Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dosarul lui Năstase a fost „îngropat” de coaliția PSD – PNL – UDMR

 „Bombonel” a scă pat din nou

SUSÎINERE. Fostul premier al României nu va mai fi cercetat în dosarul Zambaccian 1 sau al „Termopanelor” așa cum a fost el supranumit de presă . După o foarte scurtădeliberare, deputații au hotărât că cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în cazul parlamentarului pesedist, este inadmisibilă. Astfel, aleșii au respins proiectul de Hotărâre privind solicitarea Procurorului General al României de reluare a urmăririi penale a lui Adrian Năstase cu 116 voturi la 100. Imediat După ce a aflat rezultatele votului, arogant din fire, Adrian Năstase a spus, cu prea multăsfidare în glas, că se așteaptăca în perioada următoare săaparăși alte dosare împotriva sa, „fabricate” de cei mai aprigi adversari politici ai săi.

Pedeliștii, singuri împotriva tuturor

Marți, 23 iulie a.c., parlamentarii au respins cererea procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi de reluare a votului cu privire la ridicarea imunității social-democratului, Adrian Năstase. Așadar, cu ajutorul celor care l-au susținut, acesta nu va mai fi cercetat în dosarul Zambaccian 1 sau al „Termopanelor” așa cum a fost el supranumit de presă . După o foarte scurtădeliberare, deputații au hotărât că cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în cazul parlamentarului pesedist, este inadmisibilă. Astfel, aleșii au respins proiectul de Hotărâre privind solicitarea Procurorului General al României de reluare a urmăririi penale a lui Adrian Năstase cu 116 voturi la 100. Imediat După ce a aflat rezultatele votului, arogant din fire, Adrian Năstase a spus, cu prea multăsfidare în glas, că se așteaptăca în perioada următoare săaparăși alte dosare împotriva sa, „fabricate” de cei mai aprigi adversari politici ai săi. Mai mult, afișând un vădit aer de superioritate, fostul premier al României a spus, pe un ton zeflemitor, că ar fi mai indicat, din punctul său de vedere, ca Procurorul General al României, Laura Codruța Kovesi săse reîntoarcă la Cotroceni „și sămai facă niște dosare, dar sănu amestece lucrurile”. Mai mult decât atât, Năstase a afirmat, victimizându-se inutil, că cererea Procurorului General este „insultătoare la adresa Parlamentului și a statului de drept”. În fapt, Adrian Năstase nu ar fi reușit niciodatăsăscape de sub urmărirea penală, dacă nu ar fi beneficiat, pe deplin, de sprijinul coaliției PSD, PNL, UDMR, care s-a strâns ca un ghem în jurul deputatului pesedist. Mai trebuie spus că plenul Camerei Deputaților a decis de a relua, la toamnă, votul pentru admisibilitatea cererii procurorului general în cazul Năstase, hotărând sănu se reia niciun vot „pentru a nu se crea precedente”. Cu toate acestea, parlamentarii PD-L Continuă săcearăclarificarea dosarului Zambaccian, propunând, în continuare, supunerea la vot a solicitării Laurei Kovesi pe motiv că votul deja dat vizeazăconcluzia de inadmisibilitate formulatăde comisia de regulament și nu cererea procurorului general pe fond.

Gogoși parlamentare

Un alt motiv, invocat de Năstase, cu privire la neconstituționalitatea solicitării Procurorului General al României, se referăla faptul că plenul Camerei Deputaților s-a mai pronunțat asupra dosarului Zambaccian 1 în august 2008. Singurii care au cerut ca lucrurile săfie tranșate cât mai repede cu putințăîn dosarul fostului prim-ministru al României, Adrian Năstase, au fost parlamentarii democrat-liberali, care i-au acuzat pe reprezentanții PNL, PSD și UDMR că nu doresc decât tergiversarea situației, fără a fi capabili săia decizii rapide și coerente.

În rândurile care urmeazăvom da publicității declarațiile parlamentarilor vâlceni care au votat pentru sau împotriva începerii urmăririi penale în cazul deputatului social-democrat, Adrian Năstase, precum și motivele de care s-au folosit în acest sens.

Deputatul PD-L Samoil Vâlcu ne-a spus că el, precum și tot grupul parlamentar al acestui partid, a votat pentru aprobarea solicitării Procurorului General al Românei, Laura Kovesi, din rațiuni sănătoase, crede deputatul. „Din păcate, PNL, PSD și UDMR s-au situat de partea lui Năstase, făcând tot ce este posibil ca lucrurile săfie din nou amânate și sănu poatăfi trimis în judecată. Au apelat la toate tertipurile posibile, însă situația nu poate rămâne așa din punctul nostru de vedere. Vom cere din nou ca Procurorul General al Românei sădepunăo nouăsolicitate legatăde acest subiect”, ne-a precizat parlamentarul.

Pe de altăparte, deputatul PSD Vasile Bleotu este de părere că nu se mai putea relua, din punct de vedere legal, votul dat în acest dosar, pentru că s-ar putea crea, în opinia sa, un precedent deosebit de periculos. „Dacă s-a dat o hotărâre că un meci de fotbal trebuie sădureze 90 de minute, ar fi o tâmpenie săstabilim noi regulile și să-l facem de 120 de minute, nu credeți? După cum bine se știe o lege nu poate să-și producă efectele retroactiv. Nu a fost vorba aici de un vot politic sau de unul dat din simpatie sau antipatie. S-ar fi putut crea un precedent periculos, în cazul în care votam în favoarea solicitării depuse de Laura Kovesi, exista riscul ca toate legile date până acum săfie anulate”, a comentat Vasile Bleotu.

Aceiași opinie este împărtășităși de colegul său de partid, deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, care susține că și el a votat pentru respingerea solicitării. „Votasem, deja, în luna august a anului 2008 și nu mai puteam relua acest capitol doar pentru că s-a schimbat regulamentul Camerei Deputaților care prevede că acum hotărârile se iau cu jumătate plus unu. Înainte, se știe lucrul acesta, pentru aprobarea lor era nevoie de două treimi din voturile celor prezenți. Legea nu se poate aplica retroactiv și, în consecință, ar fi fost ilogic sănu respectăm Constituția României”, a menționat alesul pesedist.

Surprinzător, deputatul liberal Cristian Buican a spus că a fost nevoit săvoteze pentru neînceperea urmăririi penale, pentru că altfel, ar fi riscat săfie dat afarădin partidul pe care-l reprezintă ” Am votat în favoarea lui Adrian Năstase. Mi s-a spus că dacă nu procedez așa, pot să-mi iau boceluța și săplec”, a zis el sec. În fapt, atât Samoil Vâlcu cât și Vasile Bleotu mint cu nerușinare atunci când susțin că au votat solicitarea Procurorului General al Românei. Link-ul http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2009-06-23-5853383-0-vot-final.pdf aratăfoarte clar că niciunul dintre cei doi nu și-a exprimat, în dosarul „Zambaccian 1” opțiunea de vot. Potrivit acestei pagini de Internet, singurii care au procedat la vot dintre cei 6 deputați câți are Vâlcea sunt liberalul Cristian Buican (PNL) și Aurel Vlădoiu (PSD) care au apreciat ca inadmisibilăsolicitarea Laurei Kovesi.