Elevii riscă săse îmbolnăvească
NEREGULI. Laptele și cornul distribuite elevilor vâlceni sunt ținute într-o mizerie de nedescris. Mulți directori de școli din Vâlcea nu s-au sinchisit săamenajeze spații frigorifice corespunzătoare. Pe de altăparte, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Camelia Coroiu, acuzăfirmele distribuitoare că aduc alimente alterate, pe care conducerilor școlilor sunt nevoite săle refuze
În ultimii ani, statul a alocat zeci și sute de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea unităților de învățământ din județul Vâlcea. Cu toate acestea însă , constatăm cu stupoare că banii s-au dus pe „apa sâmbetei”, iar condițiile din școlile vâlcene sunt jalnice. Un ultim control al inspectorilor sanitari ai Autorității de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea a scos la ivealămari nereguli în mai multe școli și grădinițe din județ. Din cauza condițiilor igienico-sanitare precare a încă perilor unde se depoziteazălaptele și cornul, copiii riscă săse îmbolnăvească .
Lapte și corn vechi
Marți, 26 mai 2009, în cadrul unei ședințe a Colegiului Prefectural Vâlcea, reprezentanții ASP Vâlcea au adus la cunoștința autorităților locale situația dezastruoasădin școlile vâlcene. Nu mai puțin de 26 de unități școlare din Vâlcea nu îndeplinesc condițiile igienico-sanitare de depozitare a produselor din cadrul programului guvernamental „Laptele și cornul”. La început, nevenindu-i săcreadă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea, Camelia Coroiu, a primit cu scepticism informațiile, spunând că „este vorba doar de discuții la nivelul presei vâlcene”. Din păcate însă , ulterior, fie că -i convine sau nu, Camelia Coroiu a fost nevoităsărecunoască că lipsa unor spații corespunzătoare din punct de vedere igienic în care săfie depozitate produsele poate duce la îmbolnăvirea elevilor ce consumăzilnic laptele și cornul. Inspectorul școlar general s-a plâns însă că multe dintre firmele ce au câștigat licitațiile la școli pentru a distribui laptele și cornul, aduc produse vechi. „Știu că sunt directori în Vâlcea care au refuzat marfa. Am văzut chiar eu niște produse aduse la o școalăși văspun sincer că nu aș mânca așa ceva” – a spus Camelia Coroiu, inspector general al ISJ Vâlcea.
Mizerie în școli
În mare parte din școlile controlate de inspectorii ASP Vâlcea, laptele și cornul riscă săse altereze din cauza lipsei unor spații frigorifice, dar și datorităfaptului că sunt depozitate într-o mizerie de nedescris. În comuna Sinești, în toate dintre cele trei școli ale localității, s-au găsit mari nereguli în aplicarea programului guvernamental „Laptele și cornul”. Dacă la Școala cu clasele I-VIII Sinești – Urzica și la Grădinița PN Sinești – Urzica nu existătermometre pentru monitorizarea temperaturii în spațiul frigorific, la Școala cu clasele I-VIII Sinești – centru, alimentele sunt depozitate în condiții improprii. În localitatea Păușești – Otăsău, atât la Școala cu clasele I-VIII – sat Bărcanele, cât și la Grădinița din satul Bărcanele, camera frigorifică unde sunt ținute produsele este mizerabilă. Mai mult, aceste două unități de învățământ din Păușești – Otăsău, precum și școala și grădinița din satul Șerbănești, nu sunt dotate cu termometru pentru monitorizarea temperaturii. Și alte localități se află această situație. Printre acestea putem enumera Grădiștea, Frâncești, Tomșani, Lăpușata, Roșiile, Ștefănești, Budești, Fârtățești, Făurești și Zătreni.
Ca-n Evul Mediu
O altăproblemăcu care se confruntă elevii vâlceni într-o Românie a zilelor noastre este lipsa apei curente. Deși poate părea surprinzător, încă mai sunt școli în județul Vâlcea unde elevii nu au auzit de apăcurentăși canalizare. Ei sunt obișnuiți săse ducă la toaleta urât mirositoare din fundul curții, iar spălatul pe mâini este încă un subiect tabu pentru ei. Primarii localităților județului nostru au avut grijăca majoritatea banilor de la Guvern săse ducă , de obicei, spre școala din centrul comunei, iar unitățile școlare periferice au rămas ca-n Evul Mediu. În această situație este Școala cu clasele I-VIII Mădulari, unde nu existăapăcurentăsau canalizare. În schimb, la Școala Bujoreni – Gura Văii, precum și la Școala Generalăcu clasele I-VIII din comuna Mateești, sat Greceni, au fost construite grupuri sanitare moderne care nu sunt, însă , folosite din cauza lipsei apei curente. La școala din Mateești, primăria a investit fabuloasa sumăde 500 miliarde lei vechi pentru construirea grupului sanitar. Paradoxal, deși în toaletăs-a investit un sac de bani aceasta nici măcar nu funcționează, pentru că nu are apă Inspectorii ASP Vâlcea au fost nevoiți, în urma controalelor, săaplice șapte avertismente, stabilind termene de remediere a deficiențelor și făcând recomandări privind respectarea legislației în vigoare. În perioada următoare, conducerea Autorității de Sănătate este decisă, ca în perioada imediat următoare, sătrimităalte controale în școlile vâlcene.
Lasă un comentariu