Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Eliminarea politicului din școli este corectăca principiu, dar este greu de realizat

 Directorul Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” crede că

Normal 0 21 INTERVIU. Valerică Rașcu este directorul unuia dintre cele mai prestigioase licee din județul Vâlcea, Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”. Stăla cârma lui de aproximativ 12 ani și știe mai bine ca oricine ce înseamnă săporți pe umeri responsabilitatea a mii de copii și sute de cadre didactice care au trecut, de-a lungul timpului, pragul acestei instituții de învățământ. Valerică Rașcu și-a propus pentru viitor sămenținăliceul pe aceeași linie și săfacă din Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” unul cu adevărat european. El considerăcă noul cod al învățământului are multe prevederi bune. Una dintre ele este aceea ca directorii sănu mai fie numiți politic. Cu toate acestea, el crede că este foarte greu de realizat acest lucru.

 

Rep.: Domnule director Valerică Rașcu, sunteți director al Liceului de Informatică „Matei Basarab” din Rm. Vâlcea de 12 ani. Cum este săfiți directorul unei instituții de rangul acestui liceu?

Valerică Rascu: Pe de o parte este onorant, pe de altăparte înseamnă o obligație datăde ceea ce se așteaptăde la această unitate școlară. toată lumea așteaptărezultate remarcabile și de aceea este o responsabilitate foarte mare.

Rep.: Care ar fi cele mai importante realizări ale dvs.?

V.R.: Cred că cea mai importantărealizare este o sumăa tuturor realizărilor de până acum. Faptul că de la an la an foarte mulți elevi doresc săfie elevi ai liceului nostru este o mândrie pentru mine. Pot săvăspun că anul acesta suntem printre puținele școli din Râmnic la care au venit mai mulți elevi de clasa I decât ne-am așteptat. Același lucru îl pot spune și despre clasele a V-a și a IX-a. La clasa a IX-a afirmația aceasta este reflectatăîn mediile de admitere cu care vin elevii la noi.

Rep.: Ce ne puteți spune despre realizările din punct de vedere al infrastructurii?

V.R.: Acum vreo 2-3 ani am avut o colegăcare a fost un an plecatăîn concediu fără plată. Când s-a întors a spus că aproape nu mai recunoaște școala. Atât de multe au fost realizate într-un singur an. Îmi pare rău că nu avem niște fotografii de acum 10-12 ani sau vreun film, pentru că s-ar vedea câte lucruri s-au realizat. Acum nu numai aici s-au realizat, s-au realizat în tot învățământul din municipiul Rm. Vâlcea. La noi însă , pot săvăspun că în anul 1999 am dat în folosințăun nou corp de clădire. Mai apoi, am schimbat înfățișarea întregii școli. Mobilierul școlar nu este mai vechi de 5-6 ani, am reușit săzugrăvim exteriorul școlii, am schimbat aproape toată lemnăria, ferestrele în totalitate, iar ușile le-am schimbat chiar de două ori. Mai mult decât atât, toate laboratoarele din școalăau fost dotate, sala de sport și biblioteca au fost modernizate, iar laboratoarelor de informatică , așa cum este normal, au fost dotate cu cea mai bunăaparatură. Nu înseamnă că acum 12 ani nu s-a îngrijit cineva săle înființeze. Altceva însemna informatica atunci și altceva înseamnă informatica acum. O altămare mândrie a mea și a colegilor mei este aceea că am reușit schimbarea denumirii liceului în Colegiu Național și că elevii noștri au obținut foarte multe premii la olimpiadele naționale. Numai anul școlar trecut, tinerii noștri au obținut 3 premii și 4 mențiuni la faza naționalăa concursurilor școlare. Printre materii aș putea sămenționez limba română, chimie, pedagogie și baschet. Pe lângă acestea, s-au mai obținut multe alte premii la concursurile interjudețene. Sperăm că în viitor săvinăcât mai multe premii și la informatică .

Rep.: Acum la început de an care a fost atitudinea profesorilor Colegiului Național „Matei Basarab” având în vedere situația destul de grea în învățământul românesc?

V.R.: În acest moment, situația din învățământ nu diferăde cea de acum un an, doi sau trei ani. Nu este nici mai ușoară, nici mai grea. că se preconizeazăniște schimbări, că vor veni că nu vor veni, asta este o altădiscuție. Dar în acest moment nu sunt schimbări care săle influențeze într-un fel sau altul activitatea. Singura schimbare oficialăcare a apărut până acum este modificarea bacalaureatului. însă cred că s-a schimbat în bine, nu în rău. Acum sunt tot felul de speculații și se vorbește și despre salarii, însă nu este nimic concret. Cum se va schimba învățământul românesc, ce influențe vor avea aceste schimbări și care vor fi efectele urmeazăsăaflăm.

Rep.: Care ar fi prioritățile dvs. în acest moment?

V.R.: Evident că din punct de vedere material noi am putea săfacem o listălungăși tot nu ar fi de ajuns. Cereri din partea noastrăar fi, dar nu toate sunt esențiale în desfășurarea procesului de învățământ. Este dorința noastrăde a fi cât mai aproape de ceea ce cu toții am mai văzut că existăîn celelalte țări europene. Dar, trăgând linie cum am spus, baza materialăeste mulțumitoare și pot spune că este la un nivel destul de ridicat. În plan legislativ toată lumea simte nevoia modifică rii programelor pentru că elevii au și un program foarte încărcat și au foarte mult de învățat. Programa e foarte încărcatăși ei nu se pot dezvolta la o capacitatea mai mare. În planul acesta al schimbării programelor se simte nevoia. Un pas s-a făcut pentru că s-a mai redus numărul de ore de la liceul de la 32 la 29, la clasele a IX-a și a X-a, ceea ce e bine. Cum s-a realizat asta, iar este de discutat și poate că fiecare dintre noi poate vedea altfel această reducere, dar faptul că s-a făcut e un lucru bun.

Rep.: Ce proiecte importante aveți pentru viitor?

V.R.: Proiectul nostru cel mai important este săContinuă m pe linia pe care am pornit. Adică săobținem rezultate la nivelul celor de până acum. Un proiect bine definit și de amploare nu există, dar sunt proiecte mici prin care ne propunem sădezvoltăm în mai multe direcții activitatea noastrăși în ceea ce privește activitatea la clasăși în ceea ce privește așa numite activități extrașcolare.

Rep.: Ce părere aveți despre faptul că în noul proiect de lege se specifică că directorii școlari nu vor mai fi numiți politic sau nu vor mai avea voie săfacă parte dintr-un partid politic?

V.R.: Ca proiect este foarte bun, dar ca realizare nu știu cât de posibil este. Sincer văspun că întotdeauna am privit cu mare circumspecție ceea ce apare înainte. De multe ori apar tot felul de variante care până la urmănu se materializeazăîntr-o lege sau într-un ordin al ministrului. Așadar, până nu vom vedea exact cum sunăaceastă prevedere e greu săne pronunțăm. Spun încă o dată, însă , ca principiu este corect, dar nu cred că se poate realiza.

Rep.: De ce credeți asta?

V.R.: Pentru că într-o școalădin mediul rural unde sunt doar 70-80 elevi, iar numărul cadrelor didactice este mic nu ai de unde selecta directorul. Iar dacă toți fac parte dintr-un partid politic și niciunul nu dorește să-și dea demisia, de unde aduci alt director? Ești nevoit săalegi tot de acolo. ªi mai sunt și alte considerente pentru care spun acest lucru, ce țin de conducerea primăriilor.