Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cristian Buican, un profesor ce poate da lecții politicienilor

 Politician tânăr cu ambiții mari

Normal 0 21

Cristian Buican a acceptat provocarea de a ocupa un post de conducere în administrația locală, însă nu pentru multăvreme, întrucât sperăsămai urce o treaptăpe scara politică și sădevinăparlamentar. Îi admirăpe Crin Antonescu și Cristian Diaconescu, iar într-o competiție directăpentru Parlament nu îi este teamăde niciun candidat, deși susține că îi respectăpe toți.

 

Corneliu Coposu și Ion Iliescu – singurii politicieni din România” 

 Rep. : Ce anume v-a determinat săintrați în politică ?

 Cristian Buican: În 1994 abia măîntorsesem de la Cluj unde am fost repartizat în urma aprobării facultății și foarte mulți prieteni de ai mei împeunăcu fostul deputat și lider de organizație PNTCD, Laurențiu Dumitrașcu, era un în momentul acela și probabil că au simțit nevoia de a aduce în partid mai mulți oameni, prieteni de ai lor și atunci m-au invitat și pe mine la câteva ședințe de partid, atunci PNÎCD-ul era un partid important, politicii române, am simțit că prin politică se poate face ceva pentru comunitatea din care provii și atunci am acceptat să mă înscriu în PNTCD.

 Rep.: Ați avut vreun mentor în politică ? Ce politicieni admirați acum ?

 C.B.: În politica românească sunt foarte puțini politicieni, sunt mulți oameni implicați în politică , dar puțini politicieni. L-am admirat pe Corneliu Coposu, care din punctul meu de vedere, alături de Ion Iliescu, sunt singurii politicieni ai perioadei post revoluționare.

” Rep.: Și vreun mentor?

” C.B. : Nu am avut nici un mentor.

” Rep.: Ați învățat totul din mers?

” C.B.: Am învățat totul de la școala politică țărănistăvâlceană , care a fost o școalăputernică , nu numai pentru mine, pentru mulți politicieni din județul Vâlcea, care activeazăși astăzi. Nu știu dacă văamintiți, atunci activau la PNÎCD în perioada anilor ’90, foarte mulți oameni care făcuserăpolitică în perioada interbelică , oameni de la care orice politician din ziua de astăzi are ce învăța.

 Rep.: Cum apreciați atmosfera generalăa acestei perioade pre-electorale?

 C.B.: Din punctul meu de vedere este o atmosferăde că utări. Acum toate partidele cautăsănumească candidați cu șanse cât mai mari în colegiile în care sunt desemnați. Unele se pare că nu reușesc acest lucru, noi, Partidul Național Liberal, am reușit sădefinitivăm listele, chiar ieri în București la Sala Polivalentăau fost lansați candidații noștri, pentru alegerile parlamentare. Este pe de o parte, o Continuă că utare a candidaților cu șanse reale de a obține voturi mai multe, pe de altăparte, se pare că o parte din politicieni cred că vor obține voturi criticând adversarii sau scoțând în evidențăunele defecte ale lor. În ziua de astăzi, poți săobții voturi numai printr-un discurs pozitiv, scoțând în evidențăfapte și făcând promisiuni realizabile.

Un elev studios

 

 Rep.: Întorcându-ne în timp, cum era Cristi Buican la vârsta copilăriei? Era un copil cuminte sau le făcea probleme părinților?

C.B.: Eram un copil ca toți copiii. Mai făceam și prostii, făceam și lucruri bune, dar, în general, nu am făcut probleme părinților, probleme deosebite. Am făcut prostiile copilăriilor.

 Rep.: Și nicio năzbâtâie

” C.B.: Cred că o copilărie a fost aceea de a lua, la vârsta de 13 ani, mașina tatălui și a circula cu ea prin Perișani.

” Rep.: Și nu ați făcut accident?

” C.B: Nu am făcut niciun accident, dar am luat prima bătaie din copilăria mea, când a aflat tatăl meu.

 Rep.: Erați tocilar sau erați un elev care studia cât trebuia?

 C.B.: Nu am fost niciodatăun tocilar, în schimb am învățat mai mult materiile care îmi plăceau și anume: matematică , fizică , științe exacte. Nu aveam înclinații spre poezie, spre literatură, în general, pe zona asta am stat mai prost în școalăși trebuia săfac eforturi mai mari pentru a putea obține note mai bune.

 Rep.: Revenind la vremurile actuale, cum se împacă politica cu viața personală? Ce spune soția dumneavoastră?

