Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dezastru în învățământul vâlcean

125 de școli fără autorizație sanitarăde funcționare

MIZERIE. Școli fără o sursăde apăpotabilă, toalete insalubre din fundul curții, sălile de clasăcu mobilier din anii ’70 și acoperișuri cu găuri din loc în loc. Acesta este tabloul unui sistem educațional vâlcean care este în „moarte clinică „. Deși mai este puțin timp până la începerea unui nou an școlar, zeci de școli din Vâlcea își așteaptăelevii în condiții jalnice, ei nevând bani nici măcar pentru igienizări

Noul an școlar se apropie cu repeziciune, iar un raport al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea aratăcă unitățile de învățământ din județul nostru nu sunt nici pe departe pregătite să-și deschidăporțile elevilor. Situația parcă se înrăutățește de la an la an, conducerile școlilor nereușind săîndeplinească condițiile igienico-sanitare pentru a obține autorizația sanitarăde funcționare. La sfârșitul săptămânii trecute, cu ocazia vizitei secretarului de stat Mihai Fifor, conducerea ISJ Vâlcea a anunțat că nu mai puțin de 125 de școli nu sunt autorizate sanitar. Și asta din cauza lipsei celor mai elementare norme de civilizație a autorităților locale, care nu s-au sinchisit săle asigure copiilor o sursăde apăpotabilă, un grup sanitar adecvat și săigienizeze sălile de clasă. La ora actuală, la nivelul județului Vâlcea, doar 38% din localități dispun de sisteme de alimentare cu apăși 65% de sisteme de canalizare. În cel mai scurt timp, inspectorii ISJ Vâlcea vor începe controalele în școlile din județ, pentru a vedea dacă aceștia îndeplinesc condițiile strict necesare pentru începerea unui nou an școlar. Nu mare va fi surpriza când vor constata că zeci de școli din Vâlcea își așteaptăelevii în condiții jalnice, ei nevând bani nici măcar pentru igienizări.

În 2009, doar 23 de școli vâlcene au primit bani de la Guvern

În anii trecuți, administrațiile locale vâlcene primeau bani cu nemiluita de la Guvernul României pentru reabilitarea și modernizarea școlilor, iar principala problemăde atunci era faptul că primarii nu-și dădeau interesul în a cheltui banii. Anul acesta, însă , ei nu mai au de unde cheltui, deoarece criza și-a spus cuvântul, iar din cele peste 700 de unități școlare existente în Vâlcea, doar 23 au primit fonduri pe Hotărârea de Guvern 655/2009. Printre acestea putem enumera Grădinița I. C. Brătianu din Drăgășani, Liceul Constantin Brâncoveanu – Horezu, Grupul Școlar Economic că limănești, Școala cu clasele I-VIII Bunești, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” – Rm. Vâlcea, Grădinița Valea Mare din Băbeni, Grădinița Ulmetu din Copăceni, Școala cu clasele I-IV Tina din Livezi, Școala cu clasele I-VIII Cârstănești din Oteșani, Școala cu clasele I-VIII Orlești, Școala cu clasele I-VIII Pesceana, Școala cu clasele I-IV Bărcanele din Păușești, Școala cu clasele I-VIII Armășești din Cernișoara, Școala cu clasele I-VIII Măldărești, Școala cu clasele I-VIII Jiblea Veche din că limănești etc. Rămâne de văzut dacă situația jalnică a școlilor din localitățile lor îi va motiva pe primari săîși dea interesul în a moderniza și a reabilita unitățile de învățământ.

Școlile își închid porțile

O serie de școli cu clasele I-IV din județul Vâlcea sunt pe punctul de a fi desființate datorităfaptului că au rămas fără elevi. Încă de anul trecut, multe dintre localitățile vâlcene au rămas fără unități școlare, acestea fiind închise sau închiriate pentru alte activități extrașcolare. De asemenea, începând cu anul școlar următor vor fi comasate clasele cu efective sub medie sau vor fi trecute în regim de învățământ simultan. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea are deja solicitări de teritoriu de comasare a claselor. Astfel, Școala cu clasele I-VIII că lina, din Prundeni, va fi comasatăcu Școala cu clasele I-VIII Prundeni. Mai mult decât atât, Școala cu clasele I-IV Popești va fi desființată, copiii urmând a fi transferați la Școala cu clasele I-VIII Dăești și la Școala cu clasele I-VIII Urși. Prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu, a ținut săprecizeze că la Grădinița și la Școala din Stoenești nu mai sunt decât câte șapte copiii și de aceea trebuie găsităo soluție pentru comasarea lor cu alte localități. „Nu văd nici rostul unei școli din mediul rural, cu doar 5-6 elevi. Asta în condițiile în care o soluție ar reprezenta-o microbuzul școlar” – a spus prefectul Grigorescu.