Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DEZASTRU LA MATERNITATE

 Datorii de peste 26 miliarde lei vechi

ÎNGRIJORĂTOR. Zilnic, pe adresa spitalului sosesc zeci de somații din partea furnizorilor care își cer drepturile pentru serviciile prestate. Pentru că nu s-au mai plătit de luni bune comenzile pentru medicamente, firmele furnizoare amenințăcă nu vor mai livra marfa. Deja societatea care asigurăstocul de soluții perfuzabile pentru Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Vâlcea a renunțat sămai aprovizioneze spitalul. Astfel că , spitalul nu mai are soluții perfuzabile decât pentru maxim trei săptămâni.

Efectele crizei economice se resimt tot mai acut în sistemul sanitar vâlcean, unitățile spitalicești ajungând în prag de colaps. Cea mai grea situație se găsește la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Vâlcea, unde datoriile restante depășesc suma de 26 miliarde lei vechi. Situația este cu atât mai gravăcu cât majoritatea furnizorilor de medicamente amenințăcă nu vor mai livra marfa.

Maternitatea rămâne fără medicamente

De la începutul lunii februarie, conducerea Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Vâlcea a fost preluatăde medicul Marian Stoica. La scurt timp, noul director a constatat că Maternitatea e înglodatăîn datorii. Zilnic, pe adresa spitalului sosesc zeci de somații din partea furnizorilor care își cer drepturile pentru serviciile prestate. „Am preluat Maternitatea cu datorii de peste 26 de miliarde de lei vechi. Deja câteva firme ne-au dat în judecatăpentru a-și recupera banii. Printre ele se numărăAnnabella unde avem o datorie de peste 4 miliarde, precum și Acvarim la care avem peste 2 miliarde lei. Suntem într-o situație dramatică „ – ne-a declarat directorul Marian Stoica. Pentru că nu s-au mai plătit de luni bune comenzile pentru medicamente, firmele furnizoare amenințăcă nu vor mai livra marfa. Deja societatea care asigurăstocul de perfuzii pentru Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Vâlcea a renunțat sămai livreze marfa. Astfel că , spitalul nu mai are soluții perfuzabile decât pentru maxim trei săptămâni. „În curând toate firmele distribuitoare de medicamente vor înceta săne mai onoreze comenzile pentru că nu avem cu ce săplătim datoriile. Apoi ne vor opri apa și nu ne vor mai livra alimentele. Atunci vom putea spune că spitalul este în colaps” – ne-a mai spus directorul Maternității.

Angajații au făcut grevăde avertisment

Pentru că nu și-au primit cel de-al 13-lea salariu, tichetele de masăși sporurile de stabilitate, luni, 13 aprilie a.c., angajații Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Vâlcea au protestat pe holurile unității. Ei și-au manifestat nemulțumirea și Față de situația grea în care se aflăspitalul la această oră, criticând fosta conducere. Medicii și asistentele și-au întrerupt activitatea pentru o oră, pentru a dezbate toate problemele cu conducerea spitalului, dar și cu sindicaliștii. „Sunt nemulțumiți și pe bunădreptate. Muncesc foarte mult și până acum nu s-au plâns. Dar, acum vin sărbătorile și este de înțeles că au și ei familii și au nevoie de bani. Am reușit totuși săne înțelegem cu noua conducere a Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea care ne-a dat 3,8 miliarde de lei vechi pentru a da cel de-al 13-lea salariu și 1,5 miliarde pentru a acorda tichetele de masă. Practic ne-am împrumutat în contul lunii viitoare. Noi primim lunar 7,5 miliarde lei pentru serviciile pe care le prestăm, însă salariile angajaților depășesc procentul de 95% din suma primităde la CAS Vâlcea. Cu ce ne mai rămâne nu reușim săplătim decât gazul și curentul pentru că vorbim de firme private și cu astea nu ne încurcă m” – ne-a mai spus directorul Marian Stoica.

Zero investiții

De ani de zile, Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Vâlcea nu a mai beneficiat de nicio investiție importantă. Directorul Marian Stoica spune că la ora actualălaboratorul Maternității nu funcționeazăașa cum ar trebui pentru că nu are aparatura necesară . Datorităacestui fapt, tot mai multe paciente preferăsămeargăîn alte orașe pentru a face analizele necesare sau pentru a naște. „Ne trebuie neapărat un laparoscop, un interoscop și un mamograf. fără aceste aparate nu ne mai putem descurca. Numai așa putem crește numărul serviciilor și ar veni mai mulți bani la spital” – susține Marian Stoica. De situația grea în care se aflăMaternitatea Vâlcea au fost informați toți factorii de răspundere ai județului, dar și ministrul Sănătății. până acum, singurii care au sărit în ajutor au fost președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea și primarul municipiului Rm. Vâlcea, Mircea Gutău. Ion Cîlea a alocat suma de 3 miliarde lei vechi pentru a reface rețeaua de canalizare a Maternității, deoarece majoritatea țevilor erau sparte, subsolul spitalului devenind un adevărat focar de infecție. Mai mult, președintele CJ Vâlcea a făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătății pentru a obține fonduri în vederea montării a două ascensoare noi. Și primarul Mircea Gutău a dat o mânăde ajutor, igienizând curtea spitalului și amenajând o parcare.

Soluții de criză

Directorul Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Vâlcea, Marian Stoica, a trimis până acum două adrese Prefecturii Vâlcea, Consiliului Județean, Primăriei Rm. Vâlcea, dar și Ministerului Sănătății. Pe lângă informarea asupra situației spitalului, Marian Stoica a dat două soluții pentru ca Maternitatea săiasădin criza în care se află. Prima este preluarea Maternității de că tre Spitalul Județean Vâlcea, iar a doua și cea mai bună, este preluarea Maternității de că tre Primăria Râmnicului, astfel încât primăria săplătească utilitățile. Mai mult, directorul cere ca cele trei secții alte Spitalului Județean de UrgențăVâlcea (oncologie, gastro-enterologie și geriatrie) care își desfășoarăactivitatea la ultimul etaj al Maternității, sătreacă în administrarea Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Vâlcea. Astfel, vor veni mai mulți bani de la CAS Vâlcea. „Dacă cea mai bunăsoluție este aceea ca Maternitatea săfie preluatăde spital, atunci eu voi fi de acord să mădau la o parte. Nu măintereseazăneapărat această funcție. Eu vreau ca spitalul săiasădin colapsul în care se află” – a conchis directorul Marian Stoica.