Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fuziunea Apavil- Acvarim a intrat din nou în colaps

AMÂNARE. Nebunie mare în instituțiile vâlcene. Fuziunea celor doi operatori de apăApavil și Acvarim a ajuns din nou în impas din cauza condamnării primarului Mircia Gutău. Semnarea actului de fuziune a fost amânatăde edilul Râmnicului din cauza deciziei președintelui CJ Vâlcea de a primi în Asociația APA și localitatea Nicolae Bălcescu, localitate care nu se încadreazăîn condițiile impuse pentru aderarea în prima etapăa proiectului. Parafarea fuziunii trebuia săaibăloc la jumătatea lunii februarie, dar condamnarea primarului Râmnicului va întârzia semnarea actului de fuziune și implicit de înființare a noului operator de apă. Mai nou întârzierea fuziunii pune sub semnul întrebării și contractele de muncă .

Săptămâna trecutăa fost una fierbinte atât pentru președintele Consiliului Județean, social-democratul Ion Cîlea cât și pentru conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea. După înghețarea procedurii de fuziune de că tre primarul Mircia Gutău, din cauza aderării localității Nicolae Bălcescu la Asociația APA Vâlcea, cele două tabere au intrat din nou la negocieri: Primăria i-a cerut președintelui Ion Cîlea sistarea cererilor de intrare în Asociația APA, conducerea CJ a refuzat pe motiv că acesta este scopul asociației și că primirea de noi membri nu influențeazăcu nimic prima fazăa proiectului.

În prezent, din asociația APA Vâlcea fac parte 37 de localități vâlcene din 89, șase din cele 37 au avut șansa nesperatăde a intra în prima fazăde finanțare a proiectului ,,Masterplanul de apăal județului Vâlcea”. Deși Râmnicul a fost inclus în prima fazăa proiectului, Consiliul Local al Râmnicului nu a intrat în Asociația APA, procedura a tot fost amânatăpână în ultimul moment, chiar dacă era una din condițiile impuse de UE pentru accesarea celor 100 milioane de euro.

Fuziune cu scântei

Capii județului se chinuie de cinci ani săfacă fuziunea celor două societăți de distribuție a apei din Vâlcea: Acvarim și Apavil, condiție esențialăîn accesarea celor 100 milioane de euro, oferite de UE pentru extinderea și reabilitarea rețelei de apăși canal în șase localități vâlcene.

Edilul Râmnicului nu a acceptat sub nicio formă ca pachetul majoritar săfie deținut de Consiliul Județean Vâlcea. După o întârziere de un an de zile, cei doi lideri au reușit, în data de 18 decembrie, săfacă primii pași în realizarea fuziunii. Pentru finalizarea procedurii, primarul Mircia Gutău trebuia sădepunăîn Consiliul Local al Râmnicului cererea de intrare în Asociația APA, ” evenimentul ” urmând săaibăloc în data de 23 decembrie, în cadrul ședinței CL al Râmnicului. La finele lui decembrie, primarul Mircia Gutău a aflat că Ion Cîlea a inclus în Asociația APA și localitatea Nicolae Bălcescu și a refuzat săcontinue procesul de fuziune până în momentul în care nu va ajunge la un consens cu președintele CJ privind sistarea acestor cereri. Edilul Râmnicului și-a motivat gestul: „Nu vreau săîmpart banii ce revin Râmnicului cu localități vârâte pe ușa din dos de conducerea CJ”. Primarul Râmnicului ar fi renunțat la această idee, dacă specialiștii Primăriei i-ar fi spus că intrarea localității Nicolae Bălcescu în Asociația APA nu ar fi influențat cu nimic prima treaptăde finanțare a proiectului. Alocarea sumelor s-a făcut în baza unor proiecte și studii de fezabilitatea realizate pentru fiecare localitate în parte, iar localitățile care nu și-au depus documentațiile nu primesc banii.

Aderarea de noi membri nu ar fi schimbat nimic nici în structura acționariatului deoarece procentul localităților vâlcene ar fi destul de mic, insignifiant chiar în comparație cu cel deținut de Râmnic.

În urma negocierilor, din vara anului trecut, s-a că zut de acord cu structura acționariatului, astfel Apavil va avea 32,08%, Acvarim – 65,33%, urmând ca celelalte consilii locale care fac parte din Asociația Apa Vâlcea sădeținădoar 2, 59%.

Consiliul de administrație al noului operator va fi format din cinci membri: trei de la Acvarim, doi de la Apavil, procente care se vor regăsi și în AGA, unde Acvarim va avea doi reprezentanți, iar Apavil, unul. Tot atunci s-au stabilit și principiile de conducere care vor sta la baza actului constitutiv al operatorului de apă, deciziile se vor lua cu ¾ din voturile membrilor Asociației Apa Vâlcea. În prima fazăa masterplanului de apăal județului au fost incluse doar șase localități: Drăgășani, Bălcești, Băbeni, Olănești, că limănești și Râmnicu Vâlcea plus Consiliul Județean Vâlcea.

Contracte de muncă sub semnul întrebării

În prezent, deși surse din cadrul CJ spuneau că arestarea primarului Mircia Gutău va schimba aproape în totalitate situația, specialiștii susțin contrariul. Conform declarațiilor, actele pentru fuziune au fost deja depuse la Registrul Comerțului și vor ieși în data de 8 februarie. Înființarea noului operator va fi ceva mai dificilă, pentru că implică o procedurămai complicată, care necesităfoarte mult timp. Intrarea Râmnicului în Asociația APA nu se poate face decât printr-o hotărâre a CL al Râmnicului. După aprobarea acestei cereri de că tre CL al Râmnicului, consiliile locale ale celor 37 de localități înscrise în Asociația APA trebuie săse întrunească în ședințăpentru primirea Râmnicului în Asociația APA. Urmeazăo nouăședințăpentru aprobarea studiului de fezabilitate, stabilirea noului statut al noului operator de apă, alegerea Consiliului de Administrație și preluare cu acte a Acvarim de că tre Apavil, implicit și a contractelor de muncă . O procedurăfoarte greoaie care va întârzia semnarea noilor contracte de muncă ale angajaților de la Acvarim. Specialiștii susțin că nu vor reuși săfinalizeze totul mai devreme de luna martie, dacă vor reuși și atunci, deoarece nimeni nu știe După ce calcul se vor încheia noile contracte de muncă , salarizarea în cele două societăți fiind diferită. Dacă ar fi săse ia în calcul faptul că noul operator va fi Apavil, salarizarea va fi făcutăpe structura Apavil, dacă se va ține cont de cel care deține pachetul majoritar, atunci salarizarea va fi făcutăDupă Acvarim, o problemăcare dăbătăi de cap conducerii celor două societăți. Din fericire, banii pentru demararea proiectului vin oricum, cu plata resurselor umane va fi ceva mai greu.