1

Cum va arăta Guvernul României?

 Vom asista la negocieri lungi și dure între partidele politice

PREVIZIUNI. Rezultatul primelor alegeri uninominale a adus o situație inedităpe scena politică românească . Asta pentru că românii au investit cu încredere, prin votul lor, doar trei partide politice: PSD, PD-L și PNL, care vot trebui sădecidăcum va arăta viitoarea formulăde guvernare, în funcție de alianțele politice care se vor face între acestea.

Conform Constituției, până la formarea Guvernului, mai sunt, încă , câțiva pași de urmat: validarea alegerilor, consultări cu partidele, decretul de convocare a Parlamentului, alegerea președinților celor doua camere, constituirea comisiilor parlamentare, desemnarea premierului, audierea miniștrilor care vor forma noul cabinet și, bineînțeles, votul de învestitură. Noul Guvern nu va putea fi investit în funcție mai devreme de 20 decembrie. Articolul 103 al Constituției României spune că președintele României este cel care desemneazăun candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolutăîn Parlament ori, dacă nu existăo asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Cel de-al doilea punct al articolului 103 aratăcă persoana care va candida la funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Cât despre programul și lista Guvernului, acestea se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședințăcomună. Mai mult, Parlamentul acordăîncredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. După cum reiese din articol, șeful statului poate desemna premier pe cine dorește, de la orice partid sau din afara lui. Nicio formațiune politică n-a câștigat majoritate absolută, adică 50% plus unu, ceea ce înseamnă că nu există, în Constituția României, un articol care să-l oblige pe șeful statului sădesemneze un premier din rândul noii majorități parlamentare. Sintagma majoritate Parlamentară pur și simplu nu existăîn textul constituțional. Viitorul premier desemnat de Traian Băsescu și noii miniștri vor trebui apoi sătreacă de votul Parlamentului. În plus, articolul 89 al Constituției aratăcă După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, președintele României poate sădizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai După respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Este puțin probabil că Guvernul va fi respins de trei ori pentru că asta ar însemna declanșarea alegerilor anticipate. Este greu de imaginat că vreunul dintre noii senatori și deputați va accepta săreia coșmarul uninominalului, nefiind câtuși de puțin sigur că va fi ales din nou, sistemul de vot dovedindu-se arbitrar. Dar e posibil ca viața actualului Guvern săfie prelungităprin respingerea consecutivăa doua cabinete.

Ce urmează?

În primul rând, imediat După aflarea, în mod oficial, a rezultatului alegerilor din 30 noiembrie 2008, se va proceda la validarea acestora, urmând ca, apoi, săaibăloc consultări oficiale între seful statului și cele patru partide care au trecut pragul electoral: PSD, PD-L, PNL și UDMR. După această etapă, președintele României, Traian Băsescu va trebui săemitădecretul de convocare a noului Parlament, ceea ce se poate întâmpla După 13 decembrie când expirăoficial mandatul Parlamentului în funcție. Parlamentul va fi convocat probabil pe 15 decembrie, pentru că data de 13 cade într-o zi de sâmbătă. În cel mult cinci zile de la convocare, Parlamentul va valida noile mandate de senatori și deputați, se vor alege președintele Camerei Deputaților și cel al Senatului și se vor constitui grupurile parlamentare și comisiile care urmeazăsăaudieze noii miniștri. Așadar, este posibil ca România săaibăun nou Guvern, în jurul datei de 20 decembrie, dacă el va trece din prima de votul Parlamentului. Dacă nu, formarea unui nou Guvern mai poate fi amânatămaxim 60 de zile, După care șeful statului poate dizolva Parlamentul, ceea ce înseamnă declanșarea alegerilor anticipate.

Liberalii vor fi curați ca o fatămare

După acest scrutin, PNL este partidul care a obținut cel mai slab scor, în jur de 20%, fiind devansat clar de PSD și PD-L. Datorităfaptului că niciuna dintre formațiunile politice mai sus amintite nu a reușit săobținăo majoritate confortabilă, liberalii vor fi îndelung curtați pentru formarea noului guvern atât de social-democrați, cât și de democrat-liberali. Care va fi, însă , alegerea partidului vom afla abia După ce partidele se vor așeza la masa negocierilor cu președintele Traian Băsescu, alegând cea mai bunăvariantăpentru România următorilor patru ani.

