Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Vasile Bleotu are planuri mari pentru Colegiul Drăgășani

INTERVIU. Introducerea unui circuit turistic în zona de sud a județului, realizarea unui proiect pentru construirea unor parcuri și sate de vacanțăpe malul Oltului sau revitalizarea industriei în Drăgășani sunt doar câteva din proiectele unuia dintre cei mai activi parlamentari vâlceni, social-democratul Vasile Bleotu. Director economic al Institutului Bancar Român, deputat de Vâlcea și președinte al Organizației PSD Drăgășani, Vasile Bleotu se bucurăde mare succes pe toate planurile. Într-un interviu acordat publicației noastre, deputatul social-democrat mărturisește că reușitele sale de până acum se datoreazăîn mare parte părinților, care l-au „educat în spiritul respectării valorilor, al cinstei și onestității”. Vasile Bleotu este președintele celei mai performante organizații locale a PSD Vâlcea și spune că va continua săse zbatăpe toate planurile pentru a le îmbunătăți viața celor care, prin votul lor, l-au trimis să-i reprezinte în Parlamentul României. 

 

Rep.: Domnule Vasile Bleotu sunteți deputat în Colegiul Uninominal Drăgășani, dar și director economic al Institutului Bancar Român. Cum văîmpărțiți între cele două funcții?

Vasile Bleotu: Sunt două activități frumoase care se completeazăreciproc, măajutăîn pregătirea profesională. Mai ales munca politică măajută, pentru că la decizii economice, părerea mea este că nu trebuie luate decizii politice, ci tot economice. Așadar, activitatea de parlamentar măajutăsă-mi îmbogățesc cunoștințele în domeniul profesional. fără săfiu lipsit de modestie, vreau săvăspun că am fost singurul reprezentant al Parlamentului României la o dezbatere internaționalăla care au participat directori de bănci centrale din mai multe state europene, Statele Unite, Mexic și Argentina. Dezbaterea a avut loc în perioada 3-6 iunie la Constanța și eu am avut și un material prezentat privind garantarea depozitelor bancare, care a fost extrem de apreciat. Revenind la cele două funcții pe care le dețin, vreau săvăspun că activitatea în Parlament se desfășoară, După cum bine știți, lunea După -amiazăde la 16.00 la 19.00 și marțea dimineața de la 10.00 la 14.00, iar restul este activitate în teritoriu. La plenitudinea forțelor mele fizice și intelectuale sunt în stare săcumulez mai multe funcții și sădesfășor o activitate care măajutăsăperfecționez profesional. Am făcut o solicitare la Parlament pentru a vedea dacă cele două funcții sunt incompatibile și răspunsul lor a fost clar că nu. Funcția pe care o am la Institutul Bancar Român este într-un sector privat și nu este o instituție financiar-bancară. Are personalitate juridică de drept public care primește contribuții de la băncile private din România.

Rep.: Care este secretul succesului dumneavoastră?

Vasile Bleotu: Secretul succesului meu profesional și politic, dacă poate fi numit așa, se bazeazăfoarte mult pe respectul Față de oamenii din preajma mea. În plan profesional am avut modele După care m-am ghidat și mărefer aici la Florin Georgescu, Nicolae Văcă roiu și, mai ales, Mugur Isărescu. Am că utat în toate săam o măsurăși am o devizăpe care încerc mereu săo respect: „Excesul și lipsa îmi displac, în toate frumoasăe măsura!”. Am că utat să mămișc în aceste canoane și sănu fiu nici foarte agresiv, nici foarte lent, ci un om activ cu rezultate bune în activitatea sa. Din punct de vedere politic, succesul meu se bazeazăpe ajutarea oamenilor și pe dialogul pe care îl port în permanențăcă ei. Fiind copil de oameni simpli, tatăl meu a fost muncitor, iar mama țărancă – membrăCAP, m-au educat în spiritul respectării valorilor, al cinstei, onestității și pentru mine este un ideal când măculc seara să mă gândesc dacă pot săfac a doua zi un om fericit. Sigur că nu pot nici eu săle satisfac doleanțele tutror, dar dacă încerc să-i ajut pe majoritatea. Oamenii au văzut acest lucru și de aceea am avut rezultate remarcabile aici la Drăgășani. La alegerile europarlamentare din 2007, organizația pe care o conduc a luat locul I pe țară între municipii, la PSD. La alegerile locale am reușit săcâștigă m primăria municipiului Drăgășani cu un om că ruia nimeni nu-i dădea nicio șansă. De asemenea, la alegerile parlamentare am avut unul dintre cele mai bune rezultate din țară dintre deputați. Asta a însemnat forța coeziunii, a grupului. Calitățile unui lider sunt de a canaliza pe toți în jurul unor valori, principii și interese. Măbucur că în jurul meu sunt oameni de mare caracter cu care colaborez bine în mare parte. Ne mai certăm noi uneori, avem contradicții de idei și întotdeauna rămân la principul că contradicția este izvorul dezvoltării, al progresului. Eu fac constat o presiune pe executivul primăriei și pe consilierii locali pentru a promova obiective de investiții care săfie în beneficiul celor mulți. Sigur că mai sunt multe de corectat. Nu am ajuns la o performanțăstatornică . Tot timpul avem ținte și obiective de ajuns. Este ușor de ajuns în frunte, dar e mai greu săte menții. De aceea, chir dacă sunt mai nepopular printre colegi, eu voi continua să-i cert. Pentru că atunci când măvoi duce din nou la oameni la poartă, vreau să-i privesc în ochi cu respect și cu certitudinea că am făcut ceva pentru ei.

