Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cotroceniul mult râvnit

Toata lumea știe că România este în prezent în mâna celor ce sunt gata să-i sacrifice destinul de țară Europeană de teama sănu-și piardăaverile și controlul politic. Poziția lor e una conjunctural-extremăla fel ca și modul în care acționeazăpentru a și-o apăra prin instituțiile acaparate, numite Parlament și Guvern, dar nu pentru mult timp. Dacă structurile pesediste din vremea lui Iliescu contau în cea mai mare parte pe ignoranța unei bune părți a populației și pe mizeria care-i făcea pe mulți săse vândăpe o sticlăde ulei și o pungăde faină, acum lucrurile stau diferit. Segmentul candidaților la fasole și cârnați a scă zut semnificativ, în schimb a crescut ponderea celor pripășiți pe lângă benzinării, prin cotloane de birouri de partid și de guvern, prin comisii și comitete bine „motivate” și, desigur, prin acareturile politico-economice cu vitrinămedia. Acum, aproape neobservat, politicul mare se concentreazăpe scaunul de la Cotroceni. Toți vor conducerea țării. Surse din interiorul partidului de guvernământ ne-au spus că vicepreședintele PNL Crin Antonescu vrea săcandideze și el la Președinție. Nu e de mirare. Antonescu nu este altceva decât un fost tinerel cu ,,verbul” ascuțit și permanent îndreptat împotriva lui Traian Băsescu ceea ce face deliciul unor așa ziși jurnaliști, analiști politici sau formatori de opinie, pentru că orice certăreț obraznic e binevenit chiar și în biserică . Important e săfacă scandal, să-și arate colții și, deci, săse facă „văzut”. Eu cred că , După câtăminte are, Crin ar fi în stare săcandideze pentru orice funcție de pe mapamond.

Simt că va fi o mare bătălie în PNL pentru desemnarea candidatului la președinție. De ce? Pentru că sunt sutăla sutăconvins că deja Norica își ia elan (ca la săritura cu prăjina) să-și anunțe candidatura pentru Cotroceni. Motive? Să-l înfrunte pe Băsescu, umăr la umăr, bărbătește. Așa cum se citește pe chipul ei, îl urăște de moarte, pentru că a fost stopatădin marșul triumfal (glumesc!) că tre șefia Justiției. În instanța de judecată, dacă îl va acționa în justiție pe Băsescu, așa cum s-a lăudat, nu e sigur că -l va înfrunta direct, deoarece Băsescu nu va pierde vremea cu procesele. De ce sunt avocații?

Dar în campania electoralăprezidențială, cine ar opri-o săspumege, precum Dunărea la Porțile de Fier și să-și etaleze bagajul vocabularului de procuror versat și experimentat atâția ani în cartierele țigănești din Oltenița? Cine ar risca săo desemneze candidat la președinție pe această cucoanărăzboinică și infatuată? Aripa durădin PNL, cred că n-ar ezita s-o aleagădacă ar fi sigurăcă măcar se răcoresc, atacându-l la baioneta pe marinarul fără frică de liberali. Cred că Norica îl va sabota pe profesorașul de istorie dintr-un sat prăpădit tulcean, ajuns acum mare politician și pamfletar cu nume de floare ce-ți dădureri de cap de stai mai mult cu ea în cameră, După ce ani de zile a jucat rolul play-boy-ului prin Parlament, fluturându-și pletele a la Ilie Năstase de pe vremea când juca finala la Wibledon contra lui Stan Smith. Și va pleda pe lângă Costache Patriciu s-o susținăîn detrimentului spumosului Crin Antonescu, prea slăbuț în lupta cu lupul de mare. Pe când ea, Norica, are avantajul că e femeie (sic!) și cum femeile sunt mai numeroase în România decât bărbații, sperăsăcâștige, măcar experiență. Stăpânul liberalilor este Dinu Patriciu. El centreazăși tot el dăcu capul, lăsându-i lui Tăriceanu rolul de marionetă, spre amuzamentul tuturor. Nu se știe pe cine va împinge în Față petrolistul miliardar, dar cum ar fi ca el săcandideze la Președinție? Dacă ar câștiga Cotroceniul, ce ar urma? Ne-am alătura Federației Ruse? În politica națională, apele s-au tulburat și mai rău, pentru că , la PSD, a revenit Năstase. Ce bine că a făcut-o. O săavem spectacol, nu glumă.

