1

Discuții aprinse pe tema furturilor de lemne

” La ședința Colegiului Prefectural

Marți, 29 ianuarie a.c., prefectul Radu Renga a convocat o ședința ordinară, care a avut pe ordine de zi, printre altele, „Raportul privind rezultatele controlului efectuat în intervalul aprilie 2007 – ianuarie 2008”, raport ce se referăla prevenirea și combaterea tăierilor abuzive de arbori și a faptelor ilegale asociate din circulația, depozitarea, prelucrarea primarăși comercializarea materialului lemnos. De asemenea, tema se bazeazăpe „Planul comun de acțiune” aprobat de Ministerul Internelor și Reformei Administrative și ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale-material prezentat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare (ITRSV) Vâlcea.

Doar 8 infracțiuni în 10 luni

Mai bine de o jumătate de oră, membrii Colegiului Prefectural au dezbătut toate rapoartele de pe ordinea de zi, punând accent pe combaterea și prevenirea tăierilor ilegale de arbori. Inginerul Gheorghe Dinucă , directorul adjunct al ITRSV, a prezentat raportul privind rezultatele activității de control pe linia respectării legii, din aprilie și până la sfârșitul anului trecut. El a explicat că în domeniul silvicultură, au fost verificate și aprobate solicitările de scoatere definitivăsau temporarădin fondul forestier național, a terenurilor cu suprafețe de până la 1,0 ha și de defrișare a vegetației forestiere din afara acestuia. ITRSV a efectuat 276 controale de fond, indiferent de natura proprietății atât la structura administrațiilor silvice, cât și la persoanele fizice proprietare de păduri. În urma acestor inspecții s-a constatat tăierea ilegalăa 446 mc de arbori, aidcă , un prejudiciu total de 72,246 lei. „Au fost stabilite opt infracțiuni și s-au aplicat 33 de sancțiuni disciplinare personalului silvic. Toate aceste măsuri au dus la reducerea tăierilor ilegale de arbori de pe raza de activitate, în special din zona Obârșia Lotrului Voineasa”, a declarat inginerul Gheorghe Dinucă .

„Poliția și Jandarmeria nu ne ajută”

Totodată, s-au efectuat controale care au vizat și transportul de material lemnos, în urma că rora s-au încheiat 105 contravenții, acestea ajungând la o sumătotalăde 46 mii lei. Referitor la proiectul de combatere, acțiune la care au participat instituții precum ITRSV Vâlcea, Romsilva, Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul Teritorial de Muncă , Garda de Mediu și Vama, directorul adjunct Gheorghe Dinucă s-a arătat foarte indignat din cauza rezultatelor nefavorabile. „Cei 18 salariați ai ITRSV sunt insuficienți și nu pot face Față tuturor problemelor care apar. Din această cauză, de fiecare datăcând ne confruntă m cu tăierea ilegalăde arbori, solicităm ajutorul polițiștilor și jandarmilor, dar aceștia, de cele mai multe ori, întârzie săapară”, a precizat Dinucă .

Florian Marin contraatacă

Vizibil deranjat de afirmațiile directorului adjunct al ITRSV, referitoare la incompetența polițiștilor, comisarul-șef al IPJ Vâlcea, Florian Marin a replicat: „Consider că atunci când ați prezentat materialul tehnic ar fi trebuit sădați dovadăde o minimăcurtoazie. Rezultatele despre care vorbiți nu ar fi apărut fără aportul celorlalte instituții. Ar trebui săgăsim vinovatul în altăparte. Mult mai corect ar fi fost săspecificați că sunt unele persoane care nu-și dau tot interesul, existând o lipsăde cooperare și din partea ITRSV-ului”, a replicat Florian Marin. Într-un final, toți membrii Colegiului Prefectural au adoptat proiectul de hotărâre privitor la continuarea măsurilor de combatere a tăierilor ilegale de arbori.

Furturi de lemne la Govora și Horezu

Și dacă tot s-a discutat în cadrul acestei ședințe a Colegiului Prefectural despre tăierea ilegalăde lemne, chiar zilele trecute, Poliția Băile Govora a organizat și desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și descoperirii încă lcă rii normelor legale la regimul silvic. Cu această ocazie, a fost prins Gheorghe Ciurican, de 75 ani, din Băile Govora, care, în complicitate cu alte persoane, a tăiat și comercializat fără forme legale 22 arbori esențăfag, totalizând un volum de material lemnos de peste 25 m.c. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, urmând săfie cercetat în continuare pentru stabilirea întregii activități infracționale.

În noaptea de 26/27 ianuarie, ora 00.30, o patrulăde siguranțăpublică din cadrul Poliției Orașului Horezu, a oprit pentru control două autocamioane marca Roman, conduse de Ion Oprea și Ion Dură, ambii din comuna Vaideeni. Aceștia transportau 32 de metri steri material lemnos, fără a avea întocmite corespunzător documentele de proveniențăși cele care însoțesc lemnul. Cei doi au fost sancționați, iar cantitatea de material lemnos a fost confiscatăși predatăOcolului Silvic Romani.

Mirabela Fânățan