Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Copiii dispăruți – o realitate tristă

Mii de copii au dispărut de la domiciliu în ultimii 20 de ani. Cei mai mulți au fost găsiți de polițiști, dar 181 dintre ei și-au pierdut complet urma. Se pierd ca sacoșele sau ca mănușile. Nimeni nu mai știe nimic de ei. Toți își aduc aminte cu disperare când l-au văzut pentru ultima datăpe cel mic, cu ce era îmbrăcat și faptul că de cele mai multe ori nu avea nici un bănuț la el. Numai în 2007 au dispărut în România 2.848 de copii, dintre care 181 nu au fost găsiți nici acum. Poliția și familia îi cautăde ani de zile fără vreun rezultat iar lista acestora crește de la o zi la alta. Dar viața unui copil dispărut nu încape în cifre. Iar profesionalismul polițiștilor se probeazămai ales în cazurile în care ei reușesc săgăsească la timp un copil și să-i salveze astfel viața. Fiecare caz de dispariție necesităresurse inimaginabile pentru investigare. Încă de la sesizarea dispariției unui minor se dispune mobilizarea unui număr mare de polițiști care cercetează, cautăîn toate locurile și mediile unde copilul s-ar putea afla. Nu în ultimul rând, se acordăasistență psihologică familiei copilului dispărut, de că tre un psiholog din cadrul poliției, iar dacă minorul este găsit, i se acordăși lui asistență de specialitate.

Părinții, principalii vinovați

Specialiștii au conturat profilul psihologic al copilului dispărut. Este vorba de cei care nu comunică suficient cu familia și cad sub influența nefastăa altor persoane. „Cea mai frecventăcauzăa disparițiilor de minori, mai precis a plecă rilor voluntare, o reprezintărelațiile tensionate din familie”, ne-a spus psihologul Iuliana Nițulescu. Ea a adăugat că părinții nu sunt atenți la preocupările copiilor, nu cunosc grupul de prieteni, nevoile specifice vârstei, tendința lor de a deveni independenți atât material, cât și afectiv. Cauzele ce conduc la dispariția copilului pot fi și de altănatură, respectiv de o tulburare de personalitate sau un tratament neadecvat din partea familiei asupra copilului, libertinism sau agresivitate. Alte cauze: faptul că un membru al familiei consumăalcool, starea accentuatăde sărăcie care produce frustrări multiple, muncă forțatăcare depășește capacitatea normalăde muncă pentru vârsta lui și multe tipuri de privațiuni.

Un caz din 1995, cel mai vechi din analele compartimentului Urmăriri

Din 1995 și până în prezent, din Vâlcea, trei cazuri de copii dispăruți au rămas fără rezultat. Trei dintre dispariții au fost în anul 1995, alta este mult mediatizata dispariție, din 2007, a Biancă i Ghioca, din Berbești, iar în 2008 o tânărăa plecat fără sălase vreo urmă. Drama părinților în ultimul caz este una fără margini, pentru că aceștia au convingerea că s-au sacrificat pentru ca fiica lor sănu aibănici un fel de probleme.

GhițăFlorin, de 17 ani, este primul minor dispărut ce se regăsește în analele compartimentului Urmăriți, din IPJ Vâlcea. Băiatul a plecat, în anul 1995, însoțind câțiva ciobani, fără săse mai întoarcă vreodată.

Cele mai „vechi” dispariții de copii din județul Vâlcea au fost în anul 1995, când trei dintre puștii dispăruți atunci, n-au fost găsiți nici până azi. Florian avea 17 ani, când a plecat de acasă. Părinții spuneau că ar fi avut probleme psihice, dar nu existăîn acest sens nici un act medical. Le-a spus părinților că o săplece cu două turme de oi și dus a fost. Ciobanii l-au văzut ultima oarăDupă ce l-au trimis cu tuciul săia apă din Olt. Nu s-a mai întors niciodată.

Cel mai mediatizat caz – o fetițăde nouăani, dispărutădin 2007

Elvira Loredana Ghioca a dispărut la 21 februarie 2007 din orașul Berbești. Avea 9 ani și ieșise la joacă . S-au împlinit doi ani de când a început ancheta, iar cercetările nu au dus la nici un rezultat. Deși nu au dovezi în acest sens, principala pistăa anchetatorilor este că fetița a fost victima traficului de persoane. Răpităpentru a fi folosităla cerșit.

toată lumea o striga Bianca, deși nu acesta era numele ei. „Eu am mai avut o fetițăși mi-a murit. O chema Elvira Loredana. Și eu, de rău ce mi-a părut de fetiță, i-am pus numele ăsteia tot Elvira Loredana. toată lumea mi-a zis că nu-i bine, că de ce îi zic la fel… Când era ea mică , avea o păpușăcu o etichetăprinsăde mânăpe care scria Bianca. Și surorile mele i-au tot zis Bianca, Bianca, și așa i-a rămas fetii numele. Deci, o strigam toți Bianca”, ne-a povestit Felicia Purcaru, mama fetiței.

