Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cultura vâlceană , pe mâna Vetuței Ciocan

” S-a ales prafu’

TRIST. Presa a semnalat, de mai multe ori, că în fruntea direcțiilor de culturădin România, au ajuns fel de fel de nonvalori: cântăreți, comuniști, profesori de liceu sau securiști cu toții puși pe funcții, nu pentru că ar fi avut habar de cultură, ci pentru că au fost susținuți politic, cu tărie, de câteva personaje care, pentru a-și apăra interesele, erau capabili săpună, în fruntea unei asemenea direcții, până și măturătoare sau buldozeriști.

Anonimat și traseism

Vâlcea se numărăprintre județele unde în fotoliul de director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național, a fost numităo membrăa Partidului Conservator (PC), fost consilier județean, Vetuța Ciocan, nume parcă predestinat eșecului și profesionalismului îndoielnic. Dar, fără doar și poate, tanti Vetuța, așa cum este ea alintatăde cei care o cunosc și nu o plac prea tare, a ajuns într-o asemenea funcție pentru că s-au făcut aranjamente cu parfum politic, și nu pentru că cineva sau ceva din activitatea sa de până acum ar fi recomandat-o. Surprinzător, numele ei apare și pe portalul „România curată”, ce luptăîmpotriva corupției din țară , într-un articol intitulat, sugestiv, „PCR revine în forțăîn fruntea Culturii”. Iatăce se spune despre madam Ciocan, în texul despre care aminteam: „Vetuța Ciocan este profesor de istorie la o școalădin Horezu și cochetează, de câțiva ani, cu diferite partide politice. până în 2005 a fost membru PRM și a virat apoi că tre PC. A fost viceprimar în orașul Horezu, în mandatul trecut, inspector școlar adjunct la Inspectoratul Vâlcea și consilier județean”.

Dar, din câte se pare, traseismul politic de care a dat dovadăCiocan nu a deranjat câtuși de puțin pe susținătorii săi politici care au promovat-o abitir și care, paradoxal, o mai și dădeau exemplu de moralitate. Agățatăcu dinții și unghiile de scaunul de director al Direcției de Cultură, tanti Ciocan spune că în cazul în care pesediștii și peciștii se vor retrage de la guvernare va pleca, cu demnitate, lăsând locul liber. Dar de unde Deși, în mod normal, ar fi trebuit sădemisioneze, Vetuța a preferat sătreacă mai rar pe la serviciu, așa din joi în Paști, petrecându-și mai mult timp la catedră. Motivul pentru care nu a intrat în concediu medical, așa cum au făcut alți directori susținuți de PSD sau PC când s-au văzut pe punctul de a fi demiși, a fost acela că , procedând astfel, nu ar mai fi putut săpredea în școală. Așa că a ales săabsenteze de la serviciu, pe termen nelimitat.

S-a plictisit săse mai ocupe de direcție

După cum se știe, înainte ca moțiunea de cenzurăsătreacă – fapt ce a dus la că derea Guvernului Boc – Florin Epure, fostul director al instituției amintite – a trecut în barca democrat-liberală, motivând că nu se mai regăsește în actuala structurăde conducere a PNL. Prin urmare, el ar fi trebuit săfie numit director în locul Vetuței Ciocan, ca urmare a deciziei alianței PSD+PC, din care face parte și tanti, de a se retrage de la guvernare. Numai că , între timp, cum spuneam, guvernul a că zut, iar situația de la culturăe încâlcitărău de tot. Florin Epure nu a primit, încă , ordinul de numire în funcție – deși, miercuri, 14 octombrie 2009, ar fi trebuit săse întâmple acest lucru, punerea sa în funcție fiind amânată, iar madam Vetuța nu a intrat în posesia documentului care atestăeliberarea sa din postul de director. Ca atare, în acest moment, direcția nu este condusăde nimeni, iar la cultură, se vede treaba, treburile merg din inerție. Paradoxal, este faptul că ordinul de numire al lui Ciocan a venit la două săptămâni După cel de eliberare din funcție al lui Epure, iar predarea-primirea s-a făcut în lipsa ei!

Frustratăși conștientă, probabil, că nu va face Față atribuțiilor pe care le implică această funcție, de care s-a achitat cum nu se poate mai prost, execrabil chiar, Vetuța Ciocan l-a acuzat, pe ocolite ce-i drept, ne-a spus Epure, că acesta ar fi agresat-o verbal și fizic în momentul numirii sale în funcție, dintr-un soi de oftică nejustificată. În realitate, a avut loc doar un schimb mai dur de replici, lipsit, totuși, de insulte.

Oricare ar fi situația, un lucru este foarte clar: Florin Epure a dovedit că este un bun profesionist, recunoscut și pe plan național, cu care se lăudau chiar și liberalii, care, acum, văd în el un trădător și un politician de duzină. Cât despre tanti Vetuța, nu sunt multe de spus pentru că , în calitatea sa de director al culturii, nu s-a remarcat prin nimic, am fi fost surprinși sădovedească contrariul, preferând anonimatul.

Olivia Pîrvu – Cîrciu