Rep.: În colegiul în care dumneavoastrăsunteți deputat, cea mai mare problemăa oamenilor este lipsa locurilor de muncă , iar nemulțumirile acestora sunt foarte mari. Cum v-ați implicat dvs., în calitate de deputat, pentru rezolvarea acestei probleme?

Vasile Bleotu: Da, într-adevăr aceasta este cea mai mare problemă. Am vorbit cu mai mulți colegi parlamentari din alte zone ale țarii și vreau săinițiem cu proiect pe care am început deja să-l modelăm. Sper ca la începutul sesiunii viitoare din toamnăsă-l putem promova în Parlament. Este vorba de înființarea unei agenții de colectare a produselor legumicole și a fructelor. Asta pentru că , în campania pe care am desfășurat-o din casăîn casăîn toamna anului trecut, principala problemăridicatăde oameni a fost aceasta a colectării produselor muncii lor. Pentru că majoritatea oamenilor din colegiul pe care-l reprezint sunt din mediul rural și își lucreazăpropriul pământ și vor ca produsele muncii lor săfie mai bine valorificate. Pentru ei un mare semn de întrebare și o durere, și poate și asta denotăapatia și lipsa de convingere în a veni la vot, din cauza faptului că statul nu devine un jucă tor activ în interesele celor mulți. Vreau săvăspun că în municipiul Drăgășani am hotărât, împreunăcu primarii din preajmă, săintroducem un circuit turistic în partea de sud și vom promova un proiect legislativ în acest sens. Nu văascund că am vorbit chiar și cu doamna ministru Elena Udrea, care mi-a promis că ne va da girul dânsei dacă proiectul este bun. Mai mult, chiar în perioada imediat următoare, în Drăgășani, se va da în folosințăun atelier de producere a pavelelor și a unui atelier de tâmplărie. Existăforțăde muncă și astfel, vom diminua cheltuielile administrației locale care va executa anumite lucrări în oraș cu bani mai puțini. Sperăm ca aceste lucrări săfie de bunăcalitate, iar drăgășenenii săaibăun loc de muncă . De asemenea, avem în vedere realizarea unei infrastructuri turistice și pe malul Oltului. În acest sens, vom proceda la concesionarea că tre anumite firme a aproape 10 hectare de luciu de apăși malul apei, pentru a realiza parcuri și sate de vacanță. Din punct de vedere industrial, nu abdică m de la proiectul nostru de a face componente pentru firma Ford. În viitorul apropiat voi încerca săvorbesc și cu Gigi Becali pentru repunerea în funcțiune a Uzinei Mecanice, pentru că în zonăsunt oameni calificați în domeniul construcțiilor de mașini. Nu lipsit de importanțăeste faptul că săptămâna viitoare, la invitația mea, va veni în Drăgășani ambasadorul Republicii Coreea și am discutat cu dânsul pentru a aduce în municipiu și un grup de investitori coreeni.

Rep.: Cu siguranță, în aceastăperioadă, v-ați reîntors și printre cei care v-au trimis în Parlament săle apărați interesele. Ce mesaje v-au transmis, care sunt așteptările de la deputatul lor?

Vasile Bleotu: Așteptările lor sunt multiple și simt asta prin prezența lor numeroasăla audiențele pe care le țin în fiecare sâmbătăla cabinetul meu parlamentar din Drăgășani și, mai nou, și în Ionești. Toți simt lipsa acutăde resurse financiare. Legat de acest lucru vreau săvăspun că marele meu regret este că am pierdut la un vot președinția Comisiei de buget, finanțe a Camerei Deputaților, pentru că aportul meu era mult mai consistent pentru întreg județul Vâlcea. Așa cum am mai spus, voi fi mereu un om loial cetățenilor indiferent de culoarea politică a primarului localității lor. Iatăși dovada. Acum, la alegerile europarlamentare, în comuna Orlești unde eu am dus gazele, cetățenii și-au adus aminte de acest lucru, iar primarul liberal a fost corect și a recunoscut. Rezultatul s-a văzut la vot. Asta pentru că , în toamnă, când am candidat eu la Parlamentul României, am luat un procent de 55%, iar acum la europarlamentare PSD nu a luat decât 20%. Așadar, prezența omului Bleotu conteazăși s-a văzut asta în toate cele 19 localități unde am candidat, pentru că nu am pierdut în niciuna. Conteazăși partidul, dar părerea mea este că omul face diferența. Obligația mea ca reprezentant al drăgășenenilor este să-i ajut, iar culoarea lor politică nu măinteresează. Dacă viața lor este mai bunăși măsimt și eu un om mai împlinit și cred că -mi realizez, câte de cât, misiunea pentru care am fost trimis în Parlament.