Tatăl Biancă i și-a părăsit familia la scurt timp După dispariție. Cel cu care locuiește acum Felicia Purcaru a fost pompier, dar a stat și După gratii, un an, pentru furt.

Filmul dispariției și cel al că utărilor

Imediat ce s-a primit sesizarea dispariției tot serviciul Investigații Criminale s-a pornit că tre Berbești. Pe lângă aceștia, au fost chemați și lucrătorii de poliție de la posturile din Horezu, Berbești și Bălcești, jandarmii, Inspectoratul pentru Situații de Urgențăși gardienii publici. Au fost constituite echipe mixte cu polițist, pompier, jandarm, gardian și, pe baza hărții orașului, s-au luat la scotocit scă ri de bloc, subsoluri, bazinele de apăde peste calea ferată, curți, albia râului. În aceeași zi au fost aduși și câini, dar n-au fost rezultate, mai ales că părinții au anunțat dispariția copilei abia a doua zi. De jur împrejur, pe o razăde 4 km, echipele de că utare au intrat în fiecare curte și au că utat în fiecare șurăși pod și spre Bălcești, și de la Bălcești înspre Berbești. Conform informațiilor obținute de anchetatori, la 21 februarie 2007, Bianca a ieșit la joacă în jurul orei 11:30. Pe la ora 13:00 a fost văzutăîn fața blocului de un vecin. Cam pe la aceeași oră, fochistul centralei termice aflate lângă bloc le-a spus polițiștilor că a văzut-o lângă magazia de lemne și că i-a dat niște sticle, rugând-o să-i aducă apăde la cișmea. Drumul spre izvorul de apătrecea pe lângă cantonul de cale ferată, unde Bianca a mai primit două sticle de la acar. Fata s-a întors cu apa la cantonier în jurul orei 13:30, a lăsat sticlele și și-a văzut de drum. La fochist însă n-a mai ajuns cu ele. Sau cel puțin așa le-a declarat el anchetatorilor. Bărbatul a fost supus ulterior testării poligraf și exclus din cercul de suspecți pentru că , spun polițiștii, existăpersoane care au văzut-o pe fetițăși După ora la care ea s-ar fi întâlnit cu fochistul. Între orele 14:00 și 15:00 Bianca a fost văzutăpe strada principală, lângă o cantinădin Berbești. Fetița era cunoscutăși pentru că era foarte vioaie și vorbăreață, dar și pentru că mama ei fusese una dintre frumusețile Berbeștiului în tinerețe. La ora 16:30, Bianca a fost văzutădin nou la gheena din spatele blocului – în zona locului de joacă – de doi vecini. Între 16:30 și 17:00 a fost văzutăla ieșirea din Berbești, pe drumul că tre bunica. Ultima persoanăcare a văzut-o pe Bianca este o profesoarădin Berbești. Femeia le-a spus polițiștilor că își amintește că s-a întâlnit cu fetița undeva, între 16:30 și 17:15, la aproximativ 100 de metri de calea feratăcare traverseazădrumul principal din Berbești .

Dosar penal cu autor necunoscut și suspiciuni de trafic de carne vie

„Cazul” Elvirei Ghioca s-a transformat într-un dosar penal cu autor necunoscut abia în luna mai 2007, la aproape trei luni de la dispariția fetiței. până atunci a fost consideratădispariție suspectă, fetița fiind pusăîn urmărire naționalăși internațională. Inițial, de instrumentarea dosarului s-a ocupat Ramona Măndică , prim-procuror interimar, detașat pentru un an de zile de CSM la Parchetul de pe lângă Judecă toria Horezu. La sfârșitul lui 2007, la Parchetul din Horezu mai lucra un singur procuror – Livia Dumitrașcu, care avea în lucru aproape 1.500 de dosare. În iunie anul trecut, schema a fost completatăde trei procurori noi. Dosarul dispariției Elvirei Ghioca a ajuns pe mâinile procurorului Dan Marian Pena. De atunci și până acum, procurorul Pena n-a aflat decât sumar despre ce e vorba în cazul de la Berbești.

