Sănătatea românească pe patul de spital
Mai multe spitale din țară sunt în pericol de a nu mai primi medicamente, După ce Asociația Furnizorilor de Produse Medicale a anunțat că va opri livrările că tre unitățile medicale, din cauza datoriilor acumulate de acestea că tre companiile membre.
La Vâlcea, situația în ceea ce privește livrarea de medicamente și materiale sanitare este stabilă, Spitalul Județean de Urgențăneavând încă probleme de acest fel.
La Spitalul Județean Vâlcea: medicamente și materiale sanitare pentru încă două luni
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea va aloca spitalelor din județ mai multe sume de bani, la rândul lor acestea urmând a achita o parte din datorii. Suplimentarea prevede fonduri în valoare de zeci de miliarde de lei. Mai precis, Spitalul Județean de Urgențăva primi aproximativ 1 miliard de lei vechi, în timp ce că tre Spitalul de Obstetrică -Ginecologie se va îndrepta suma de 315 mii lei. După cum am mai precizat, Ambulanța vâlceană a primit deja 7 miliarde lei, sperându-se ca măcar angajații de aici sărenunțe la proteste.
Managerul celei mai mari unități spitalicești din județ, ec. Georgeta Săliște ne-a asigurat că pentru următoarele două luni nu se pune problema lipsei de materiale sanitare și medicamente: „Noi nu avem încă probleme cu furnizorii de medicamente. Ne aflăm chiar în perioada de licitație și încheiere a contractelor cu firmele furnizoare. Pentru două luni avem asigurat tot ceea ce ne trebuie, din acest punct de vedere. Ba mai mult. Noi ne gândim la investiții, la modernizarea unor secții. Mărefer aici la secția de Pediatrie, secția Medicală, secția Chirurgie. În scurt timp vom începe lucrările de reabilitare la Secția Medicalăcu bani primiți de la Consiliul Județean. Este vorba de două miliarde lei vechi, bani ce vor fi utilizați pentru schimbarea pavimentului, vom pune PVC de trafic greu, care este foarte scump, gresie și faianțăpe holuri și în saloane. Va fi o reabilitare generalăși sperăm săfacem rost de bani și pentru schimbarea mobilierului. Avem o lună de zile termen pentru executarea lucrărilor. Așteptăm săprimim fonduri și pentru reabilitarea celorlalte secții și mizăm pe ajutorul administrației locale care întotdeauna s-a implicat în rezolvarea problemelor acestei instituții medicale”.
Nașteri contra cost
Nu același lucru se poate spune despre Spitalul de Obstetrică -Ginecologie, unde situația a devenit critică . Furnizorii s-au decis sănu mai îngăduie nici o întârziere, iar stocul de materiale sanitare este aproape epuizat. Pe lângă faptul că nu s-au încasat toți banii de salariu, medicii și gravidele scot bani din buzunar săcumpere tifon, soluții medicale permutabile, dar și alte materiale necesare operației sau nașterii normale. „Spitalul a mers la parametri maximi, dar cu serviciile efectuate nu sunt acoperite cheltuielile. De 30 de ani nu am mai întâlnit o astfel de situație în care noi medicii și gravidele săscoatem din buzunar câte 50 – 60 de lei de fiecare caz. Cu acești bani cumpărăm cele necesare unei operații de cezarianăsau unei nașteri normale. Pacientele au fost de acord cu acest lucru. Oricum, n-au încotro. Au fost probleme și cu oxigenul, dar acestea s-au rezolvat. Media zilnică este de șapte nașteri, dar în data de 12 iunie am înregistrat un record, asistând la 17 nașteri, din care șapte prin cezariană. Încă ne descurcă m destul de bine, dacă ținem cont că noi deservim aproape tot județul” ne-a mărturisit directorul medical, dr. Marcel Tomescu.
Se cautăsoluții
În urmăcu câteva zile, la sediul Direcției de Sănătate Publică Vâlcea au fost puse în discuție problemele financiare cu care se confruntă Spitalul de Obstetrică – Ginecologie din Râmnicu Vâlcea. Doctorul Maria Murăruș, care are și atribuții de director coordonator, ne-a spus că se încearcă găsirea de soluții, însă acest lucru este destul de greu, dat fiind faptul că această unitate sanitarăare datorii foarte mari. S-a pus și problema transformă rii sale într-un spital municipal sau a încorporării acestuia în Spitalul Județean de UrgențăVâlcea, însă nu s-a ajuns la nici un rezultat. Recent, Spitalul de Obstetrică -Ginecologie Vâlcea a primit din partea Casei de Asigurări de Sănătate diferența de bani pentru a putea fi acordate de conducerea unității medicale salariile angajaților. Este vorba de circa 5 miliarde lei vechi. Situația însă nu s-a schimbat foarte mult, deoarece datoriile spitalului au rămas în linii mari aceleași.
Lasă un comentariu