Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Constantin Pop, acuzat de abuz în serviciu și fals

” Fostul șef al Gardienilor Publici

Conform unui comunicat de presă remis de Direcția NaționalăAnticorupție – Serviciul Teritorial Pitești, Constantin Pop, fostul șef al Corpului Gardienilor Publici Vâlcea, și Lucian-Gheorghe Roșoagă, fostul contabil al instituției au fost trimiși în judecatăalături de patru administratori de firme, Radu Stănescu Toma (SC DELTA RADU SRL), Dan Mihai (SC TUBINOX SRL), Aurel Mihai (SC RAMSILV SRL) și Bogdan Vasile (SC B.M & COMPANY SRL), pe care i-au ajutat săfraudeze bugetul Consiliului Județean Vâlcea, prin operațiuni de compensare nelegale, în valoare de peste 19,4 miliarde de lei vechi. Constantin Pop, fostul contabil al GARDIENII PUBLICI și cei patru administratori ai firmelor vâlcene sunt, în prezent, cercetați pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru altul și participație improprie la infracțiunea de fals, săvârșite în realizarea scopului urmărit prin infracțiunea de abuz în serviciu”, se aratăîn comunicatul DNA.

Compensări ilegale

Astfel, în perioada aprilie 2003 – februarie 2005, Pop și Roșoagăau inițiat și derulat operațiuni de compensare cu firmele pe care le administreazăRadu Stănescu Toma, Dan Mihai, Aurel Mihai și Bogdan Vasile, încă lcând în mod fragrant dispozițiile legale ce fac referire la operațiunile de compensare. Mai precis, s-au folosit facturi fiscale întocmite în fals, care ulterior erau anulate sau stornate, fără a fi înregistrate în evidența financiar-contabilăa Corpului Gardienilor Publici și a agenților economici, iar circuitele de compensare s-au derulat fără ca între persoanele juridice participante săexiste operațiuni economice reale și fără săexiste obligații de platăcerte reciproce. Ca urmare a acestui fapt, procesele-verbale, borderourile și ordinele de compensare au fost întocmite pe baza unor documente falsificate.

Constantin Pop, în calitate de șef al Gardienilor Publici, a dispus la 29 decembrie 2004, printr-un ordin intern ilegal, casarea în întregime a echipamentului de serviciu al gardienilor publici, în condițiile în care peste numai trei zile 87 de gardieni au fost transferați ca agenți de pazăla SC GARDIENII SRL, firmăal că rei asociat unic și administrator este Constantin Pop, se mai aratăîn comunicatul DNA. Prejudiciul creat prin această faptăeste de peste 1,6 miliarde ROL. Dosarul va fi soluționat la Judecă toria Râmnicu Vâlcea.

Olivia Pîrvu – Cîrciu