Ca în mai toate cazurile de dispariții de copii, primii suspecți pe lista polițiștilor au fost părinții. În primele zile de După dispariție, și presa și gura lumii din oraș vehiculau ideea că Elvira Ghioca ar fi fost vândutăde rude unor țigani, pentru a fi trimisăla cerșit. La fel au crezut și anchetatorii în cazul Andreea Dodan. Sau al Roxanei Iakab.

În cazul Biancă i, la două săptămâni După dispariție, bunica a cerut ca toată familia săfie dusăla „detectorul de minciuni”. Mama, tatăl, bunica, dar și concubinul mamei au fost supuși testului poligraf la Craiova, reieșind clar că oamenii nu mințeau în legăturăcu dispariția fetiței.

La un moment dat, au apărut niște date că în blocul de vizavi locuia un mecanic auto, iar la el, în ziua dispariției, au fost două mașini cu număr de Olt. O Dacie albastrăși una albă. Se pare că momentul lor de plecare a coincis cu momentul dispariției fetei. Mecanicul n-a știut sădea multe date – doar că numerele erau de Olt și erau țigani. Polițiștii vâlceni de la compartimentul Urmăriri au plecat împreunăcu mecanicul și au reușit sădea de cele două mașini. Erau ale unor țigani care au recunoscut că au fost la mecanicul respectiv pentru că rămăseserăîn pană, dar despre fatănu s-a aflat absolut nimic.

O altăinformație a fost că în noaptea de 21 spre 22 februarie 2007 trei mașini de țigani, din cei care fac Italia, au plecat în trombăspre Milano. Imediat După aflarea acestui lucru, IPJ Vâlcea a luat legătura cu IGPR-ul și cu Interpolul și acele mașini au fost oprite în Ungaria și la Milano și verificate. Apoi, când persoanele respective s-au întors în țarăau fost audiate. Ipoteza cea mai plauzibilăpe care au polițiștii este aceea că fata a fost dusăîntr-o țarădin Occident la cerșit.

Chiar dacă rezultatele testului poligraf au demonstrat că părinții nu sunt implicați în dispariția fetiței, totuși suspiciunile asupra familiei existăîncă , lucru ce i-a făcut pe anchetatori săreținăla dosar certificatul de naștere al Elvirei Ghioca, în original. În cei doi ani scurși de la dispariția Elvirei Ghioca, anchetatorii au efectuat percheziții domiciliare în Gorj și Vâlcea, au testat la poligraf șapte persoane, au întocmit hărți relaționale și descinderi, audieri și verifică ri prin toate că tunele rău-famate. Din zecile de audiați, nici unul nu a dat o informație clarădespre locul unde ar putea fi fata. De mai bine de două luni, polițiștii care se ocupăde cazul dispariției Elvirei Ghioca țin sub supraveghere un alt grup, despre care au informații că se ocupăcu traficul de persoane pe care le duc peste granițăla cerșit sau la furat. Întreaga anchetăe orientatăîntr-o singurădirecție, sperându-se ca mai devreme sau mai târziu Elvira Loredana Ghioca săfie găsită.

De la începutul anului, 30 de dispariții rezolvate cu succes

O altăfatădispărutăeste Isabella Marina Ochiosu. A venit în Râmnicu Vâlcea din 2005, a fost elevăla Liceul Chimic, dar în 2006 a fost exmatriculată. Tatăl muncea foarte mult, era cu mâinile bătătorite, ca să-i asigure cele necesare traiului zilnic. A renunțat din nou la școală, și După ce a dispărut, tatăl ei ne spunea printre lacrimi „I-am dat tot ce aveam mai bun, nu i-a lipsit nimic și asta e răsplata!”. A plecat pe când era la bunica ei din Râmnicu Vâlcea, pe 16 ianuarie 2008, iar dispariția a fost anunțatăabia După opt zile. Nici până astăzi nu se știe nimic de ea, cu toate că cercetările au fost la fel de amănunțite ca și în cazul de la Berbești.

În 2009, de la începutul anului și până în prezent 30 de minori au fost dați dispăruți, toate cazurile fiind rezolvate cu succes. Existăși dispariții „fericite”, de genul celor care îi au ca protagoniști pe copiii cu vârste mici, 3-5 ani, care dispar pentru câteva minute de lângă părinți, iar aceștia înnebuniți sunăla 112 și anunțădispariția. Temerile părinților se finalizeazăuneori chiar înainte de venirea polițiștilor, când micuțul este găsit în spatele blocului, ori pe la vreun vecin de joacă . Cei mari, majoritatea cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani pleacă de acasăpentru câteva zile, de obicei datorităneînțelegerilor cu părinții.