Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consiliul Concurenței va milita pentru acordarea ajutorului de stat pentru Oltchim

 Vizită de lucru a președintelui, Bogdan Chirițoiu

PROBLEME. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, fost consilier economic al președintelui Băsescu, a fost prezent zilele trecute la Râmnicu Vâlcea într-o scurtăvizităde lucru. Pe agendăs-au aflat două probleme stringente ale momentului: scandalul apelor minerale de la Băile Olănești și situația ajutorului de stat ce ar putea fi acordat Oltchimului.

SC Olănești-Riviera suspectatăde abuz și poziție dominantă

În urma unei sesizări trimise pe adresa Consiliului Concurenței de că tre un agent economic nemulțumit de monopolul pus pe resursele din zonă, instituția a declanșat o anchetăîn cazul apelor minerale de la Băile Olănești. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că firma care administreazăapele minerale ale stațiunii este supusăunei ample verifică ri. „Inspectorii controleazăla SC Olănești-Riviera modalitatea în care patronii se folosesc de dreptul de exploatare al apelor minerale și dacă respectălegea concurenței Față de celelalte firme din localitate”, a spus șeful instituției. Cu toate că inițial ancheta a fost obstrucționatăde firma care deține dreptul de exploatare asupra apelor minerale, aceasta Continuă . Inspectorii au fost nevoiți săaplice o amendăsemnificativăde 100.000 lei. „În cazul firmei din Olănești am urmat o plângere făcutăde unul dintre agenții economici din stațiune, care a declarat că s-a simțit discriminat. În acest moment, am sistat amenda zilnică de 1.500 lei. Conducerea firmei respective a refuzat săpunăla dispoziția inspectorilor noștri documentele solicitate de aceștia, așa încât, în conformitate cu prevederile legii în domeniu, aceștia s-au ales cu o amendădestul de usturătoare, de 100.000 lei. Conform legii, în cazul în care o societate refuzăsăse supunăinspecției sau furnizeazădocumente incomplete, în timpul inspecțiilor, Consiliul Concurenței poate aplica amenzi în valoare de până la 1% din cifra de afaceri totalărealizatăde societatea în cauza, în anul anterior sancționării. Olănești-Riviera a înțeles până la urmăcă trebuie săcolaboreze cu noi” – a precizat Bogdan Chirițoiu.

Investigații inopinate la Olănești

Ancheta la firma SC Riviera este, potrivit oficialilor Consiliului Concurenței, în plină desfășurare, iar amănuntele legate de acest caz vor fi furnizate numai După pronunțarea unui verdict la nivel central, adică „undeva la sfârșitul acestui an sau, cel târziu, începutul anului viitor”, După cum a spus președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Pornind de la cazul Riviera, inspectorii de concurențăau declanșat o anchetăseparatăprin care urmăresc posibilitatea ca unele din firmele care opereazăîn Olănești săfi avut o înțelegere neconcurențială. „Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața furnizării serviciilor de cazare și tratament balnear în stațiunea Băile Olănești. Investigația se referăla o posibilăînțelegere între companiile participante la licitațiile organizate de că tre Casa Naționala de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări pentru atribuirea biletelor de tratament, subvenționate din bugetul asigurărilor sociale de stat. În cadrul acestei investigații, inspectorii de concurențăau efectuat inspecții inopinate simultane la societățile din zonă”, ne-a explicat Bogdan Chirițoiu. Verifică rile la cea de-a doua anchetădemaratăde inspectorii de concurențăau făcut deja prima „victimă”. Potrivit președintelui Bogdan Chirițoiu, la SC Sind România, ce are un complex hotelier în Olănești, s-a încercat distrugerea unor documente aflate sub investigație. Firma a încasat o sancțiune de 57.000 de lei, iar ancheta Continuă .

Oltchim, alături de CEC, pe lista de priorități a Guvernului

Prezența președintelui Consiliului Concurenței la Vâlcea a fost justificatăși de faptul că instituția pe care o conduce va fi principalul intermediar între Guvern, Oltchim și Comisia Europeană în problema ajutoarelor de stat ce ar trebui oferite acestei importante societăți. „Cunosc problema Oltchim, încă de pe vremea când eram consilierul economic al președintelui Băsescu. Acum am aflat mai multe amănunte. Întâlnirea cu membrii conducerii Oltchim este una pur informală. Se discutăproblema ajutorului de stat pentru această societate. Înainte de a ajuta vreo firmă, Guvernul țării noastre trebuie săprimească avizul Comisiei Europene. Deocamdatăla Comisia Europeană se discutăinformal despre ajutorul pentru Oltchim, nu ne aflăm încă în faza oficialăde discuții și negocieri. În acest moment trebuie săgăsim o soluție prin care combinatul săfie salvat, fără ca regulile UE săfie încă lcate. Problema societății comerciale Oltchim este una din prioritățile Guvernului României, alături de CEC”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței. „Pentru a se redresa, combinatul are nevoie de un împrumut garantat de că tre stat, de o reconversie a datoriilor în acțiuni, dar și de achiziționarea Arpechim Pitești, principalul furnizor de materie primă. Despre toate acestea s-a discutat deja cu Eximbank, cea care s-a oferit săacorde un credit societății vâlcene pentru rezolvarea acestor probleme. Ceea ce văpot spune este că Oltchim se aflăpe lista de prorități a Guvernului României, alături de CEC”, a mai precizat Bogdan Chirițoiu.

Andreea Popa