Atenție profesori!
” „problema cea mai mare, în acest moment, pentru noi este acea de a convinge dască lii săexmatriculeze violența din comportamentul lor. Avem în sistem foarte mulți dască li care jignesc elevii, nu le pun în evidențăcalitățile și de cele mai multe ori scot în evidențăceea ce nu fac” – a spus inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea ” dintr-un raport al Poliției Vâlcea a reieșit că infracțiunea cea mai des comisăde minori este furtul, în 2007, din totalul de 34 de fapte penale sesizate în unitățile de învățământ, 11 sunt furturi ” mai mult decât atât, din acest total, 29 de fapte sunt săvârșite de elevi, iar în 19 cazuri școlarii au fost victime
Marți, 18 martie a.c., la Instituția Prefectului Vâlcea, a avut loc o ședințăa Comitetului de Dialog Social. Principalul punct de pe ordinea de zi, care a creat cele mai multe controverse, a fost cel legat de violența fizică și verbalădin școlile vâlcene. În ultimii ani, violența în școli a devenit o problemămajorăa societății, acest fenomen riscând săia amploare în învățământul preuniversitar. Numărul incidentelor în școli a crescut îngrijorător, iar autoritățile locale par a fi depășite de situație. Nu mai departe de acum două săptămâni, opinia publică din Vâlcea a fost martora unui scandal de hărțuire sexualăla Liceul din Horezu. Mai apoi, un alt incident s-a produs la Bălcești, unde un elev l-a acuzat pe directorul școlii că l-a bătut. Și asta sunt doar două cazuri concrete care au ajuns la urechile presei. Din păcate însă , elevii vâlceni se confruntă cu mult mai multe probleme, ei fiind, zilnic, supuși unui alt tip de violență, cea verbală.
„Profesorii mai în vârstăconsiderăcă violența e o metodăde educație”
La ședința mai sus amintită, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Gheorghe Ciucă , a condamnat, vehement, atitudinea anumitor dască li care nu fac altceva la orele de curs decât să-și jignească elevii și să-i subaprecieze. „Perioada în care învățământul se făcea în teroare nu este așa îndepărtatăavând în vedere că la nivel național elevii erau bătuți de dască li chiar în perioada anilor ’90. Aceasta a făcut ca o mare parte din profesorii mai în vârstăsăconsidere că violența este totuși o metodăde educație, pornind de la principiul lui Makarenko că e bine ca atunci când convingi prin forță, sufletul omului nu se convinge, se subjugă, însă e bine ca atunci când o faci săai și pistolul la brâu. O mare parte din dască li au considerat că acele metode erau eficiente și încearcă săle păstreze și în această perioadă . Problema cea mai mare, în acest moment, pentru noi este acea de a convinge dască lii săexmatriculeze violența din comportamentul lor. Avem în sistem foarte mulți dască li care jignesc elevii, nu le pun în evidențăcalitățile și de cele mai multe ori scot în evidențăceea ce nu fac” – a spus Gheorghe Ciucă . El a mărturisit că de când este în fruntea Inspectoratului Școlar Vâlcea a încercat, în nenumărate rânduri, săle explice profesorilor că trebuie săfie modele pentru elevii lor. Ultimele studii făcute de psihologii din sistem aratăcă 90% din infracțiunile comise de elevi au undeva la bazăo agresiune săvârșităde un adult asupra lor.
În 2007, au fost sesizate 34 de fapte penale în școlile din Vâlcea
Prezent și el la ședință, comisarul de poliție Gabriel Ciobotoiu a prezentat o situație a infracțiunilor comise de minori anul trecut. Astfel, din raport a reieșit că infracțiunea cea mai des comisăde minori este furtul, în 2007, din totalul de 34 de fapte penale sesizate în unitățile de învățământ, 11 sunt furturi. Mai mult decât atât, din acest total, 29 de fapte sunt săvârșite de elevi, iar în 19 cazuri școlarii au fost victime. „Infracțiunile care presupun efectiv violența, respectiv cele de vătămare corporalăsesizate de poliție în care sunt implicați elevii în calitate de autori sau victime, sunt în număr de 4, iar cele de loviri sau alte violențe sunt în număr de 5. Dintre acesta, 7 au fost sesizate la nivelul liceelor și două în cadrul altor instituții de învățământ preuniversitar. Referitor la vârstele elevilor cercetați am remarcat că vârsta critică este 17-18 ani” – a spus comisarul.
Claudia Stanciu
Lasă un comentariu