Se va repezi ca un buldog furios la Băsescu, iar acesta, cu inteligența și spontaneitatea lui, i-o va trage de nu-și va mai reveni niciodată. Năstase crede că dacă are destui susținători (lingăi) în PSD, are și în rândul electoratului. Greșealăfatală. Alegatorii abia așteaptăsă-l pleznească la vot și sănu se mai audăniciodatăde acest corupt. Eram îngrijorat că Năstase ar putea sărateze aceste alegeri. Dar m-am liniștit. Cu Năstase (nu-știu-câte-case), cu Iliescu și Mitrea, secondați de acel imposibil Șerban Nicolae, PSD-ul nu va avea nici o urmăde șansăla alegeri. Cine Dumnezeu să-l voteze pe acest înfumurat, care-și „cântă” discursul sterpezit și are în privire o năprasnică dorințăde răzbunare. Cel mai bun lucru ar fi ca oamenii credibili din PSD (Diaconescu este, de exemplu, unul dintre ei) săse rupăde gașca asta de hrebenciuci și săse alature unei viitoare guvernări a PD-L-ului. Dar nu o fac. Pentru că Năstase este bolnav de putere. Pentru că puterea este drogul de care are nevoie. Năstase, cu toți banii lui furați, era un om mort în afara puterii. Ar fi făcut orice ca sărevinăîn prim plan. Imaginea partidului? El este convins că o poate repara. Pentru că Năstase este un om bolnav. De putere.

Puterea devine un drog periculos pentru unii oameni ce apucă săo guste și o pierd așa, deodată, fără voia lor. Năstase a pierdut puterea, brusc. Pentru că , se spune, este corupt. Dar ceilalți baroni nu sunt? Ei cum au rămas la ciolan iar el nu? De ce? Pentru că Năstase este ca un copil că ruia dacă îi iei brusc jucă ria preferatăo vrea înapoi și e în stare săpromităorice ca s-o recapete. După ce și-a recă pătat jucă ria, Năstase plutește. Datoritădozei injectate. De putere. Am exprimat doar o stare de fapt. Chiar dacă nu sunt susținător al lui Năstase, nu pot sănu comunic cu prietenii ce-l adulează, sădiscut cu diferiți oameni, săle ascult părerile. Nu pot sănu văd ce se întâmplăîn alte părți și săjudec evenimentele. Băsescu a avut drept adversar, în toți acești ani, doar pe Tăriceanu. Cu revenirea lui Năstase în fruntea are acum doi. Dacă Tăriceanu nu are prea mult sprijin popular, Năstase are. În cazul în care DNA reușea acuzarea lui Năstase și obținea o condamnare, cât de mică , Năstase era un om terminat. Rateurile DNA în cazurile Năstase, nu are importanțădin ce motiv, sunt percepute de antibăsescieni și nebăsescieni ca fiind o victorie a lui Năstase împotriva lui Băsescu. Bașca, de ce sănu spunem, poporul va „constata” că lui Năstase i s-au construit dosare politice. Iar popor care săaccepte o astfel de idee avem destul. Deci, lucrurile se încurcă . Toate, absolut toate partidele aflate, acum, în Parlament, par desprinse din scrierile lui Orwell.

Nimeni de valoare nu se mai îndreaptăspre cariera politică . Partidele au rămas cu aceleași fete dizgrațioase care de ani și ani se perindăprin fața alegătorilor. Ce săaleagăromânii, vulpile pelediste, hipopotamii pesediști, șacalii liberali, crocodilii udemeriști, păsăretul vânător de stârvuri pecist sau bivolul tălâmb peremist, încremenit în proiect? De jur împrejur, nici un leu adevărat care săpunăordine în savana asta grețoasă. Unde au dispărut leii din România? Le-a rămas doar numele pe bancnote și atât. Menajeria politică ce conduce treburile țării e bunădoar la circ și asta și rezultădin ceea ce face.

Romeo Popescu