Rep.: Ca membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, ce părere aveți de impozitul forfetar, impozit pe care mulți îl considerăa fi o măsurăantieconomică ?

Vasile Bleotu: Părerea mea este că impozitul forfetar este un impozit greșit din start ca baze de aplicare, ca și raționament. El a fost scos pentru a elimina firmele că pușe alte societăților mari. Este o obișnuințăla noi ca pe lângăsocietățile mari sămai existe și firme că pușe pentru a eluda fiscalitatea, pentru a nu plăti taxele și impozitele sau pentru a face returnări ilegale de TVA. Este îndeajuns săamintesc că în 2008 au fost 6,5 miliarde de euro evaziune fiscalăpe TVA. Deci, scopul a fost generos numai că mijloacele de realizare și modul de implementare a impozitului forfetar nu a fost cea mai fericitămăsură. După părerea mea, în normele metodologice, trebuia săse dea o rezoluție în sensul de a fi puse în urmărire firmele unde sunt mai mulți acționari, pentru a vedea dacă mișcă profitul dintr-o parte în alta. Dar dacă acționar este o persoanăfizică autorizatăsau o micro-întreprindere care nu mai are nicio altăfirmăeste lipsit de temei acest impozit forfetar. Noi trebuie săfim mulțumiți că aceste firme existăși nu vin săfacă presiune pe stat. Încă o datăvăspun, părerea mea este că s-a greșit iar efectele se vor vedea în creșterea șomajului.

Rep.: Ce părere aveți despre retragerea președintelui PSD, Mircea Geoană, din CSAT? Credeți că a procedat bine?

Vasile Bleotu: Cred că nu a procedat bine și mai ales că a anunțat retragerea sa din CSAT chiar în ziua votului. Părerea mea este că PSD a pierdut cel puțin 3% di cauza acestei decizii. Sigur că Mircea Geoanăeste un politician de bunăcredințăși a fost afectat de faptul că s-a făcut campanie chiar în preziua alegerilor. Dar, părerea mea este că nu era cazul săîși anunțe retragerea pentru că oricum era cu efect întârziat, iar lumea poate săînregistreze asta ca o înfrângere, un abandon. Un om cu vânăpolitică nu ia decizii de acest gen. Dacă vrea săia o decizie înțeleaptă, atunci săse retragăde la guvernare și îi garantez că vom câștiga alegerile prezidențiale cu 60% din primul tur. Dar, existând o presiune a baronilor locali atât ai PSD-ului, cât și ai PD-L-ului, nu se va retrage de la guvernare.

Rep.: Coaliția de guvernare PSD – PD-L este zguduitădin ce în ce mai des de scandaluri. Nici la Vâlcea situația nu este roz… Cât credeți că va mai rezista la conducerea țării?

Vasile Bleotu: Sincer, eu mi-aș dori ca aceastăcoaliție săreziste, dar cu un alt președinte. Mi-aș dori ca președinte săfie Mircea Geoanăpentru că am intra într-o normalitate pentru că nu am mai avea parte tot timpul de jocuri politice ieftine. România este într-un moment de răscruce, iar Fondul Monetar nu a venit săne mângâie pe creștet. Noi am apelat la un ajutor extern pentru că țara intra în colaps. Nu avem o economie sănătoasăși sigur că acest lucru se datoreazăîn mare parte și fostei guvernări. Eu îmi mențin părerea că cel mai slab ministru de Finanțe pe care l-a avut vreodatăRomânia a fost Voganian, iar deciziile lui proaste au costat foarte mult România. Efectele se vor vedea în continuare.

Rep.: În final, ce părere aveți despre rezultatul obținut de PSD la aceste alegeri europarlamentare?

Vasile Bleotu: Părerea mea este că PSD a obținut un rezultat bun, cu mici excepții. Dacă exista o mobilizare mai bunăa primarilor noștri și mărefer aici la câteva județe ca și Constanța unde procentele sunt dezarmant de mici, trebuia săobținem cel puțin 35% la nivel național. Pentru mine existăun mare semn de întrebare privind loialitatea oamenilor noștri. Din punct de vedere al județului Vâlcea, am obținut un rezultat foarte bun. Avem aproape 40%, cu 15 procente mai mult decât PD-L. La nivelul municipiului Drăgășani, aștept cu emoție rezultatele pe toate municipiile din țară pentru că aș vrea ca PSD Drăgășani săse situeze din nou pe primul loc, așa cum s-a situat în 2007. Avem un scos bun de 51,45%, dar văspun sincer că mi-aș fi dorit săobținem peste 60%. Suntem de 11 luni la conducerea primăriei și mai avem multe de făcut. Oamenii sunt deocamdatănemulțumiți și de aceea, zilele viitoare vom face o analizăseverăasupra tuturor zonelor în parte pentru a lua măsurile care se impun și a rezolva problemele oamenilor.