Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dorel Jurcan este interesat de problemele sociale ale județului

Zilele trecute, senatorul PD-L Vâlcea, Dorel Jurcan, i-a adresat două întrebări ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Mihai Șeitan. Prima dintre ele se referăla numărul muncitorilor fără forme legale din județul Vâlcea, care a crescut cu 17% în anul 2009. Pentru a supraviețui în contextul economic actual, foarte multe firme au crescut rata evaziunii fiscale. Astfel, numărul angajaților „la negru” a crescut în anul 2009 cu până la 17 % Față de 2008. Potrivit datelor ITM Vâlcea în anul 2009 au fost identificați 274 de angajatori care au primit la muncă , persoane fără întocmirea contractului individual de muncă , fiind depistate în această situație 695 de persoane. Cele mai multe cazuri de activitate fără forme legale sunt în domeniul construcțiilor. Tot din datele prezentate de ITM Vâlcea și în luna ianuarie a acestui an au fost identificate 25 de persoane primite la muncă fără forme legale, Față de 19 persoane cât au fost înregistrate în urma controalelor din luna ianuarie a anului trecut.Domnule ministru, ce măsuri intenționeazăsăia ministerul pe care îl conduceți, în vederea soluționării acestor probleme, ținând cont că evaziunea fiscală, în prezent, se datorează în proporție de aproape 50% muncii fără forme legale?” – întreabăsenatorul Dorel Jurcan.

Cea de-a doua întrebare a parlamentarului democrat – liberal vâlcean că tre ministrul Muncii face referire la alocă rile anuale de la bugetul consolidat al statului că tre bugetul asigurărilor de stat. „Este știut faptul că din 1990 și până în prezent, bugetul asigurărilor sociale de stat nu a fost sustenabil. Din documentele prezentate, rezultăcă prin aprobarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice în România, începând cu 2014, această problemăa sustenabilității va fi rezolvată. În concluzie, stimate domnule Ministru, care au fost alocă rile anuale din 1990 și până în prezent de la bugetul consolidat al statului că tre bugetul asigurărilor de stat în vederea susținerii sistemului public de pensii?” – l-a mai întrebat Dorel Jurcan pe ministrul Muncii.

Jurcan vrea săse punăcapăt nedreptăților din sistemul pensiilor

La sfârșitul săptămânii trecute, în Senatul României a avut loc Comisia de muncă , comisie din care face parte și senatorul vâlcean Dorel Jurcan. La întâlnire a participat și ministrul Muncii, Mihai Șeitan, care a prezentat proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice. Luând cuvântul, senatorul PD-L Vâlcea, Dorel Jurcan, a subliniat faptul că această lege este absolut necesară pentru a pune capăt nedreptăților din sistem. „Elaborarea acestui act normativ nu este generatăde criza care produce efecte negative în toată lumea. Dacă s-ar fi continuat în același ritm de până acum, România ar fi ajuns în câțiva ani în situația de a împrumuta miliarde de euro pentru a plăti pensiile, fără a mai exista resurse pentru investiții și fără garanții că tinerii vor beneficia de sprijinul statului la vârsta ieșirii la pensie. În nicio țară din lume, bugetul asigurărilor sociale nu poate asigura în integralitate sustenabilitatea bugetului de pensii, așa că se iau bani din bugetul consolidat – susține senatorul PD-L, Dorel Jurcan.