1

două vâlcence, studente la universități din America și Anglia

Tineri de excepție

REUȘITĂ. două eleve olimpice de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea au reușit anul trecut săobținăburse de studiu la universități importante din America și Anglia. Ele au muncit pe brânci de mici copii pentru a ajunge la astfel de performanțe, însă acum spun că a meritat tot efortul. Tinerele sunt mândria profesorilor Colegiului „Lahovari” care au numai cuvinte de laudăla adresa lor

fără îndoială, în ultimii ani, vâlcenii s-au putut lăuda cu unii dintre cei mai buni elevi din țară . Rezultatele obținute de aceștia la olimpiadele naționale și internaționale stau mărturie acestui fapt. Elevii au încercat sădea tot ce era mai bun în ei la limba și literatura română, matematică , fizică , chimie, biologie, istorie, pedagogie – psihologie, informatică , limba engleză, economie, sociologie și filozofie. Și au reușit! Ei au fost răsplătiți de fiecare datăde autoritățile locale, care i-au încurajat sămeargămai departe, săobținămai multe premii și să-și facă un viitor strălucit. două eleve olimpice de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea au reușit anul trecut săobținăburse de studiu la universități importante din America și Anglia. Ele au muncit pe brânci de mici copii pentru a ajunge la astfel de performanțe, însă acum spun că a meritat tot efortul. Tinerele sunt mândria profesorilor Colegiului „Lahovari” care au numai cuvinte de laudăla adresa lor.

Bursierăla University of Richmond

Diana Iovan, din Rm. Vâlcea, are 19 ani și în 2008, în urma unor examene dure, a fost admisăla University of Richmond din Statele Unite ale Americii. fostă elevăa Colegiului Național „Alexandru Lahovari”, Diana a obținut de-a lungul anilor o serie de premii la olimpiadele naționale și internaționale, printre care putem aminti două medalii de aur, una de argint și una de bronz la Olimpiada Naționalăde Matematică . Drumul până la University of Richmond a fost dificil, spune ea, dar cu eforturi susținute a reușit săobținăo bursăîn valoare de 50.000 de dolari pe an. „Procesul de admitere a fost foarte amplu. Am început cu un an înainte, când în vara anului 2007 și a trebuit sădau o serie de teste speciale ale americanilor. Pe lângă asta am fost nevoităsăiau recomandări de la profesori și de la persoane din societatea civilă, pentru că ei vor săștie absolut totul despre activitățile tale școlare și extrașcolare, acțiuni de voluntariat și multe altele. Le-am explicat că în luna februarie a anului 2007 am fost la Barcelona pentru trei săptămâni pentru a lucra la un centru pentru copii cu dizabilități. Apoi, am aflat că am fost admisăîn semifinale la această universitate și atunci am aplicat pentru burse. La sfârșitul lunii februarie m-au anunțat că am obținut și bursa și am fost nevoităsă măduc săsusțin un interviu. Bursa pe care am obținut-o este în valoare de 50.000 de dolari pe an și acoperătoate taxele, plus cazarea și mâncarea absolut tot. În plus, am multe facilități cum ar fi prioritate când îmi aleg cursurile și 3.000 de dolari pe care îi pot folosi pentru cercetare oriunde vreau eu” – ne-a povestit Diana. Tânăra vâlceancă spune că s-a acomodat imediat la universitate pentru că știa încă de la început că vrea săse axeze pe matematică și informatică . „M-am hotărât acum După primul semestru săfac și chimie secundar, pentru că mi-a plăcut foarte mult. Acolo, la universitate, sunt profesori care te încurajeazăși te susțin și totul îți pare mult mai ușor. Pe deasupra ne încurajeazăsăfacem cercetare în orice domeniu. Dragostea pentru matematică am că pătat-o în clasa a V-a de la domnul profesor Smărăndoiu și de la domnul Drugan, care m-au învățat sălucrez și de atunci matematica a devenit o pasiune pentru mine. Am participat an de an la olimpiade și am obținut rezultate, zic eu, destul de bune” – ne-a mai spus Diana Iovan.

Admisăla Oxford

O altătânărăde elităa Colegiului Național „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea este Bianca Dumitrașcu. Tânăra are 18 ani și încă este elevăa Colegiului în clasa a XII-a A și a aflat de curând că a fost admisăla Universitatea Oxford din Anglia, la profilul matematică – filozofie. „Este vorba de un program special pentru studenți, care au posibilitatea de a explora universurile cognitive de la filozofie în matematică și invers. Este foarte interesant. Inițial am urmat aceiași pași pe care i-a urmat și colega mea, însă , pe parcurs a apărut și opțiunea Angliei. Am completat un formular și am susținut un test de matematică specializat la British Council, în urma că ruia am fost chematăla interviu în Anglia. La scurt timp, din fericire, am aflat că am fost admisă” – ne-a povestit Bianca. Tânăra ține săle mulțumească profesorilor săi care au susținut-o necondiționat și au îndemnat-o săurmeze o universitate din Anglia. „Am decis săîncerc săintru la o universitate din străinătate datorităprofesorilor mei, care m-au încurajat tot timpul. Domnul profesor Drugan m-a ajutat săîmi descopăr pasiunea pentru matematică și participând la olimpiade încă din clasa a VII-a, m-a ajutat săîmi dezvolt pasiunea. Am obținut patru medalii de argint și una de bronz și un premiu internațional” – ne-a mai spus Bianca.