Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Drogurile ușoare fac victime printre copii

 Și la noi,

 

În România, magazinele în care se vând ierburi halucinogene s-au înmulțit precum ciupercile După ploaie. Dacă anul trecut le numărai pe degete, acum sunt sute de astfel de locuri. Afacerea e nouă. A început, se pare, anul trecut, și cel mai bine a prins în Iași unde existădeja peste 30 de magazine. Acolo au apărut și primele probleme cu sănătatea consumatorilor. Și cum nu se putea ca în județul Vâlcea sănu aparăastfel de magazine, iată-ne și pe noi în „top”. Pentru a diminua atracția spre astfel de „tratamente” ale angoasei, singurătății și pesimismului, dar și a curiozității, factorii responsabili din administrație au dispus supravegherea vânzării ierburilor care, totuși, nu sunt marijuana și nici nu sunt ilegale. Este o afacere cu droguri numite altfel, dar tot droguri rămân. Poliția știe că e vorba de droguri, însă spune că nu are ce face atâta vreme cât substanțele nu sunt pe lista celor interzise.

După cum era și de așteptat, mai mulții copii din județul nostru au fost internați – în spitale sau au fost tratați ambulatoriu – cu stări generale și de comportament alterate, datorităfaptului că au fumat țigări din plante halucinogene, cumpărate de la magazinele etnobotanice. Vârsta copiilor, care au avut probleme, este cuprinsăîntre 12 și 18 ani. Sunt așteptate noi cazuri de intoxică ri, pentru că școala deabia a început și teribilismul este în floare la copii și adolescenți. Surse medicale din județ, care ne-au cerut anonimatul, dar și pe cel al pacienților tratați, ne-au prezentat detaliat cazurile întâlnite până acum, rugându-ne sătragem un semnal de alarmă, atenționându-i, astfel, pe părinții și dască lii vâlceni de pericol, pentru că , în cutezanța și infantilismul lor, prima țigarăfumatăconduce la dependență. Un copil de 12 ani, din Rm. Vâlcea, le-a povestit medicilor că prietenii de la bloc l-ar fi îmbiat sătragăcâteva fumuri dintr-o țigarăcu plante aromatice. După câteva minute, i s-a făcut rău și a plecat în casă. Când l-a văzut abia ținându-se pe picioare și palid la Față , mama lui a chemat imediat salvarea. Un alt pacient, de 15 ani, din Drăgășani, a ajuns la spital, câteva ore mai târziu, adus tot de mama lui. Femeia s-a speriat când și-a dat seama că fiul său delira. Tot la Rm. Vâlcea, alți trei tineri foști internați în centre de plasament au ajuns la spital. Au fost găsiți leșinați pe stradă, După ce consumaserăierburi halucinogene. Medicii spun că au depus eforturi mari pentru a-i readuce la starea lor normală.
P.S. – Dar avem și o veste bună, magazinele care comercializeazăplante sau substanțe halucinogene ar putea fi interzise, începând cu această zi de 1 octombrie (potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății). **