 C.B.:  În general atunci când discuți cu soțul/ soția depinde de cine este vorba în politică , cred că partenerul înțelege că pentru a face politică , ai nevoie de foarte mult timp și nu mai poți acorda familiei tot timpul pe care îl poate acorda un om obișnuit care nu face politică . Soția mea a înțeles acest lucru, de altfel și ea este implicatăîn foarte multe lucruri și pentru ea timpul este foarte limitat. Chiar ieri vorbeam, că am fost împreunăla București, că de mult timp nu ne-am mai petrecut o zi întreagăîmpreună.

Brezoiul este zona cu cel mai mare potențial turistic din Vâlcea” 

 

 Rep.: Încercați sădefiniți Colegiul Brezoi într-o singurăfrază.

 C.B.: Colegiul Brezoi din punctul meu de vedere, este zona cu cel mai mare potențial turistic din județul Vâlcea. Și zona care a fost neglijatăde că tre colegii vâlceni și nu numai, până în anul 2004.

 Rep.: Care sunt în viziunea dvs. primele priorități ale Colegiului Brezoi?

 C.B.: Infrastructura, turism, proprietate privatăși obștească , mărefer aici la restituirea în integralitate a proprietăților avute de moșneni, problema socială, După cum știm industria din zona de nord a județului, în special cea din Brezoi, a că zut o datăcu reformele de După revoluție și eu cred că problema socialătocmai de aici vine, eu cred că ar trebui atrași investitori pentru a reface industria din zona de nord a județului, dar asta nu se poate face decât rezolvând punctele amintite mai sus.

 Rep.: Veți fi probabil primul deputat ales prin vot uninominal în colegiul Brezoi. Cum vedeți dezvoltarea acestei zone ?

 C.B.:  Doar dacă voi reuși săconving electoratul că eu sunt cel care le reprezintăcel mai bine interesele. Se vehiculeazăîn mediile politice că anumite persoane ar avea certificatul de validare în funcția de deputat sau senator în buzunar înainte de începerea campaniei electorale. Cu totul greșit. Din punctul meu de vedere, campania electoralăîncă nu a început, dar cel care va reuși săconvingăelectoratul, va deveni deputat sau senator. Cel care va reuși săobținămandatul de deputat sau senator va fi pus într-o situație destul de ingrată. După cum știm, prerogativele deputatului sunt limitate. În general, ele se referăla elaborarea de legi și susținere de legi, proiecte legislative în Parlamentul României. Alegerile electorale schimbăpuțin viziunea electoratului asupra deputatului sau senatorului. Este văzut acum ca o entitate aflatăundeva deasupra primarilor aflați în colegiul respectiv, care poate sărezolve probleme administrative. Din punctul meu de vedere, ar trebui făcut în acest sens. Fie săfie aprobatăLegea lobby-ului, care săpermităîn mod legal, ca un deputat sau senator care poate săfacă intervenții pentru a mișca lucrurile în bine, în colegiul respectiv, altfel autoritatea parlamentarului în teritoriu se va restrânge la audiențe și eventuale adrese trimise la instituțiile competente, fărăca parlamentarul săaibăposibilitatea de a interveni în alt mod.

 Rep.: Ce proiecte aveți în gând pentru Brezoi ?

 C.B. : În ceea ce privește proiectele legislative, eu cred că ar trebui neapărat, prin lege, încurajat investitorul local și nu numai și în acest sens am o inițiativălegislativă, pentru ca scoaterea din regimul silvic și agricol al terenurilor săse facă mai simplu în vederea dezvoltării unei infrastructuri de turism montan și agroturism.

 Rep.: Vădoriți săajungeți în Parlament. De cine văeste teamăîn competiția pentru Camera Deputaților în Colegiul Brezoi ?

 C.B.: Nu îmi e teamăde nimeni. Deși adversarii, de fapt, ceilalți competitori, pentru că nu suntem adversari, sunt oameni foarte puternici, mărefer aici la Gabriela Ene și Doru Tărășenie. Nu trebuie săplecă m cu frică în campania electoralăpentru că , dacă ne este frică nu are rost săcandidăm. Este o competiție corectăîntre trei oameni care au ce spune fiecare dintre ei în aceastăcampanie. Fiecare avem argumente, săvedem pe care dintre noi ne va aprecia mai mult electoratul.

 

 În politică , trebuie săai drumul tău și nu săte ridici nu pe cadavrele altora, ci pe faptele tale” 

 

” Rep.: În cercurile politice locale, ați fost apreciat că nu ați intrat în polemică cu șeful dvs. de partid, atunci când acesta v-a atacat într-o conferințăde presă. Totuși, ținând cont că și dvs. și Svetlana Preoteasa ați fost pârâți la centru, de că tre Emilian Frâncu, cum vedeți finalizatăaceastăsituație?

