Reîncepe campania de vaccinare anti HPV
După ce campania de vaccinare împotriva HPV a înregistrat un eșec la nivel național, Vâlcea nefăcând nici ea notădiscordantă, actualul ministru al sănătății, Ion Bazac, dorește săinițieze anul acesta o nouăacțiune de acest gen. Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, la nivel național au fost vaccinate cu prima dozănumai 2.615 fetițe, respectiv 2,57% din totalul elevelor care ar fi trebuit săbeneficieze de program. „Principala cauzăa nereușitei campaniei a fost lipsa informă rii populației, în special a părinților și a medicilor. În plus, nu a existat o scrisoare de informare metodologică adresatămedicilor care urmau săadministreze vaccinul”, se aratăpe site-ul ministerului. La Vâlcea, campania de vaccinare a fetițelor de clasa a IV-a a fost un eșec total, numărul celor care au fost vaccinate fiind infim.
Ce zice ministrul
Ion Bazac, ministrul sănătății, este de părere că această campanie a fost sortităeșecului pentru că nu a fost mediatizatăcorespunzător.
„Acest program a fost ca un cadou oferit pe întuneric de că tre un necunoscut. Câți l-ar lua? Acum trebuie săaprindem lumina și sădesfacem pachetul, ca oamenii săvadăcă e un lucru bun, oferit cu intenții bune”, a declarat ministrul sănătății. Acesta intenționeazăsăpornească o intensăcampanie mediatică și de informare în această primăvară , urmând ca, din toamnă, săse reia programul de vaccinare. Ministrul Sănătății, dr. Ion Bazac, a declarat că va adopta tehnica door-to-door (din ușăîn ușă- n.r.) pentru campania de informare despre vaccinarea anti HPV (Human Papilloma Virus). Mai exact, specialiștii se vor adresa direct părinților, care vor putea obține astfel toate informațiile necesare. „În prezent, am format o echipăde 30 de persoane cu diverse profesii, inclusiv reprezentanți ai societății civile, care vor stabili ce strategie trebuie abordatăpentru o bunăinformare a părinților despre beneficiile vaccinului împotriva HPV. Nu va fi o campanie media, ci ne gîndim mai degrabăla o strategie door-to-door, prin care specialiștii sădiscute direct cu părinții despre vaccinare, iar aceștia săpoate cere toate informațiile de care au nevoie. În plus, această tehnică ne permite săderulăm campania și pe durata vacanței de vară, ceea ce înseamnă că , dacă vom avea un feedback pozitiv din partea a mai mult de 50% de beneficiari, vom putea relua mai repede programul de vaccinare”, a explicat ministrul Ion Bazac. Demnitarul a spus că finanțarea campaniei va fi făcutăexclusiv de cele două firme producă toare ale vaccinului, Merck Sharp Dohme și GlaxoSmith Kline. „Ministerul Sănătății își propune lansarea unui program de screening la nivel național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, demararea, împreunăcu industria farmaceutică , a unei ample campanii naționale de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV, instruirea temeinică a personalului cu atribuții specifice în campania de vaccinare, dar și reluarea vaccinării numai După evaluarea rezultatelor campaniei de informare”, se mai aratăpe site-ul ministerului.
Eșec total la Vâlcea
Medicul Maria Niculae, sef Serviciu Programe de Sănătate din cadrul Autorității de Sănătate Publică Vâlcea, ne-a spus că în prima etapăa programului de vaccinare anti HPV, doar 37 de eleve de clasa a patra au fost vaccinate. Ministerul Sănătății a alocat pentru județul nostru un număr de 1900 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin, dintre care 950 marca Silgard și 950 Cervariv. Pentru ca vaccinarea săfie completă, ar fi trebuit săse administreze trei doze într-un interval de șase luni de zile. Costul unei singure doze se ridica la 300 lei, iar un vaccin complet are valoarea de 900 lei. În farmacii, prețul unei singure doze se ridică la 100 de Euro și de multe ori trebuie făcutăo comandăspecială.
Deși cadrele medicale au încercat să-i convingăpe părinții fetițelor de clasa a patra că acest vaccin le va proteja de cancerul uterin, s-au lovit de refuzul categoric al acestora. Astfel că , mult trâmbițata campanie de vaccinare s-a finalizat cu aproximativ 700 de refuzuri. Văzând că programul s-a „bucurat” de un real insucces, la finele anului trecut ministerul l-a oprit, dar a anunțat că va fi reluat din toamna acestui an, de data aceasta pentru fetițele cu vârsta între 11 și 13 ani, deoarece s-a demonstrat faptul că la această grupăde vârstă se obține cel mai bun răspuns în anticorpi, deci eficiența vaccinului este maximă.
100 de tipuri de viruși
până în prezent au fost identificate peste 100 de tipuri de papilomavirusuri, iar dintre acestea s-a dovedit că aproximativ 15 tipuri virale pot cauza cancer de col uterin. Tipurile 16 și 18, care sunt conținute în vaccinurile achiziționate pentru fetițele de clasa a IV-a, sunt responsabile de aproximativ 70 la sutădin cancerele de col uterin. Vaccinul trebuie utilizat în mod deosebit de că tre tinerele care încă nu și-au început viața sexuală. Virusul papiloma se transmite prin contact sexual, frecvența infecției cu HPV crescând cu numărul de parteneri sexuali și cu debutul timpuriu al vieții sexuale. Se estimeazăcă aproximativ 50 la sutădintre adulții activi sexual au infecție cu HPV. Dacă femeia a contactat deja virusul cu papiloma, vaccinul nu are nici un efect, deci nu se mai poate face la femeile purtătoare de virus. Vaccinul se poate administra și la tinere până la vârsta de 26 de ani. Ambele tipuri de vaccin (Silgard si Cervarix) se administreazăintramuscular.
Lasă un comentariu