Eternul UDMR

Odatăcu introducerea votului uninominal foarte multe partide politice, care „populau” și așa inutil scena politică , au ratat șansa de a intra în Parlament. Deși foarte puțini au fot cei care reușeau săprevadăun viitor politic UDMR-ului, iatăcă situația a luat o turnurăneașteptată, scorul obținut de Uniunea Maghiarilor oferind o surprizăde proporții. Prin urmare, formațiunea maghiarăa întrunit voturile necesare pentru a intra în Parlament, lucru care nu s-a întâmplat și în tabăra PRM sau PNG-CD.

Posibile alianțe politice, PSD – PNL

A fost alianța cea mai vehiculatăînainte de alegeri și rămâne și acum o variantăposibilă. Atât PSD, cât și PNL au în comun același adversar politic declarat: Traian Băsescu. Împreunăar obține o majoritate confortabilăîn Parlament. În schimb, ambele partide ar putea avea probleme cu propriul electorat, acesta nefiind entuziasmat de o alianțăcontra firii, dreapta cu stânga. Ion Iliescu a anunțat deja în seara alegerilor că PSD va trebui sănegocieze cu PNL.

PD-L – PNL

Deși părea o variantăpuțin probabilăînainte de alegeri, seara de 30 noiembrie a venit cu o declarație surprinzătoare a liderului PD-L, Emil Boc. Acesta a anunțat că „dreapta a câștigat alegerile”, sugerând o colaborare firească între PD-L și PNL. Chiar și Theodor Stolojan, propunerea de premier democrat-liberală, a susținut că PD-L trebuie săînceapănegocierile cu PNL. Rămâne de văzut dacă și PNL va fi la fel de deschis la negocieri.

PSD – PD-L

Este varianta cea mai puțin probabilă, având în vedere disputa directădintre cele două partide. Totuși, având în vedere rădăcinile comune ale celor două formațiuni politice, o alianțănu pare neapărat imposibilă. Totuși, varianta cea mai sigurăprin care această Alianțăar putea deveni viabilăar fi formarea unui Guvern de uniune națională.

Guvernul în viziunea aleșilor vâlceni

Dorind săafle cum va arăta viitorul Guvern în viziunea câtorva dintre parlamentarii vâlceni care au reușit săobținăun mandat în Parlament, VOCEA VÂLCII i-a intervievat pe deputatul Samoil Vâlcu (PD-L), Laurențiu Coca – senator PSD și pe deputatul liberal Cristian Buican, care ne-au prezentat câteva dintre opiniile lor cu privire la acest aspect. Potrivit democrat-liberalului, Samoil Vâlcu, noul Guvern al României va arăta exact așa cum va dori președintele Traian Băsescu, el fiind cel care va propune cea mai viabilăformulăde guvernare pentru țara noastră. Conform Constituției, însă , președintele Băsescu nu poate forma un guvern, ci doar propune numele viitorului șef al Executivului. „Aș prefera, la guvernare, o formulăde dreapta. Cel mai important lucru este, însă , mai presus de toate aceste lucruri, ca în eventualitatea în care PD-L și PNL va forma un guvern este sătreacă peste vechile disensiuni”, ne-a declarat deputatul PD-L. În ceea ce privește viitorul premier, Vâlcu este de părere că partidul din care face parte are, în acest moment, nume de răsunet care pot onora cu responsabilitate și competențăaceastă funcție. „Cei mai potriviți ar fi, din punctul meu de vedere, Theodor Stolojan și Vasile Blaga. Stolojan pentru că este un profesionist, iar Blaga pentru că a fost mereu un factor de stabilitate”, a conchis el.

Deputatul liberal Cristian Buican este de părere că este prea devreme pentru un pronostic despre cum va arăta viitorul Guvern. „Mi-ar plăcea ca PD-L și PNL săajungăla guvernare, pentru că sunt două partide cu doctrine asemănătoare. Sunt sigur că , odatăajunse la guvernare, PD-L și PNL vor reuși săse înțeleagă, pentru că între cele două partide nu au existat niciodatăcerturi legate de aplicarea programului de guvernare, ci disensiuni între anumite persoane”, a opinat liberalul Buican. În schimb, deputatul penelist este convins că PD-L nu-l va accepta niciodatăpe că lin Popescu Tăriceanu în postul de premier, care, susține Buican a și anunțat, deja, că în această eventualitate PNL este dispus sătreacă în opoziție.

Pe de altăparte, senatorul PSD, Laurențiu Coca spune că nu conteazăprea mult cum va arăta noua formulăde guvernare, atâta timp cât aceasta va conține PSD. „Mi-aș dori din tot sufletul săfie un guvern în care PSD săparticipe la guvernarea țării și săpoatăsăse ocupe de tot ceea ce înseamnă protecție socialăîn această țară”, a spus Laurențiu Coca.