și completările ulterioare în termen de 5 zile lucrătoare de la publicarea deciziei, publicul avea dreptul sădepunăpropuneri justificate pentru reconsiderarea deciziei luate, în lipsa acestora APM împreunăcu Colectivul de AnalizăTehnică a luat decizia parcurgerii procedurii simplificate de avizare”, se mai aratăîn adresa Agenției. Precizăm că răspunsul instituției este cel puțin bizar în condițiile în care Agenția de Mediu cunoștea aspectele semnalate încă din 3 martie 2007, când a dat același răspuns la sesizările primite, vizavi de amplasamentul gropii de gunoi.

Neinformare voită

Avizul dat de Agenția de Mediu are un rol extrem de important pentru demararea unui astfel de proiect. În mod normal, la primărie ar fi trebuit săse afișeze un anunț cu privire la proiectul pe care instituția dorește să-l implementeze pentru modernizarea comunității. Astfel, cetățenii pot să-și exprime părerea cu privire la oportunitatea unei asemenea construcții și, în funcție de opiniile acestora, se poate obține un aviz favorabil sau nu. Problema e ca în cazul unor astfel de proiecte, care se vor construite cu orice preț, populația nu se anunțăaproape niciodatăiar cetățenii nu știu că au la dispoziție un termen prestabilit pentru a putea face contestații, iar când acesta expirăsunt puși în fața faptului împlinit. „Locuitorii din zonă(Giulești – n.r.) nu sunt de acord, sub nicio formă , cu amplasarea pe acel teren a gropii de gunoi, iar în cazul în care se va obține autorizația de amplasare și se va începe realizarea proiectului, ne vom apăra drepturile și vom face apel la forurile superioare, mass-media, justiție, și chiar demonstrații, deoarece nu vrem săsuportăm consecințele poluării apei și mediului și ne susținem dreptul la un mediu înconjurător sănătos”, spun cetățenii într-un memoriu adresat Agenției de Mediu.

Voicescu nu vrea sărefacă biserica arsă

Nicolae Voicescu este primar al comunei Fârtățești de 11 ani. Cei care i-au dat votul spun că i-a dezamăgit, mai ales în ultimii ani de mandat, când îmbătat de aburii puterii a început săfacă doar ce-l taie capul. Oamenii se plâng că edilul-șef nu le ascultădoleanțele și îi trateazăcu indiferență, crezându-se etern în scaunul de primar. Deși comunitatea (sau cel puțin mare parte a ei) nu-l mai vrea ca și primar, Voicescu este dispus săse lupte chiar și cu morile de vânt pentru a obține un nou mandat. Dornic să-și facă imagine publică cu orice preț, Voicescu apeleazăla tot felul de tertipuri pentru a arăta cetățenilor că este singurul că ruia îi pasăcu adevărat de soarta lor. Dar sădetaliem..

A doua zi de Crăciun, în 2007, biserica din satul Giuleștii de Sus a luat foc, arzând aproape din temelii. Dupăaproape trei ore de eforturi, depuse de pompierii militari, focul a fost stins, înainte ca flăcă rile săcuprindăși alte imobile din apropiere. Valoarea pagubelor s-a ridicat la aproape 20 mii lei. Cercetările efectuate la fața locului aratăcă incendiul a izbucnit din cauza coșului pentru evacuare a fumului, izolat necorespunzător. Imediat dupăce a auzit despre aceastătragedie, fostul senator PSD a trimis Primăriei Fârtățești material lemnos pentru continuarea lucrărilor de reconstruire a lăcașului de cult. „Am suferit mult că a ars biserica. Veneam aici aproape în fiecare zi. Am auzit că Matei Vintilăa dat materiale pentru refacerea ei. Am auzit că e om bun și a făcut mult, mult bine la oameni. Să-i dea Dumnezeu sănătate că ne-a ajutat și pe noi”, ne-a spus IonițăNicolae, unul dintre localnici. Preotul bisericii din Giuleștii de Sus, Paul Marinescu, spune că primarul Voicescu a stopat lucrările la biserică pentru că nu-i convine ideea că o parte din materialele de construcție au fost donate de Matei Vintilă. „El ar fi vrut săse laude oamenilor că biserica a fost refăcutăde el, fărăajutorul nimănui. Când a aflat că cetățenii știu că Matei Vintilăa dat lemnul a oprit reconstrucția lăcașului de cult”, ne-a spus preotul.

Biserica din Giuleștii de Sus a fost construităîn anul 1896 de enoriașii din comună, iar dupăcutremurul din 1940 a fost refăcută. O parte din lucrurile ce aparțin bisericii sunt acum în școala cu clasele I-IV din Giuleștii de Sus. Lucrurile de valoare ale bisericii au fost duse într-o altăbiserică unde slujește preotul. Vicele ne-a spus că Matei Vintilăa dat materialul pentru reconstruirea bisericii. Am vrut sămăduc la el să-l rog săne ajute pentru că am auzit că este un om foarte generos, dar nu am apucat săvorbesc cu el pentru că deja trimisese o mașinăcu lemne de brad fasonate. Primarul spune că a făcut un proiect pentru construirea bisericii dar nimeni nu a văzut acel proiect din 26 decembrie 2007 de când a luat foc biserica. Cu toate acestea nu face nimic pentru a o reconstrui, cred că așteaptăcampania electoralăsăînceapălucrările și apoi săse laude. Primarul m-a certat pentru că am primit lemnele de la Matei Vintilăși mi-a reproșat că nu l-am anunțat dinainte că vine mașina cu lemne. Nu a vrut săînțeleagăcă nici eu nu am știut că Vintilăva trimite materiale de construcție aici. Am fost chemat la biserică săsemnez actele pentru primirea materialelor și atât am știut și eu că vin de la Matei Vintilă. Când a văzut că am acceptat ajutorul acesta, primarul nostru a refuzat săne mai ajute cu mâna de lucru”, a conchis preotul.

” Olivia PÎRVU-CÎRCIU, Mirabela FÂNÃÎAN