” Mascații din București au venit săfacă curățenie în curtea polițiștilor vâlceni
INFRACÎIUNI. În urma acțiunii de amploare din întreaga țară , polițiștii și procurorii bucureșteni au descoperit că , de-a lungul anilor, la fabrica de alcool din Dăești s-au fabricat peste 600 de tone de alcool contrafăcut. Deocamdată, însă , nimeni din conducerea distilăriei vâlcene nu a fost reținut, Tribunalul București decizând emiterea de mandate de arestare pe numele a 30 din cele 61 de persoane ce fac parte din rețeaua naționalăde contrafacere a băuturilor alcoolice.
Peste 250 de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate (D.C.C.O.), Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (S.I.A.S.), precum și zeci de procurori D.I.I.C.O.T București au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, cea mai amplăacțiune împotriva unei rețele ce contrafăcea băuturi alcoolice. Rețeaua acționa în mai multe județe de pe teritoriul țării, printre care se numărăși județul Vâlcea. În urma acțiunii, s-a început urmărirea penalăîmpotriva a nu mai puțin de 61 de persoane, care sunt acuzate de constituire a unui grup de criminalitate organizată, concurențăneloială, contrafacere și punere în circulație de produse contrafăcute, înșelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, producere de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat, tipărire și punere în circulație fără drept, de timbre și banderole cu regim special. Pentru 30 dintre aceștia, judecă torii Tribunalului București au decis, vineri, 9 octombrie a.c., emiterea de mandate de arestare pe o perioadă de 30 de zile.
Băuturi alcoolice contrafăcute și la Vâlcea
În anul 1994, în localitatea Dăești, vâlceanul Tică Dumitrescu a construit o fabrică de alcool, care a dat locuri de muncă multor localnici. În anul 2004, însă , acesta i-a vândut-o bucureșteanului Vasile Costache, care, potrivit procurorilor D.I.I.C.O.T., face parte dintr-o rețea de criminalitate organizată, care a fost constituităîn anul 2008. În toți acești ani de când a cumpărat-o, fabrica a fost condusă, prin rotație, de frați, cumnați și nepoți de-ai patronului bucureștean, iar administratorul firmei a fost un bihorean – Beldea Avram, care s-a aflat în această funcție încă de la înființarea fabricii de că tre Tică Dumitrescu. Acțiunea de amploare a polițiștilor bucureșteni și a procurorilor D.I.I.C.O.T. București de la sfârșitul săptămânii trecute a vizat și fabrica de alcool din Dăești. Ei i-au chemat în ajutor și pe reprezentanții Gărzii Financiare Vâlcea, precum și pe cei ai Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Vâlcea. În urma descinderilor, Beldea Avram a fost ridicat și dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Culmea este că cel mai informat om al distilăriei nu a fost reținut prea mult de procurori. Oricum, refuzăm săcredem că el este informatorul poliției acolo, pentru că acțiunea a fost la nivel național și turnătoria s-a făcut de că tre unul din „alcooliștii” bucureșteni. Gurile rele spun că anchetatorii au descoperit că la fabrica de alcool din Dăești s-au fabricat de-a lungul anilor peste 600 de tone de alcool contrafăcut. Deocamdată, însă , nimeni din conducerea fabricii vâlcene nu a fost reținut. Ciudat este, însă , faptul că , în toți acești ani, polițiștii vâlceni au dormit în „papucii statului”, nefiind în stare sădescopere că la Dăești se contrafăcea alcool pe bandărulantă. Mai mult decât atât, întrebați fiind de acțiunea colegilor lor din București, aceștia nu au putut sădea nicio informație, pe motiv că nu știu nimic.
Rețeaua de crimăorganizatăși-a întins „tentaculele” în întreaga țară
Așa cum spuneam mai sus, acțiunile polițiștilor și ale procurorilor bucureșteni s-au desfășurat concomitent la sfârșitul săptămânii trecute, mai exact joi, 8 octombrie 2009. Descinderile au avut loc în București, Brașov, Mureș, Giurgiu, Dolj, Prahova, Argeș, Iași, Bacă u, Bistrița – Năsăud, dar și Vâlcea. Au fost percheziționate 114 domicilii, dispunându-se începerea urmăririi penale Față de 61 de persoane, 30 dintre ei fiind arestați. Potrivit informațiilor anchetatorilor, din gruparea de criminalitate organizatăfac parte persoane fizice care s-au folosit în mod ilegal de mai multe societăți comerciale, desfășurând activități cu caracter infracțional. Asupra lor planeazăsuspiciuni de spălare a banilor, contrafacere și punere în circulație de produse contrafăcute, înșelăciune cu privire la calitatea mărfurilor și prin folosirea de marcaje false a produselor accizabile supuse marcă rii. „În cadrul grupului infracțional organizat au fost atrase și o serie de alte persoane, cu atribuții bine determinate, care au acționat în cadrul acestuia pe parcursul anului 2009, într-un mod coordonat, pentru săvârșirea infracțiunilor de concurențăneloială, producere de produse accizabile ce intrăsub incidența sistemului de antrepozitare fiscalăîn afara unui antrepozit fiscal autorizat, contrafacere și punere în circulație de produse contrafăcute, înșelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, spălare de bani, în scopul obținerii directe a unor beneficii financiare importante în detrimentul bugetului de stat și a producă torilor autorizați ai mărcilor de băuturi alcoolice ce urmau a fi contrafăcute, precum și în detrimentul consumatorilor care au achiziționat și consumat produsele contrafăcute de grupul infracțional. Liderii grupării infracționale au urmărit ca, pentru obținerea de profituri maxime, săfie acoperite două segmente de piață, și anume piața băuturilor ieftine – de tipul rom, vodcă „Săniuța”, lichioruri de fructe diverse – băuturi cu cerere foarte mare pe piațădatorităprețului relativ redus, și, respective, piața băuturilor scumpe, de tipul Alexandrion, Cava D’Oro, Unirea, Sankt Petersburg, Stalinskaia etc. – băuturi ușor vandabile prin intermediul cluburilor și discotecilor” – se aratăîntr-un comunicat al D.I.I.C.O.T. București.
Claudia Stanciu
Lasă un comentariu