” C.B.: Eu nu am intrat în polemică cu niciun politician și nici nu o săintru în polemică cu politicieni. Eu cred că atunci când faci politică trebuie săai drumul tău și nu săte ridici pe cadavrele altora, ci pe faptele tale. Eu totdeauna voi face politica mea, voi ieși în fața electoratului cu realizările proprii și nu voi că uta săobțin avantaje electorale criticând alți colegi. După cum știți, ați fost prezenți la conferințele de presă, în conferința de săptămâna trecută, domnul Emilian Frâncu, a spus că , de fapt, nu a fost un atac la niciun coleg, ci a fost o capcanăîntinsăpresei și unor colegi de partid și că în aceastăcapcanăau că zut câțiva, dar eu nu. Din punctul meu de vedere, nu avem nici o problemăîn partid, suntem o echipăputernică , atât eu, cât și domnul președinte, cât și colegii care candideazăîn celelalte colegii din județul Vâlcea și eu cred că vom obține anul acesta, cele mai bune rezultate din alegerile parlamentare pe care le-a obținut vreodatăPNL-ul vreodată.

 Rep.: Conform spuselor lui Emilian Frâncu, acum, în sânul organizației s-a instalat pacea. E adevărat ?

 B.C.: Din punctul meu de vedere a fost pace de la alegerile trecute până în prezent. De la alegerea domnului președinte și până acum eu nu știu săfi fost vreun conflict major. Nu mărefer la mici divergențe de opinii între anumiți membrii ai partidului.

 Rep.: Dar faptul că un membru al BPT i-a cerut demisia președintelui de partid, asta înseamnănimic ?

 C.B.: Nu știu când și cine.

 Rep.: La ultima ședință.

 C.B.: Nu am participat.

 Rep.: Veți face echipăcu Emilian Frâncu în campania electoralăce se apropie?

 B.C.: Bineînțeles. O săfac echipăcu toți colegii mei de partid.

 Rep.: Văvedeți liderul PNL Vâlcea în viitorul apropiat?

 C.B.: Sunt unul dintre liderii partidului. E greu săfii președinte de partid, oricum eu mi-am sacrificat mare parte din timp pentru politică și nu știu dacă aș putea săfiu, în primul rând și în al doilea rând, când iei astfel de hotărâri trebuie săte consulți cu mai multe persoane și, în primul rând, cu familia. Când o săiau asemenea decizie, o să măconsult cu familia și o sădecid acest lucru, dar nu cred că e cazul săridică m astfel de probleme acum. Noi avem alte obiective, tot trebuie săluptăm pentru a obține un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

 

Cartea de vizităa lui Cristian Buican

 

Cristian Buican a împlinit anul acesta 42 de ani, fiind născut pe 16 septembrie 1966, în Rm. Vâlcea. A absolvit cursurile Liceului ,,Nicolae Bălcescu” Rm. Vâlcea, profil matematică – fizică , promoția 1985 din orasul natal, apoi de Științe ale Naturii, secția matematică – fizică a Universității din Timișoara, promoția 1989, obținând diploma de profesor de matematică . După absolvire, este repartizat profesor la Cluj Napoca și a predat la Liceul Teoretic nr.5 timp de 4 ani, în perioada 1989 – 1993.

În 1994, Cristian Buican a venit în Rm. Vâlcea, iar în perioada 1994 – 1999 a fost referent la Direcția JudețeanăPentru Protecția Drepturilor Copilului Vâlcea. În perioada 1999 – 2007, s-a întors la catedră, fiind profesor de matematică la Liceul Matei Basarab, iar între anii 2006 – 2007 a fost director adjunct al aceluiași liceu.

Între timp, a absolvit și Facultatea de Matematică Informatică a Universității din Craiova, promoția 2006.

Și-a început cariera politică în anul 1994, ca membru al PNÎCD, fiind și vicepreședinte al filialei. Din 2001, Cristian Buican este membru PNL, fiind membru BPT, secretar general adjunct și trezorier al Filialei Vâlcea a PNL. În campaniile electorale din anii 2003 și 2004, când PNL Vâlcea a obținut cele mai bune rezultate din istoria postdecembristă, Cristian Buican a fost șef de campanie. Din 19 ianuarie 2007, este vicepreședinte al Biroului Politic Teritorial al PNL Vâlcea. Și în campania electoralădin vara acestui an, Cristian Buican a condus campania PNL.